BTCC za 2021: Nove kompenzacione težine i kvalifikacioni format, ponovo opcione gume

Organizator i timovi Britanskog prvenstva turing automobila postigli su saglasnost o primeni izvesnih novih pravila i procedura u sezoni 2021.

Glavne izmene odnose se na kvalifikacioni format, upotrebu opcionih pneumatika i balast uspešnosti.

BTCC je u minuloj sezoni na Snetertonu isprobao kvalifikacije u dve runde i premijera je ocenjena uspešnom. Stoga će isti format u 2021. biti primenjen na Doningtonu, Snetertonu i Silverstonu.

Umesto jedinstvene polučasovne sesije, na ovim rundama će svi vozači imati 25 minuta da postignu svoj brzi krug.

Zatim će najbrža desetorica ući u “baraž”, 10-minutnu rundu u kojoj se bore za pol-poziciju i određuju mesta u prvih pet startnih redova trke 1.

Maksimalni iznos balasta uspešnosti vraća se na 75 kilograma (koliki je bio od 2015. do 2018), umesto u protekle dve sezone primenjivanih 60 kg. Redukcija od 15 kg bila je objašnjena stavom da dodatak od 75 kg preoštro kažnjava vrhunske rezultate uspešnih vozača.

Međutim, obrazlažući predstojeći povratak na 75 kg balasta, organizator tvrdi da se pokazalo da su BTCC automobili postali daleko sposobniji da se konkurentno nose sa dodatnom težinom nego ranije. Statistika pruža izvesno uporište ovom gledištu: samo tri pol-pozicije 2019. osvojili su automobili koji su nosili više od 12 kg dodatne težine. Nasuprot tome, u 2020. je sedam od devet pol-pozicija stečeno u automobilu koji je nosio barem 30 kg balasta.

Zato će od iduće godine na snazi biti balast u rasponu od 75 do 9 kilograma (niz težina opada u koracima od po 9, odnosno 6 kg) i nosiće ga najuspešnija desetorica.

Pre svakog trkačkog vikenda distribucija se vrši prema stanju na tabeli i takva važi tokom kvalifikacija i prve trke. Za trke 2 i 3 tegovi se preraspodeljuju u zavisnosti od plasmana u prethodno neposredno voženim sprintovima.

BTCC je zbog vanrednih okolonosti uzrokovanih pandemijom odustao od upotrebe opcionih guma u protekloj kompaktnoj sezoni. U njoj su timovi ionako operisali s manjim brojem ljudi na trkačkim vikendima i imali su više logističkih poteškoća nego obično.

Ipak, opcione gume se barem jednim delom vraćaju u igru u šampionatu 2021, za koji se očekuje da će proteći normalno. One će biti korišćene na četiri od deset predviđenih rundi, uprkos mišljenjima da seriji nije potrebna još jedna varijabla kad već praktikuje balast i parcijalnu inverziju startne rešetke u trci 3.

Na Olton parku, Kroftu i Sneterton opciona guma će biti Gudjir meke mešavine, na Nokhilu će to biti Gudjir medijum. Trkači će imati obavezu da najmanje jednu prvu, drugu ili treću trku na ovim vikendima izvezu na opcionim pneumaticima.

Ekipe do početka kvalifikacija ne moraju da objave u kojoj će od tri trke koristiti opcionu gumu.

Na svim trkama na Donington parku jedina raspoloživa guma biće Gudjir medijum, isto važi i za Silverston i za obe posete Brends Heču. S druge strane, tokom oba odlaska na Trakston obavezni su Gudjir pneumatici tvrde mešavine.

Za kraj, jedna originalna inovacija. Na Silverstonu 2019. eksperimentisano je s “rotacijom” garaža, pri čemu je njihov prednji deo bio okrenut padoku, a zadnji je bio usmeren ka pitlejnu.

S ciljem da gledaoci imaju otvoren pogled na aktivnosti na pripremi automobila, ova praksa će iduće godine se primenjivati tamo gde je to praktično izvodljivo i sigurno, to jest na stazama gde prostor i konfiguracija padoka i pitlejna to dozvoljavaju.

Start BTCC sezone 2021. predviđen je za 3/4. april na Brends Heču.