Esport WTCR šampion Gerge Baldi: Virtuelno trkanje traži mentalnu snagu, skoro kao i pravo

Virtuelno trkanje bilo je jedino moguće početkom ove godine, kad je koronavirus zaključao trkališta širom sveta.

Mađari imaju dugogodišnju tradiciju na simulatorima, a veliki broj njih se okušao i na stazama u različitim serijam.

Gerge Baldi je ove godine trijumfovao u Esport Svetskom kupu turing automobila, a pokrovitelj njegovog nastupa bila je ekipa M1RA, vlasništvo bivšeg WTCR šampiona Norberta Mihelisa, koji je i sam karijeru počeo na simulatoru.

Prema njegovim rečima, i virtuelno takmičenje zahteva veliku mentalnu i spremnost i mnogo priprema, a Baldi je vozio “hjundai i30 N” i osvojio 309 poena na pet vikenda.

“Uložio sam dosta truda u ovu sezonu, a od koristi je bilo posedovanje podataka koje sam dobio od ekipe. Takođe, provodio sam mnogo više vremena na simulatoru između trka nego ranije”, kaže Mađar.

“Bilo je teško, posebno na Zolderu, jer je staza kraća od Aragona i lako se izleđe, a na Aragaonu sam se najviše pripremao. Na Zolder sam uskočio u nepoznato, nisam znao šta da očekujem, a prvih deset je delilo manje od desetinke! Trebalo je više da vežbam, ali sam ipak dobro prošao”.

Što se značenja Esport WTCR titule tiče, Baldi ne misli da je završio posao na putu do trkačke staze, pa kaže da će se verovatno virtuelno trkati i dogodine.

“Kad nisam imao dobar tempo, nikad nisam bio siguran da li je do automobila ili do mene. To je ono što moram da unapredim kod sebe”.

“Kako je M1RA pre svega trkačka ekipa, mnogo nam pomažu Norbi i David Bari. Uče nas kako da budemo profesionalci. Unapređuju sa nama trkački stil i uče nas celom procesu kako se pripremiti za vikend. Veliki plus mi je bio što sam deo te ekipe”.

“Moj veliki san da jednog dana vozim WTCR. Sada sam veoma daleko od toga, ali radim naporno. Fokusiran sam, ali svi znamo da ništa nije garantovano. Svakako sam na najboljem mestu da ostvarim svoj san”.

“Simulator je odličan stvar da kasnije svoje znanje pretočimo u stvaran život. To smo videli mnogo puta, a Mihelis je čak bio i šampion sveta. Definitivno se na simulatoru uči ono što ću kasnije moći da koristim na trkačkoj stazi”.

Baldi se osvrnuo i na činjenicu da je covid-19 zatvorio trkališta, ali otvorio veoma uzbudljivo virtuelno trkanje. On je koplja ukrstio i sa nekoliko najboljih trkača iz stvarnog sveta.

“Trkao sam se sa Erlaherom i Gerijerijem i bio bolji od njih. To ne znači da sam ja kvalitetniji vozač, već da oni samo nemaju mnogo prakse na simulatoru”, završio je Baldi.