Bučer i “ford fokus” na pol-poziciji na Brends Heču

Zahvaljujući Roriju Bučeru i njegovom krugu od 1:31.111, “ford fokus ST” tima Motorbejs performans naći će se na pol-poziciji na sutrašnjem startu prve trke BTCC vikenda na Brends Heču.

Bučer je svoj krug postigao u ranoj fazi polučasovnih kvalifikacija, kada je bio skoro pola sekunde brži od konkurenata. Većina najbližih suparnika poboljšavala se pri drugom izlasku na GP stazu, ali je njegovo vreme do kraja ostalo nenadmašeno.

Zahvaljujući dvostrukom izlasku na podijum na otvaranju sezone na Doningtonu, Bučerov “ford” nove, četvrte generacije bio je opterećen balastom od 48 kilograma.

Njegov timski kolega Oli Džekson završio je na trećem mestu (+0.038), što mu je najbolji kvalifikacioni rezultat u BTCC karijeri.

“Da li sam osećao da mogu do pol-pozicije? Verovatno ne”, priznao je Bučer. “Predviđali smo da bi zbog balasta moglo da nam bude prilično teško, ali smo od prvog kruga na treningu shvatili da se auto ponaša dobro. “Ford” je bio jak od trenutka kad je izašao iz garaže, od prvog testa u martu signalizira da je konkurentan. Na Doningtonu to nismo iskoristili kako treba, ali sam danas dao sve od sebe i auto je bio superuravnotežen i sa balastom.”

Osvajač pol-pozicije tvrdi da bi na drugom kompletu guma pokušao da postavi još brži krug, ali da se za tim nije ukazala potreba: “Nisam želeo da previše iscedim gume. Imao sam toliku prednost da sam samo kružio stazom i ostao u kontaktu s ekipom, da bih mogao da izvezem još jedan brzi krug ako bude potrebno. Međutim, toliko sam energije potrošio na prvi brzi krug da ne znam da li bi mi to pošlo za rukom! Ne mislim da sam išta ostavio u rezervi. U nedelju neće biti lako zbog vrućine i pritiska otpozadi. Glavno je da ostanem hladnokrvan, hidriran i da probam da ostanem u igri ceo dan.”

Između dva Motorbejs “fokusa” smestio se Den Kamiš samo 31 hiljaditinku sporiji od osvajača pol-pozicije. Vozač fabričke Halfords Juasa “honde sivik” na početku vikenda na Brends Heču nosi 54 kg balasta.

Pilot iz Jorkšira ponovo se setio titule koja mu je u finalu sezone 2019. na Brends Heču izmakla zbog kvara kočnica: “Neću da lažem, kad sam ovog jutra prvi put izašao iz pitlejna, imao sam knedlu u grlu prolazeći kroz Hotorn krivinu. Dobro sam osmotrio šljunak, duboko sam udahnuo i to je bilo to, idemo dalje. To je iza mene, to je prošlost, a ovo je sadašnjost. Imam odličan i brz automobil i tim koji me podržava, u ovoj igri nema vremena za život u prošlosti, ne kada vam je konkurencija ovakva.”

“Drago mi je što sam drugi, ali sam pomalo i razočaran. Da li neko može da mi kaže koliko puta sam promašio pol-poziciju za tek delić sekunde? Izgleda da prilično često startujem drugi uz minimalan zaostatak. Dao sam sve od sebe, ali kad vučete 54 kg sa sobom, to morate da osetite. Nedelja bi mogla da bude vrlo pozitivan dan. Pre dve godine sam ovde osvojio drugu trku sa 75kg balasta, mislim da sam danas bolji nego onda, kao i tim, kao i automobil”, rekao je Kamiš

Četvrto vreme vlasništvo je Džejka Hila u “hondi sivik” stare FK2 generacije (+0.055). Hil je bio najbrži na oba pretkvalifikaciona treninga.

Uprkos maksimalnom hendikepu od 60 kg, aktuelni prvak i lider prvenstva Kolin Turkington dovezao je “BMW 330i M sport” do petog mesta, uz zakašnjenje od 0.342 sekunde za Bučerom.

Identično vreme kao vozač iz Alstera imao je njegov timski kolega Tom Olifant, pa će dva Vest Sari automobila popuniti treći startni red na prvom nedeljnom sprintu.

Turkington je bio veoma zadovoljan plasmanom, s obzirom na balast koji nosi: “Pre kvalifikacija smo mnogo radili na setapu da uredimo auto najbolje što možemo za maksimum balasta. Setap smo optimizovali kako valja i savršeno ga spremili za kvalifikacije. Podešavanja moraju da budu uravnotežena za oštre krivine Indi staze i za brze zavoje GP petlje, a sve je to mnogo teže s maksimalnim balastom.”

“Danas bolje od ovoga nije moglo, a za nedelju je plan da osvojimo puno bodova u sve tri trke. Daćemo maksimum u prvoj, a onda ćemo biti što je moguće brži kad težine počunu da se menjaju za trke 2 i 3. Kad se sve razreši, videćemo gde smo.”

Sena Proktor je s “hjundaijem” došao do solidnog sedmog mesta (+0.416), Tom Ingram je u “tojoti” bio osmi (+0.461).

Tom Čilton je svoju “hondu” dovezao do desete pozicije, mesto iza timskog kolege Džejka Kuka. Veteran i trostruki BTCC šampion Met Nil klasifikovan je kao jedanaesti s drugim Halfords Juasa “sivikom”.

Podbacio je Ešli Saton, jedan od slavljenika na Doningtonu, kome je upisano 14. vreme sesije. Satona bi lični najbrži krug doveo do devete pozicije, ali mu je taj brisan zbog prelaska preko granica piste.