I Kupra na BTCC stazama od 2021.

Automobilski brend Kupra biće prisutan u Britanskom šampionatu turing automobila 2021. zahvaljujući automobilima koje će izraditi tim HARD.

Ova ekipa se u ostrvskoj seriji takmiči sa već vremešnim “folksvagenima CC”. S njima je počela još 2013. godine a od 2017. ih neprekidno izvodi na staze, s tim što je za tekuću sezonu prijavila i jedan “BMW 125i M sport”.

Prinudnu pandemijsku pauzu postava iz Kenta iskoristila je da oceni koji bi joj automobil bio najbolji izbor za budućnost i i izbor je pao na “kupru leon kompetision”.

HARD će za iduću sezonu izraditi najmanje dva takmičarska vozila, ali i dalje kao privatnik, bez zvanične podrške.

Šef tima Toni Gilam izjavio je: “Drago nam je što dovodimo novu marku u BTCC. “Folksvagen CC” je tokom svog takmičarskog života doživeo mnogo uspeha, ali je vreme za promenu. Takođe, pripremamo se i za novu hibridnu eru turing automobila.”

“Puno smo istraživali i verujemo da će dimenzije i generalni oblik “kupre leon” savršeno funkcionisati u okviru važećih BTCC NGTC pravila. Predstoje nam beskrajni sati rada i mnogo napornog posla, ali smo ubeđeni da ovaj novi auto možemo da pretvorimo u konkurentnu zver koja će se umešati u vrh od prve trke od iduće sezone.”

“VW CC” je u svojoj osmogodišnjoj BTCC karijeri osvojio 14 trka, jednu timsku i jednu privatničku titulu, a jedan od njegovih današnjih vozača Džek Gof kaže: “Trkački tempo nam je dobar cele sezone zahvaljujući dobrom zimskom programu. Nažalost, gubimo u kvalifikacijama i tu su mogućnosti “folksvagena” već dostigle svoj vrh. Potrudiću se da se od tog automobila oprostim na najbolji mogući način.”

Seat je bio i te kako prisutan u Britanskom turing prvenstvu, ali to nije slučaj s njegovim takmičarskim Kupra brendom.

Kao proizvođač Seat je 2004. pokrenuo oficijelni BTCC tim, čiji su vozači bili Džejson Plejto i Rob Haf. Na sceni su se smenjivale “toledo kupre” i “leoni” u benzinskoj i dizel varijanti, a fabrika se iz serije povukla na kraju 2008. godine Privatni “leoni” trkali su se do 2013.

U BTCC bilansu Seat ima 44 osvojene trke – Plejto je pobedio 32 puta, Daren Tarner pet, Džejms Tompson tri, Haf dva puta, a Luk Hajns i Tom Bordman po jednom.

BTCC direktor Alan Gau pozdravio je dolazak nove marke u šampionat: “Uvek je fantastično kada se novi automobili pridružuju našem prvenstvu. NGTC pravila smo i osmislili tako da omoguće veliku raznovrsnost, a dolazak “kupre leon” na startnu rešetku dodatna je potvrda snage tih pravila.”

“Nije tajna da je “folksvagen CC” jedan od najstarijih automobila u šampionatu, stoga sve čestitke timu HARD što su ostali s njim i što se trude da ga održe što konkurentnijim.”