Plejto razmišljao i zaključio: Izraz ‘dosta mi je’ ne postoji u mom rečniku

Posle godine prinudnog odsustva iz Britanskog šampionata turing automobila, Džejson Plejto se na Trakstonu vraća u akciju željan trofeja koliko je oduvek i bio.

Izostanak 53-godišnjeg veterana sa BTCC startne rešetke 2020. bio je i te kako primetan, ali kako restrikcije počinju da popuštaju, dvostruki šampion serije i osvajač rekordnih 97 trka napunio je baterije, podmladio se i ne pokazuje želju da uskoro okonča karijeru.

Džejson je 2020. bio osuđen na ulogu posmatrača jer je njegov PMR tim uvideo da u uslovima pandemije i restrikcija ne može da ispuni obaveze prema sponzorima. Ekipa je odustala od celosezonskog nastupa, oslobodila je obaveza i Plejtoa i Meta Džeksona, koji je trebalo da bude drugi vozač, i odlučila da budžet prenese u sledeću, 2021. godinu.

PMR je na šest od devet rundi u 2020. prijavljivao jednu “voksol astru”, u čijem se kokpitu izređalo nekoliko vozača, ali se Pejto u to nije mešao i prvi put od 2003. godine nije ga bilo u najvažnijoj seriji na Ostrvu. On je tokom godine pauze i perioda zaključavanja razmišljao o svojoj karijeri i budućnosti u auto-sportu i pitao se da li je došao čas da stavi tačku na takmičarski život. Ipak, ideju o penzionisanju brzo je izbacio iz glave.

“Ja sam već dugo u ovoj seriji i pre nego što se godina završi, vi već planirate sledeću. Zato nikad nemate stvarnu priliku da sednete i osvrnete se, da čak postavite jednostavno pitanje poput: ‘Da li ja još uživam u ovome?”, ispričao je Plejto za Motorsport.com.

“Kada ste u zamahu, nikad nemate pravu priliku da se to zapitate. Ako se zapitate posle lošeg vikenda, uvek odmah imate tu ishitrenu reakciju i kažete ‘naravno da uživam’. Nikad nemate pravu šansu da to analizirate.”

“Cela ta stvar sa zaključavanjem dala mi je šansu da sednem i razmislim o tome. Bio sam prijatno iznenađen jer iskreno nisam znao gde će taj proces razmišljanja završiti.”

“Bila je to doista korisna vežba, data mi je prilika da hladnokrvno i smireno razmislim o svemu, umesto da beskonačno trčim kao hrčak na točku, zaglavljen u auto-sport. Seo sam i razmišljao: ‘Da li ja ovo želim da radim?’. A zapravo nikad nisam sumnjao u to i odgovor je bio ‘Da’. Dakle, to je sjajno.”

“Posledično, baterije su ponovo napunjene, spreman sam i jedva čekam da krenem.”

Prošavši proces preispitivanja, Plejto je ništa manje nego ranije rešen da uspe na stazi. Peti na aprilskom zvaničnom predsezonskom testu na Silverstonu, on juri jubilarnu stotu BTCC pobedu, ali i treću titulu.

“Meni je to veoma jednostavno. Ako me timovi žele, a ja i dalje želim da se ujuru budim i idem da vozim, i još uživam u tome, i još sam konkurentan, i ako mogu da ispravno vodim komercijalnu stranu stvari, radiću to sve dok mi ne bude dosta. A u ovom trenutku ta ‘dosta mi je’ stvar jednostavno nije u mom rečniku.”

Kao povratnik u BTCC, u kom je debitovao još 1997, Plato veruje da može da bude pretendent na novu krunu, koju bi pridodao onim osvajanim 2001. i 2010. godine.

Da bi to postigao, moraće da se izbori sa moćnom konkurencijom koja uključuje četvorostrukog prvaka Kolina Turkingtona u WSR “BMW-u”, povratnika i trostrukog šampiona Gordona Šedena u Dajnemiks “hondi”, branioca trona Ešlija Satona u “infinitiju”, pa i Toma Ingrama i Rorija Bučera, koji su u međusezoni promenili timove i sada voze “hjundai”, odnosno “tojotu”.

Uzmajući u obzir koliko je talenata na BTCC startnoj rešetki i koliko je aktuelna konkurencija jaka, trkač iz Oksforda veruje da da nikada nije bilo teže osvojiti BTCC nego ove godine.

“Gledano na papiru, mogli biste da tvrdite da je ovo najteži šampionat svih vremena i za to ima mnogo razloga Jedan razlog je što upravljanje gumama nije više zaista važno, a to se dogodilo tek u poslednjih nekoliko godina, kada smo prešli na veće gume. U stara vremena morali ste da budete zaista dobri u čuvanju guma, danas se njima prilično lako upravlja. Mislim da su predobre i isuviše robustne.”

“Takođe, svi inženjeri su prelazili u različite timove tokom poslednjih osam ili devet godina. Zato su sve informacije prenesene iz tima u tim, tako da je u priličnoj meri svaki auto doveden u red. Ako i nije, razlika između dobrog i zaista dobrog vozača verovatno iznosi otprilike par desetinki, tako da je konkurencija veoma jaka.”

“Zatim, imate BTCC balast uspešnosti i inverzije startne rešetke, tako da svake godine stvarno postaje sve teže. Računa se svaka pojedinačna runda i ne možete sebi da dopustite niti jedan loš vikend. Ovaj šampionat je teško osvojiti, zaista jeste.”