Predsezonska uvertira: BTCC vozi test pneumatika na Snetertonu

Glavna britanska automobilistička serija sprema se za povratak takmičarskoj akciji: iduće nedelje, 7. i 8. jula biće održan BTCC test Gudjir pneumatika na stazi Sneterton.

BTCC je polovinom marta, pre više od 100, dana upriličio test dan i zvaničnu prezentaciju šampionata 2020. na Silverstonu. To je bio odvažan potez jer se pandemija koronavirusa u to vreme razbuktavala.

Neposredno po zvaničnom testu, svaka akcija bila je zaustavljena, a organizator serije je mesece koji su sledili iskoristio da koncipira revidirani kalendar prvenstva, s bezbednim povratkom na stazu kao glavnim prioritetom

Konačno, šampionat bi trebalo da ima 9 rundi i 27 trka na osam ostrvskih staza: Donington park, Brends Heč (GP i Indi), Olton park, Nokhil, Trakston, Silverston, Kroft i Sneterton.

Posle svih neizbežnih odlaganja i pomeranja, prvenstvo će se završiti tek u novembru na kratkoj verziji Brends Heča.

Dvodnevni test Gudjir pneumatika na pisti u Norfolku uvertira je u sve bližu pravu takmičarsku akciju: sezonu početkom avgusta otvaraju tri sprinta na Doningtonu.

Na Snetertonu se očekuje prisustvo tridesetak automobila, a karavan će u simboličkom smislu predvoditi četvorostruki i aktuelni šampion Kolin Turkington. Naravno, tu će biti i ostali asovi kategorije, Met Nil, Džejson Plejto, Den Kamiš i Tom Ingram, koji je izvezao najbrži krug na martovskom testu na Silverstonu.

Osim što će Sneterton možda pružiti uvid u stanje forme timova i pilota, na njemu će debitovati i nova hibridna “tojota korola” Spidvorks motorsporta. Nju će voziti Daren Tarner, pilot kome su Kosvort i organizator serije poverili razvoj hibridnog sistema za BTCC.

Na Snetertonu će prvi put za volan BTCC automobila sesti i Esmi Hoki, 22-godišnja pilotesa koja u biografiji ima sezone u Đineta junior šampionatu, nacionalnom GT4 kupu i Porše karera kupu, te u W seriji. Ona je imenovana za razvojnog vozača ekipe Marka Blandela, MB motorsport. U Norfolku će joj pripasti jedan test dan.

Na testu se očekuje prisustvo svih 15 BTCC timova, samim tim i svih u šampionatu zastupljenih automobilskih marki: BMW, Honda, Tojota, Voksol, Ford, Mercedes, Audi, VW, Hjundai i Infiniti.

Zbog protivepidemijskih mera, Sneterton će 7. i 8. jula biti zatvoren i za gledaoce i za medije.