Rast prvi put testirao Audi formulu E: Čuju se samo vetar i krckanje automobila

Rene Rast je na Lauzicringu kompletirao test vožnje u Audi bolidu Formule E i tako otvorio završnu fazu priprema za predstojećih šest trka koje će u sveelektričnoj FIA formuli voziti u avgustu na Tempelhof aerodromu.

Njemu se ukazala prilika da se takmiči u FIA sveelektričnoj formuli jer je doskorašnji pilot Audi sport Abt Šefler tima Danijel Abt izbačen iz ekipe zbog varanja u virtuelnom trkanju.

Dvostruki DTM šampion testirao je na istočnonemačkoj pisti uz novog timskog kolegu Lukasa di Grasija, koji za Audi vozi od osnivanja Formule E i u njoj osvojio titulu 2016/17.

“Auto bez krova, potpuno drugačiji zvuk, potpuno drugačije stvari u centru pažnje nego kada vozite DTM”, ispričao je Rast svoje prve utiske.

“Stekao sam mnogo novih iskustava. U timu su me dobro primili, Lukas je bio veoma otvoren i iskusan učitelj. Svakog dana se sve više radujem trkama u Berlinu, iako znam da će izazov biti veliki i da nipošto neće biti lako.”

Test je bio organizovan u dva dana. U sredu se Rast usredsredio na prilagođavanje na jednosed i analizu podataka, dok je u petak pokušavao da ovlada upravljanjem energijom i čuvanjem guma i izvodio je kvalifikacione vožnje.

“Mnogo sam morao da naučim, nikada ranije nisam bio u automobilu druge generacije Formule E”, nastavio je Audijev as. “Ima mnogo da se nauči i osećao sam da još moram da spoznam još 40 do 50 procenata svega što auto može da pruži. Potencijala ima još mnogo i mnogo je stvari koje moraju da mi uđu u glavu i onda ću iz automobila izvući više.”

“U sredu sam seo za laptop i pomno analizirao svaki sićušni detalj moje vožnje. Zaista sam pokušao da svoju vožnju što više približim Di Grasijevom stilu. Mislim da sam u tome uspeo onoliko koliko mi je to bilo moguće.”

Rast je 2016. izveo jedan nastup u Formuli E prve generacije, kada je na e-priju Berlina zamenio Antonija Feliksa da Koštu u ekipi Aguri. Kvalifikovao se trinaesti, odustao je posle sudara sa Brunom Senom, a to mu je bila prva trka za volanom jednoseda od 2004. godine i dana u nacionalnoj Formuli BMW.

Bez obzira na razliku između dva pokolenja električne formule, Nemac nalazi da su neka iskustva od pre četiri godine primenjiva i danas: “Definitivno mogu da se pozovem na neka od starih iskustava. Sećam se Berlina 2016, pomalo me je šokiralo kada sam prvi put vozio taj auto. Ovog puta tog šoka nije bilo.”

“To je taj osećaj kad nemate motor (s unutrašnjim sagorevanjem), postoji samo buka vetra i čujete svako, pa i najmanje krckanje automobila. Čujete toliko detalja koje ne čujete u normalnom trkačkom automobilu jer u njemu motor prevlada sve ostalo. Međutim, uopšteno, te dve formule su potpuno različite.”

Rasta očekuje šest trka na berlinskom Tempelhof aerodromu, koje će biti organizovane na tri različite konfiguracije staze. Još nijedna ekipa nije dobila nacrte tih verzija trkališta i Rast smatra da mu to kao početniku nimalo nije od pomoći.

“Nadam se da će ti planovi stići što pre. Ljudi s iskustvom mogli bi i dalje da uživaju veliku prednost, iako ne znaju stazu. Jer, ja ću verovatno morati mnogo više da se oslonim na ‘slobodni stil’.”

Pripreme za svoj berlinski nastup u Audi električnoj formuli Rast će nastaviti u simulatoru ekipe i radeći sa inženjerima.

Još je tridesetak dana preostalo do restarta sezone Formule E 2019/20, prekinute pandemijom u februaru. Završne tri runde serije voze se 5/6, 8/9. i 12/13. avgusta. Osim tog programa, Rast će u avgustu imati i šest DTM startova.