Satonu “infiniti” fenomenalan, Kamiš ide na Brends Heč s knedlom u grlu

Aktuelni prvak Kolin Turkington, viceprvak 2019. Den Kamiš i šampion iz 2017. Ešli Saton izlazili su na vrh pobedničkog postolja tokom prvog takmičarskog vikenda Britanskog turing šampionata.

Start sezone je zbog pandemije kasnio puna četiri meseca.

Prerano je praviti bilo kakve prognoze posle tri od 27 trka sezone, ali reputacija pobrojane trojice, njihove biografije i postignuća, jačina timova i automobila koje voze, već sada ih smeštaju u najuži krug pretendenata na tron. Taj krug će se tokom sezone sigurno proširiti na još poneko ime.

Kamiš je s “hondom sivik” Halfords Juasa rejsinga slavio u otvarajućoj nedeljnoj trci na Donington parku. Prvo priznanje zaslužuju njegovi mehaničari. Neposredno pre subotnjih kvalifikacija, oni su za svega 15 minuta zamenili diferencijal na “siviku” #27. Vozač im se revanširao obezbedivši drugo startno mesto.

Kada su se u nedelju svetla pogasila, Jorkširac se nije zadržao na toj poziciji: na startu ga je obišao Saton, iskoristivši prednost zadnje vuče “infinitija”. Međutim, Kamiš je u 4. krugu iskoristio duel Saton-Turkington i blaži incident koji je izazvao Tom Ingram u “tojoti”, s trećeg mesta je preuzeo prvo i nije ga ispuštao do karirane zastave.

“Prva trka je bila briljantna – startovali smo u velikom stilu, pobedom. Znao sam da će Saton biti agresivan protiv Turkingtona. Kad je otvorio prolaz, mislim da je zaboravio na mene, a ja sam iskoristio priliku”, rezimirao je Kamiš zbivanja s prvog Donington sprinta.

U drugoj trci njegova “honda” dobila je 60 kilograma pobedničkog balasta, točkovi su mu na startu proklizali i Turkington ga je odmah prestigao. Dodatna težina se osećala i Kamiš je svoj pad u plasmanu zaustavio na šestom mestu. U trećoj trci, na cilj je stigao sedmi, ukupno je uknjižio 40 poena i taj bilans je dovoljno dobar za trenutno drugo mesto u generalnom.

“Naši suparnici s prednjim pogonom veoma su konkurentni, ali je nedelja bila briljantna. Drugi sam u bodovima, sa (skoro) 40 bodova više nego posle prvog vikenda prošle godine”, dodao je Kamiš, koga još peku gorke uspomene s oktobarskog BTCC finala na Brends Heču. Tada je samo krug i po (14 krivina!) pre karirane zastave zbog defekta kočnica ostao bez šampionskog naslova. A druga runda tekuće sezone vozi se 8. i 9. avgusta baš na stazi u Kentu.

“Vraćamo se na Brends i biće mi teško. Imaću knedlu u grlu kada prvi put budemo prošli kroz krivinu u kojoj su prošle sezone propale moje ambicije o tituli. Međutim, staza mi se dopada, auto tamo ide dobro. Dakle – pun fokus i idemo da uknjižimo još bodova”, poručio je Kamiš.

Turkington je prvu trku na Doningtonu završio kao drugoplasirani, a svoj zlatni čas imao je u sprintu 2. Zadnji pogon “BMW-a 330i M sport” pokazao se u punom sjaju na startu i omogućio mu je da povede, a zatim i da pratiocima odmakne četiri sekunde. Intervencija sigurnosnog vozila anulirala je Kolinov dotadašnji rad, ali ga ni ona, ni restart, nisu sprečili da upiše 52. pobedu u BTCC karijeri.

“Sjajno je kad se sezona započne pobedom i izađe se na najviši stepenik podijuma”, komentarisao je pilot iz Alstera. “Uz nju, došao je još jedan podijum i generalno dobra žetva bodova. Posle svih naših priprema, sjajan je osećaj kada se pobedi, to je i veliki rezultat za tim.”

“BMW” je bio odličan u trci 2. Mogao sam da ga vozim žestoko, ali da ne preforsiram gume u ranoj fazi. Mnogo smo vremena proveli u podešavanju automobila s balastom i to je bio jedan od ključnih faktora u osvajanju te trke. Ona je rešena na startu i znao sam da posao moram da obavim pre prve krivine. Kad sam dospeo na vrh, auto je imao blistavu brzinu, delovao je još moćnije s nešto balasta u sebi i to je razrešilo stvar.”

S dodatih 60 kilograma i uz inverziju startnog rasporeda, Turkington je iz treće trke izvukao 10. mesto i još bodova, koji ga smeštaju na lidersku poziciju u šampionatu. On je poručio: “Srećan sam zbog prve pobede u sezoni, velike čestitke upućujem mojoj ekipi. Zadovoljan sam svojim izdanjem i poenima. Pripreme, posvećenost i trud celog tima bili su neverovatni u ovih nekoliko proteklih meseci, zato je za sve nas sjajno što je ovako počelo.”

Sudeći po otvaranju sezone, BTCC Infiniti projekat nalazi se u pravim rukama. Model “Q50” stupio je na scenu u drugoj polovini 2019, a ove godine jedan od vozača je Eš Saton i on taj auto i brend na Doningtonu učinio pobedničkim.

U pitanju je privatnički poduhvat, “infiniti Q50” u BTCC verziji poseduje generički TOCA motor. Auto ima zadnji pogon, kao i “subaru levorg” u kojem je Saton 2017. osvojio svoju zasad jedinu BTCC titulu. Sličnost je očigledna…

Posle okretanja u trci 1, Saton je privremeno pao na poslednje mesto, da bi se do njenog kraja probio na poziciju 14. Drugi nastup zavšio je kao impresivan peti, a u velikom finalu je eksplodirao. Treći sprint započeo je s osmog mesta, a završio ga kao pobednik.

Takođe, on je u sve tri nedeljne trke vozio najbrže krugove, što se u BTCC nije dogodilo od 2012, kada se istim postignućem mogao pohvaliti Gordon Šeden na Trakstonu.

“Baš nam je ovo trebalo”, komentarisao je Saton. “Auto mi uliva ogromno pouzdanje, a to mi dopušta da izvodim ovakve stvari i zbog toga sam presrećan. Dokle god budemo mogli da održimo ovakav zamah, znam da iza mene stoji najbolji tim, Lejzer tuls rejsing i BMR inženjering, bolju postavu ne bih mogao da poželim. Auto je apsolutno fenomenalan, u njemu sam kao kod kuće, ni u jednom automobilu se nisam bolje osećao, dakle ispunjavamo mnogo preduslova za uspeh.”

Turkington ima 46 poena i vodi u generalnom poretku vozača ispred Kamiša (40) i Satona (37). Honda i BMW imaju po 89 bodova i zauzimaju prva dva mesta u plasmanu proizvođača, Tim BMW ima 8 poena više od Halfords Juasa rejsinga na ekipnoj tabeli.