Šeden diskvalifikovan, pol-pozicija pripala Turkingtonu

Trostrukom BTCC šampionu Gordonu Šedenu oduzeta je pol-pozicija koju je u današnjim kvalifikacijama provizorno izborio na Snetertonu.

Škot je na njima izvezao najbrži krug u top 10 superpolu, ali njegova “honda sivik” nije prošla postkvalifikacioni tehnički pregled zbog neregularnog nagiba zadnjeg krila automobila.

Zbog ove nepravilosti Šeden je diskvalifikovan i u prvom nedeljnom sprintu krenuće sa poslednjeg, 29. mesta.

Prema novom startnom rasporedu, s pol-pozicije na prvoj od tri nedeljne trke polazi Kolin Turkington, koji je s “BMW-om” prošle godine upisao dva trijumfa na stazi Sneterton 300.

Društvo u prvom redu praviće mu vozač Exceler8 “hjundaija” Tom Ingram, a na deseto mesto pomerio se Šedenov timski kolega Danijel Roubotom, koji nije bio izborio plasman u top 10 superpol.

Šef tima Dajnemiks, Met Nil, izjavio je: “Pronašli su da je krilo za jedan stepen u pogešnom smeru. Trebalo bi da je stepen u jednom smeru, ali je za jedan stepen u drugom.”

“Kako se o tome zasad izvešava, ispada da smo varali, ali to očigledno nije slučaj. Krilo je bilo pogrešno podešeno.”

“Ali, pravila su pravila – da je krilo bilo jedan stepen u drugom smeru, to ne bi uzrokovalo apsolutno nikakvu razliku u našim performansama. Ako išta, ono nas je tehnički ometalo i stvaralo je veći otpor vazduha. Šta dalje da se kaže?”

Šeden je na inauguralnom vikendu na Trakstonu loše otvorio sezonu. Slupao se u prvoj trci, namučio se u drugoj jer nije bilo vremena da se opravke propisno izvedu, a u trećoj je sa začelja kolone dospeo do četvrtog mesta.

Zato je na Sneterton došao neopterećen balastom uspešnosti i nadao se da će s lakšim automobilom osvojiti što više poena i smanjiti svoj već nastali zaostatak u generalnom. S obzirom na predstojeći start iz petnaestog reda, u nedelju mu ponovo neće biti lako.