Turkington i ove godine prva violina Vest Sari BMW-a

Četvorostruki osvajač Britanskog turing šampionata Kolin Turkington voziće Vest Sari “BMW 330i M sport” pod zastavom oficijelnog Tima BMW i u 2021.

Trofejnom pilotu iz Alstera to će biti peta uzastopna, a ukupno četrnaesta sezona sa ekipom Dika Benetsa, u kojoj je 2002. počeo BTCC karijeru i proveo svoje najuspešnije godine.

U njenim BMW automobilima osvojio je sve svoje nacionalne titule, kao i četiri od ukupno pet privatničkih, takođe i postigao jednu gostujuću WTCC pobedu.

Prošlu godinu završio je kao BTCC vicešampion. Osvojio je šest trka, dve pol-pozicije i ukupno trinaest podijuma u 27 trka, a bitku za tron izgubio je na finalnoj rundi na Brends Heču.

Dolazeća sezona Kolinu je i nova prilika za pokušaj da se domogne rekordne pete titule u kategoriji. Njegov inženjer će i tokom 2021. biti Džon Votermen, jedan od najstručnijih ljudi u poslu.

U ukupnom bilansu trkač iz Portadauna ima 56 osvojenih BTCC trka (četvrti na večnoj listi), na pobedničko postolje izlazio je 154 puta, izborio 22 pol-pozicije i izvezao 61 najbrži krug.

Šef ekipe Dik Benets zadovoljan je što se program s Turkingtonom i BMW-om nastavlja: “Kolin tek što je izašao iz tinejdžerskih godina kada se 2002. prvi put trkao za nas i posebna je stvar što smo ga mi podržali u osvajanju sve četiri BTCC titule, na putu ka statusu jednog od najboljih vozača koje je ova serija ikada imala.”

“Prirodno, naš je cilj da ove godine osvojimo vozačku, timsku i proizvođačku titulu za BMW. Taj cilj svake godine postaje sve teže ostvariv jer je nivo konkurencije sve viši, ali mi smo u moćnoj poziciji jer imamo Kolina, koji nikad ne odustaje, ima analitičan pristup i sjajnu brzinu.”

Jakob Ebrey Photography

Turkington je dodao: “BMW UK je potvrdio da nastavlja BTCC program i to omogućuje meni i Vest Sariju da počnemo četrnaestu zajedničku sezonu. Nije uvek lako organizovati takve kampanje iz godine u godinu, a ja sam neizmerno ponosan na to što to činim 14 godina i što sam na tom putu osvojio brojne titule.”

“Mi smo za to vreme zajedno odrasli, delili smo ambicije, poštovanje i poverenje. Svake godine želim da učinim nešto više za ovaj tim, svake godine oni čine to isto za mene. Imam veliku sreću što sam ponovo perjanica ekipe i osmehujem se kad pomislim da ćemo zajedno ponovo juriti naše snove o tituli za BMW.”

“Prošle godine smo zajedno postigli fenomenalne stvari, tempo “BMW” je bio blistav. Priča nije imala bajkovit završetak koji smo svi želeli, ali i iz poraza možete da naučite mnogo. Ubeđen sam da ćemo ove godine na staze izvesti još bolji paket. Očekivanja su nam visoka.”

Ove godine Vest Sari rejsing slavi 40-godišnjicu postojanja i 25-godišnjicu svog BTCC debija. Tim je u tom periodu osvojio 14 BTCC titula sa BMW turing automobilima, od toga 13 u proteklih sedam sezona.

WSR će u 2021. na staze na Ostrvu izvoditi tri “BMW-a 330i M sport” koje je projektovao i izradio, a ko će biti Turkingtonove timske kolege tek treba da bude saopšteno.

Ekipa takođe izrađuje i klijentske “330i M sport” automobile za Sisli motorsport; prvi od njih biće isproban ove nedelje, a isporučen iduće.

“Prošle godine smo zajedno postigli fenomenalne stvari, tempo “BMW” je bio blistav. Priča nije imala bajkovit završetak koji smo svi želeli, ali i iz poraza možete da naučite mnogo. Ubeđen sam da ćemo ove godine na staze izvesti još bolji paket. Očekivanja su nam visoka.”

BTCC je za 2021. povećao maksimalni balast i vratio ga na nivo od 75 kilograma. Benets smatra da to neće smetati aktuelnom BMW modelu.

Turkington je treću titulu osvojio 2018. u “BMW-u 125i M sport”, kada je takođe važio maksimum od 75 kg. Godinu zatim, balast je spušten na 54 kg, a Kolin je ponovo trijumfovao, vozeći tada novi “330i”. Prošle godine maksimalni balast podignut je na 60 kg, kada je prvak postao Ešli Saton.

“Normalno testiramo s polovinom balasta i negde smo u sredini, a onda znamo gde smo ako dodamo još kilograma u automobil ili ih izvadimo napolje”, objasnio je WSR šef. “BMW 330i” je kao putnički auto 55 kg lakši od modela Serije 1, što je neverovatno postignuće.”

“Vozili smo Seriju 1 sa 75 kg, pa bi 75 kg u Seriji 3 čak trebalo da bude i bolje zbog rasporeda masa. Ako imate laganog vozača, to je bolje za distribuciju masa, a Kolin je neverovatno lak.”

“Mi analiziramo najbolji raspored masa od staze do staze, za suvo, za kišu, ima mnogo permutacija s kojima se možete igrati. Dodatni balast tera gume i kočnice da napornije rade, ali tako je sa svakim vozačem koji vodi u šampionatu ili je upravo osvojio trku.”

Britanski šampionat turing automobila 2021. startuje vikendom na Trakstonu 8/9. maja, 64. sezona prestižne serije imaće ukupno 30 trka.