Turkington počeo šampionski, osvojio pol-poziciju za BTCC otvaranje na Doningtonu

Kolin Turkington je novu BTCC sezonu započeo u velikom stilu: osvojio je pol-poziciju za trku 1 na Donington parku i prvi je na 1,98 milja dugačkoj pisti probio granicu od minuta i devet sekundi za krug.

Branilac titule i pilot “BMW-a 330i M sport”praktično je nastavio tamo gde je stao 2019, bio je najbrži i na oba treninga, a današnja pol-pozicija mu je 21. u BTCC karijeri. Ona mu je donela i bonus poen i rano vođstvo u šampionatu.

Prvo mesto u polučasovnim kvalifikacijama nekoliko puta je menjalo vlasnika. Nekolicina vozača je divlje sletela s piste, sesija je prekinuta da bi bio namešten graničnik od guma, a dramu je obogatilo i poprskavanje kišice.

U prvih 10 minuta čelo poretka zauzimao je Tom Ingram u “tojoti”, odakle ga je pomerio Ešli Saton u “infinitiju”. Na kraju ništa nije moglo da zaustavi Turkingtona, koji je u vremenu 1:08.998 izvezao najbrži kvalifikacioni BTCC krug na Doningtonu.

U završnici se između Turkingtona i Satona ubacio Den Kamiš u fabričkoj “hondi sivik”, samo samo 87 hiljaditih sporiji od osvajača pol-pozicije. Ingram će sutra startovati četvrti. U odnosu na vlasnika pol-pozicije Saton je zaostajao 97 hiljaditih, a Ingram 0.212 sekundi.

Odličan rezultat za Tim BMW postigao je petoplasirani Tom Olifant, koji je tim mestom izjednačio svoj najbolji kvalifikacioni plasman u kategoriji. Njemu će društvo u trećem startnom redu praviti Rori Bučer u Motorbejs “fokusu”, izvođač jednog od izletanja preko trave.

Bivši BTCC šampion Met Nil klasifikovan je kao deveti s drugom oficijelnom “hondom”, Tom Čilton je privatni “sivik” dovezao do 16. mesta.

Prvih 16 od ukupno 26 vozača stali su interval od 0.821 sekunde iza Turkingtona.

Četvorostruki šampion Turkington je izjavio: “Takvo je zadovoljstvo kad sezona ovako počne. Pol-pozicija, najbrži krugovi na oba treninga, dobar osećaj u automobilu. Poboljšavali smo se tokom dana i drago mi je što sam završio na vrhu. Plus, to je bonus poen, a oni umeju da budu neverovatno važni. I prošle godine smo ovde imali pol-poziciju, ali smo se ubrzali i to pokazuje koliko smo se trudili. “BMW” serije 3 nikad nije bio bolji u kvalifikacijama i to je dobro, jer je na vrhu bilo zaista tesno. Iskoristio sam tri kompleta guma i sve sam uložio u ovo. Dobro smo počeli i sutra ćemo biti u moćnoj poziciji, ali ni na koji način neće biti lako. Sutra će biti borbe…”

Drugoplasirani Kamiš setio se izgubljene prilike da postane BTCC prvak 2019. i današnja borba s Turkingtonom podsetila ga je na to traumatično finale: “Da li iko ima osećaj da je ovo već video? Tim Dajnemiks još jednom je pokazao zašto je tako veliki. – auto odmah može da juriša na pol-poziciju. Kad sam u novembru izašao iz automobila na Brends Heču, prilično dugo nisam hteo da ga vidim. Ali, svaki trkač će vam reći – mi uvek želimo pauzu, a posle nje ne možemo da dočekamo da se vratimo u sedište. S obzirom na ono što se dešava u svetu, imao sam veoma dugačak period da razmišljam o tome kako je prošla moja poslednja trka. Zato se radujem ovom vikendu, treba da počnemo, da vozimo tri trke i onda će prošla godina biti prošlost.”

Saton je danas visoko podigao zastavu Infiniti brenda: “Ovo nam je bila prva prava vožnja na suvom, ponosan sam na “infiniti Q50”. Još nije sve idealno, još majstorišemo i pokušavamo da ga učinimo savršenim. Ali, pokazali smo se kad je trebalo i biće interesantno s trećeg mesta, s unutrašnje strane drugog reda. Imamo dobar trkački auto, ali kad pokušate da dostignete onaj poslednji od 100 procenata, vidite da vam nedostaje nekoliko sitnica. Znam da će mi biti teško da ulovim Kolina i Kamiša, oni su u svojim automobilima već nekoliko sezona.”