Rast: Učinio sam Mileru uslugu – sudarili bismo se da nisam digao nogu s gasa

Audi je na otvaranju DTM sezone na Spa-Frankoršampu ostvario rezultat iz snova: ne samo da su njegovi vozači okupirali pobedničko postolje, već je pet prvih mesta pripalo automobilima iz Ingolštata i Nojburga na Dunavu.

Ispostavila se tačnom konstatacija da je “RS 5 DTM” “kao rođen” za Spa. Kampanja odbrana trostruke krune iz 2019. teško da je mogla da počne bolje, ali je u trci mnogo značila sposobnost čuvanja guma.

Zadovoljstvo da zabeleži prvi ovosezonski DTM trijumf pripalo je Švajcarcu Niku Mileru. Aktuelni vicešampion bio je najbrži na treningu po vlažnoj pisti, u kvalifikacijama je malo zaostao za kolegom Robinom Frajnsom, dok je u trci dominirao i stigao na cilj skoro 20 sekundi pre rivala. To su u DTM razmerama svetovi.

Niko je u trci na O ružu vodio bitku s aktuelnim prvakom Reneom Rastom, a pošto je u petom krugu zaobišao Frajnsa, samo se odjavio od pratilaca.

Švajcarac je rezimirao: “Spa je magična staza, a velika je zabava kad na njemu vozite “RS 5 DTM”. Hvala Audi sportu i mojim momcima iz tima Abt sportslajn, auto je bio fantastičan i veličanstveno pripremljen. Ovde nismo trenirali u petak, trening je vožen po kiši i tek smo u kvalifikacijama videli gde smo zapravo. Naš tim je imao oba automobila u prvom startnom redu, a pobeda s ovolikom razliko jednostavno je mega.”

“Na početku trke je bilo uzbudljivo s Rastom na O ružu. To baš i nisam planirao, ali mi je on srećom ostavio dovoljno prostora. U prvoj smeni uspeo sam da sačuvam gume. Druga smena mi je bila veoma teška, a vozio sam u najvećoj meri usamljen. Uvek je dirljivo kad se osvoji trka, pogotovu danas, 1. avgusta, koji je nacionalni praznik u Švajcarskoj. Na to sam posebno ponosan”, ispričao je Miler posle pete pobede u DTM karijeri.

Na drugi stepenik podijuma izašao je Džejmi Grin, na treći Loik Dival. Grin se do drugog mesta probio posle starta s jedanaestog, gume je menjao kasno, a preticao je odlučno. Dival je menjao gume u istom krugu s Milerom i dobro ih je sačuvao u drugoj fazi trke, ali je u finišu izgubio direktnu bitku s Grinom.

“Start mi nije bio baš dobar, auto skoro da se ugasio”, požalio se Englez. “Zatim je suština bila u pronalaženju pravih putanja za preticanje. Ovo mi je bila jedna od prijatnijih DTM trka. Auto je bio divan za vožnju i baš sam se zabavio. Obično pomaže kada rano u sezoni upišete poene. Nisam seo u auto od oktobra i olakšanje mi je što sam se vratio tamo gde mislim da treba da budem.”

“Prilično dobra trka”, analizirao je Dival. “Na startu sam se namučio s kvačilom i onda sam morao da se probijam ka vrhu. Koristeći borbe drugih, uspevao sam da pretičem i stičem pozicije. Posle odlaska u boks pokušao sam da čuvam gume i čekam da drugi uđu u bitke. Neki su od njih to i učinili, kao Majk Rokenfeler, Rast i Frajns. U završnici sam i ja počeo da se mučim, to je omogućilo Džejmiju da me prestigne. Treće mesto je dobar rezultat i za mene i za ekipu.”

Četvrto mesto pripalo je Rokenfeleru, čije su gume počele rapidno da propadaju pet krugova pre cilja. I petoplasirani Rast se borio s istim problemom. On je neko vreme držao drugo mesto, ali je u završnoj fazi sprinta morao da ode na drugu zamenu guma, pao je na deseto mesto i probio se na peto.

Rast je opisao početni duel s Milerom: “Kad me je Miler napao, imao sam unutrašnju putanju i taj auto normalno ima prednost. Obično treba da pazi onaj koji je spolja, ali to danas nije bio slučaj. Morao sam da dignem nogu s gasa da bih izbegao incident i to me je umalo koštalo još pozicija. Mislim da sam Mileru učinio uslugu.”

“Trka je bila neka vrsta košmara. Na početku sam uspeo da kontrolišem gume, ali su one ipak popustile. Drugi komplet sam još pažljivije pokušao da sačuvam, ali je pad performansi bio još veći”, kazao je razočarani branilac titule.

“Ovo je fantastičan rezultat za Audi”, komentarisao je šef Audi sporta Diter Gas. “Posle predsezonskih testova ovo nismo očekivali. Danas je suština bila u upravljanju gumama, a Niko Miler je jednostavno bio u klasi za sebe.”

BMW se namučio na prvoj trci 2020. i njegov najuspešniji vozač bio je Filip Eng, na cilju šestoplasirani.

“Detaljno smo i unapred prodiskutovali ovu trku i dobro smo se pripremili. Ja nisam pronašao ritam u kvalifikacijama, pa sam utoliko bio odlučniji da prođem dobro u trci i da imam dobar tempo. Bio sam najbolji BMW vozač, ali ja naravno želim da budem apsolutno najbolji i da BMW bude na vrhu. Predstoji nam još posla, ali stići ćemo tamo”, kazao je Eng.

Direktor BMW motorsporta Jens Markvart sumirao je dan koji u Minhenu neće pamtiti po mnogo čemu dobrom: “Kako smo posle testa očekivali, upravljanje gumama tokom cele trke ovde je bilo najvažnija tema. Posle teških kvalifikacija, pokušali smo da sve što smo naučili na testovima pretočimo u praksu. Eng i Lukas Auer pokazali su da se u trci može napredovati ako se gume koriste ispravno, nažalost nisu svi naši automobili uspeli u tome. Moramo ovo pomno da prostudiramo i da pokušamo da budemo bolji u nedelju. Čestitam Mileru na čistoj trci, svi su se iza njega mučili s gumama. Sutra će ključ uspeha biti ovladavanje tom situacijom.”

Sutra se na Spa-Frankoršampu u 13:30 vozi druga trka DTM vikenda i predviđeno je da će tom prilikom temperature biti nešto niže nego u subotu.