Uzbudljivo na Trakstonu: Kuk i “honda” slavili dva puta, Saton i “infiniti” jednom

Britanski šampionat turing automobila startovao je uzbudljivim trkama na Trakstonu, a u pobednike su se upisali Džoš Kuk u “hondi“, i to dva puta, kao i aktuelni šampion Ešli Saton u “infinitiju“, koji je trijumfovao na poslednjoj trci dana.

Kuk je u prvoj trci kroz cilj prošao ispred Toma Ingrama u “hjundaiju“ i Džejka Hila u “fordu“.

Osvajač pol-pozicije Ešli Saton zadržao je prvo mesto na startu, ali je u prvoj desnoj krivini u njegov “infiniti” udario Kolin Turkington u “BMW-u“. Ovaj incident je Satona bacio na poslednje mesto, Kuk je to iskoristio i preuzeo vođstvo.

Turkington je do kraja prvog kruga izgubio pozicije i od Ingrama i od Hila, a posle samo jednog kruga trkanja, na stazu je izašlo sigurnosno vozilo.

Gordon Šeden u “hondi“ je pokušao da pretekne “ford“ Olija Džeksona, ali je pogrešno procenio brzinu “fokusa“, te je ga je udario otpozadi. Škot je zatim izgubio kontrolu, a na njega je naleteo Kris Smajli u “hjundaiju“. Epilog ovog incidenta je odustajanje Šedena i Smajlija, dok je Džekson morao da svrati do boksa.

Na restartu je Ingram napao Kuka, nakratko se našao u vođstvu, ali je vozač “honde“ iz ove bitke izašao kao pobednik.

Za peto mesto se vodila velika borba između Rorija Bučera u fabričkoj “tojoti“ i Džejsona Plejtoa u PMR “voksolu“. Njihovu zabavu je pokvario Den Kamiš u BTC “hondi“, koji ih je u samom finišu obojicu pretekao.

Kuk je rutinski trijumfovao ispred Ingrama i Hila, dok se na četvrtom mestu našao Turkington. Kamiš je na kraju bio peti ispred Bučera i Plejtoa, dok su prvih 10 kompletirali Danijel Roubotom u “hondi“, Adam Morgan u “BMW-u“ i Saton, koji se odličnom vožnjom probio do 10. mesta.

Posle trke, sudije su odlučile da Turkingtonu zbog kontakta sa Satonom dodaju 17 sekundi na ukupno izvezeno vreme, što je vozača “BMW-a“ spustilo na poziciju 10, tačno iza Satona.

Druga trka je obilovala incidentima, a Kuk je ponovo bio neprikosnoven. Kamiš je posle odlične vožnje kroz cilj prošao kao drugi, dok se Hil ponovo našao na trećem mestu.

Na startu je došlo do velikog incidenta posle kojeg je istaknuta crvena zastava. Endi Nit je “fordom“ u brzoj desnoj krivini udario u “kupru“ Glena Gidija, a zatim su obojica udarila u “hondu“ za čijim volanom se nalazila Džejd Edvards.

Sva tri vozila su velikom brzinom udarila u zaštitne gume, a Gidijeva “kupra“ je od siline udarca preletela preko “honde“ i završila na krovu. Na svu sreću niko nije bio povređen u ovom sudaru.

Posle poduže pauze date kako bi se zaštitna ograda popravila, trka je nastavljena, a Ingram je ponovo napao Kuka. Međutim novopečeni vozač “hjundaija“ je napravio grešku koja je omogućila Kamišu i Hilu da izbiju na pozicije 2. i 3.

Iza njih, Bučer je izgubio kontrolu nad “korolom“ i velikom brzinom je udario u zaštitne gume. Automobil je posle ovog incidenta ostao ozbiljno oštećen, ali je Škot iz njega izašao bez ičije pomoći.

Na restartu su se Kuk, Kamiš i Hil odvojili od Plejtoa, koji je pre izlaska sigurnosnog vozila uspeo da pretekne Ingrama. Iako je Kamiš vršio veliki pritsak na Kuka, ovaj je uspeo da trijumfuje ispred njega i Hila, dok je Danijel Roubotom bio četvrti.

Plejto je kroz prošao kao peti, Ingram kao šesti, dok se na sedmom mestu našao Turkington.

Ejden Mofat i Saton su smestili dva “infinitija“ na pozicije 8 i 9, a aktuelni šampion je prilikom izlaska sigurnosnog vozila morao da svrati do boksa, pa je kao i u prvoj trci, morao da se probija sa samog začelja. Tom Olifant u “BMW-u“ je kompletirao prvih deset.

Treća trka je vožena po mokroj stazi, koja se sve više sušila kako se vožnja primicala kraju. Jedna polovina vozača izabrala je gume s profilom, druga se odlučila za slikove. U takvim, promenjivim vremenskim uslovima najbolje se snašao Saton koji je trijumfovao ispred Plejtoa i Hila.

Na startu je Stiven Dželi u “BMW-u“ zadržao prvo mesto ispred Satona i Turkingtona. Vest Sari trio u sastavu Dželi – Turkington – Tom Olifant odabrao je gume za kišu i bio je lak plen u finišu, dok su se Plejto, Hil, Šeden i Danijel Lojd u “voksolu“ probijali kroz poredak.

Iako je i Saton izabrao da vozi na gumama za kišu, Plejto i Hil nisu uspeli da ga ugroze, pa je aktuelni šampion trijumfovao uz prednost od 4 sekunde.

Šeden je bio četvrti, Lojd peti, dok su Turkington i Olifant završili na pozicijama 6 i 7. Džek Gof je s “kuprom“ bio osmi, Džekson deveti, dok se na desetom mestu našao Dželi.

Džejk Hil je prvi u generalnom plasmanu sa 46 poena, Kuk ima samo poen manje. Plejto je treći sa 38 poena, dok je Saton četvrti sa 36.

BTCC se nastavlja 12. i 13. juna, kada karavan putuje u Norfolk na stazu Sneterton.