CEZ TC-3500 trku osvojio Merk, Milovanović drugi, Kastratović četvrti

Foto: Brzkrug.com

Prvi sprint u TC-3500 klasi slovačke runde Centralnoevropskog šampionata na krugu osvojio je mađarski vozač Jožef Merk u „ladi vesti“ TC1 specifikacije.

Posle zanimljivih i intenzivnih borbi vođenih tokom 9 krugova dugačkog sprinta, drugo mesto pripalo je Nemanji Milovanoviću u „seat leon rejseru“.

Njemu ovaj rezultat mnogo vredi, jer je na cilj stigao ispred najvećeg konkurenta u borbi za CEZ titulu, Mađara Gabora Kišmarti-Lehnera u „kupri TCR“.

Veoma borbeno je vozio i Zoran Kastratović. On je u plasmanu „šetao“ od drugog do petog mesta, a njegovom „ševrolet kruzu“ tempo je malo popustio u završnici. Kastro se, zahvaljujući grešci vozača „kupre“, Hrvata Zorana Kotromanovića, ipak dočepao četvrtog mesta.

Smešteni u diviziju u kojoj su glavnu reč igrali LMP2 i LMP3 prototipovi, GT3 i GT4 automobili, turing trkači na Slovakija ringu ipak nisu bili osuđeni na drugorazredne uloge i vodili su svoje bitke, uz minimalna uklanjanja s puta bržoj tehnici.

Prvi leteći start nije uspeo jer kolona nije zauzela uredan dvoredni raspored, pa je izvezen još jedan formacijski krug, oduzet od ukupne prvobitno predviđene distance od 10 krugova.

Milovanović je na startu reagovao odlično i poveo je u klasi ispred Merka i Kastratovića. Kišmarti-Lehner je, pak, ponovio početak sa Grobnika – krenuo je očajno i pao je na četvrtu poziciju.

Nemanjino vođstvo trajalo je samo jedan krug. „Lada“ ga je zahvaljujući čistoj snazi (TC1 auto protiv „leon rejsera“) savladala na pravcu, a na prilazu prvoj krivini prošao ga je i Kastratović.

Milovanović se odmah prebacio na defanzivu kako bi se odbranio od četvrtoplasiranog Kišmarti-Lehnera, a u poretku klase sledili su Kotromanović i znatno udaljeni lokalni trkač Jan Marcinko u „nisanu“.

Stanje je privremeno „zamrznuto“ od trećeg kruga, kada je sigurnosno vozilo povelo kolonu. Ono je pozvano u akciju da bi se na osmoj krivini sanirale posledice sudara jednog GT3 automobila i „ližije“ prototipa.

Posle restarta, Milovanović je prošao Kastratovića, kome je preostalo da se brani od Zengeove „kupre“. U takvoj vožnji Kastro je izdržao samo krug, a zatim je pao na 5. poziciju, jer su ga prestigli i Kišmarti-Lehner i Kotromanović.

U poslednjem krugu, Kotromanović je nakratko sleteo sa staze na šestoj krivini i to je Kastratoviću serviralo 4. poziciju u trci. Hrvat je nastup završio kao peti, a Marcinko kao šesti i poslednji.

Nedeljni program FIA CEZ D4-GT grupe uključuje nove kvalifikacije, s početkom u 9 ujutru, kao i drugu trku od 10 krugova koja počinje u 13:15.