55 od 56 poena: Loson slavio i u drugoj trci na Red bul ringu

Foto: Michele Scudiero / Hoch Zwei


Vozač Red bul AF Korse tima, Lijam Loson, pobedio je i u drugoj DTM trci u Austriji ispred “BMW” Marka Vitmana i “mercedesa” Maksimilijana Geca.

Vitman je postavio najbrže vreme u kvalifikacijama i započeo je drugu DTM trku na Red bul ringu sa pol-pozicije, ispred jučerašnjeg pobednika Losona u AF Korse “ferariju”.

Šeldon van der Linde je započeo trku sa treće pozicije u drugom “BMW-u M6”, ispred Geca. Kelvin van der Linde je ponovo najbolje plasirani pilot Audija na startu na sedmom mestu, dok je Esteban Mut Lamborginijev pilot sa najboljom startnom pozicijom. Belgijanac je započeto trku sa 16. pozicije.

Vensan Abril je pretekao Kelvina van der Lindea u prvom krugu za sedmo mesto. Šeldon van der Linde je imao problem sa pucanjem gume u četvrtom krugu i pao je daleko iza konkurenata. Uspeo je da se domogne garaže, ali mu se promena guma nije računala kao obavezna, tako da je južnoafrički BMW trkač morao da obavi još jedno stajanje tokom trke.

Na kraju petog kruga, osmorica vozača je obavilo redovnu promenu guma, na čelu sa liderom trke Vitmanom. Loson je svoje stajanje obavio tek u narednom krugu i brza promena guma ga je dovela ispred Vitmana na stazi.

Još jedno pucanje gume se dogodilo u 7 krugu, kada je prednja leva guma na “ferariju” Aleksa Albona spala sa točka i bivši F1 pilot je morao još jednom da poseti ekipu, neposredno nakon prve promene guma.

Kelvin van der Linde je među poslednjima menjao gume u osmom krugu i vratio se na stazu na osmom mestu, gde su jedino Audijev pilot i aktuelni vicešampion, Niko Miler i Šeldon van der Linde ostali da promene gume. Majk Rokenfeler je odustao u 10. krugu nakon zbog problema sa kočnicama.

Mercedesov vozač, Danijel Hunkadelja, pretekao je Kelvina van der Lindea u 13. krugu za osmu poziciju, nakon što ga je južnoafrički vozač propustio sa ciljem da iskoristi bolji tempo svog španskog konkurenta.

U 15. krugu, Rowe rejsing je povukao iz trke BMW kojim upravlja Šeldon van der Linde. Loson i Vitman su sustigli Milera na čelu u 27. krugu, gde je Loson uspešno pretekao Audijevog vozača, a Vitman je isto učinio u narednom krugu.

Hunkadelja je pretekao svog kolegu po brendu Lukasa Auera za sedmo mesto, takođe u 28. krugu, ali je dobio kaznu od 5 dodatnih sekundi zbog vožnje van granica staze. Miler je čekao 32. krug da obavi redovnu promenu guma i vratio se na stazu na 14. mestu.

U fotofinišu, Loson prelazi prvi preko ciljne linije ispred Vitmana, čime je postao prvi dvostruki pobednik na jednom vikendu u novoj DTM eri. Maksimilijan Gec je završio trku na trećem mestu, ispred još tri pilota Mercedesa: Filipa Elisa, Abrila i Auera.

Kelvin van der Linde je završio trku na sedmom mestu, ispred Ardžuna Mainija i Maksimilijana Buka. Poslednji bod je otišao u ruke Tima Gloka, dok je Hunkadelja pao na dvanaesto mesto, nakon što mu je dodato pet sekundi kazne.

Pred naredni trkački vikend, koji se vozi 18. i 19. oktobra na stazi Asen u Holandiji, Kelvin van der Linde je i dalje vodeći u generalnom plasmanu sa 147 poena, dok mu se Loson približio na samo 12 bodova zaostatka, dok je Gec trećeplasirani sa 131 poenom. Marko Vitman ima 121, a Filip Elis 99 poena.