Akcija kreće na Hokenhajmringu: Deset DTM timova na prvom predsezonskom testu

Nova DTM sezona je pred vratima: prvi predsezonski test na programu je od 7. do 8. aprila.

U 35. sezoni ove tradicionalne trkačke serije mnogo toga će biti drugačije. Ferari će se prvi put pojaviti u DTM-u, sa GT3 mašinerijom koja označava početak novog poglavlja duge istorije nemačkog premijum šampionata. Voziće i Sofija Flerš, brza pilotesa koja će pratiti korake Elen Lor, jedine dame koja je do sada pobedila u DTM trci.

Dodatno, startna lista vozača dugo nije bila toliko raznovrsna i internacionalna. Aleks Albon, Timo Glok i Kristijan Klin donose iskustvo iz Formule 1, dok je Majk Rokenfeler pokorio Le Man i DTM autodrome.

Mlada braća van der Linde, Šeldon i Kelvin će takmičiti za različite brendove, a indijski trkač Ardžun Maini će biti predstavnik tridesete različite države u DTM istoriji.

Foto: Facebook

Na kraju, tu je i Niko Miler, dvostruki vicešampion, koji se vratio u tim Rozberg sa ciljem da posle vicešampionskih titula na kraju sezone podigne trofej prvaka ove serije.

Hokenhajm će biti prilika za prvi susret AF Korse Red Bul tima sa DTM programom. Dva “ferarija 488 GT3 evo” spremna su za Aleksa Albona i Lijama Losona. Devetnaestogodišnji Loson stiže na autodrom u Baden-Virtembergu nakon što se domogao svoje prve pobede na debiju u Formuli 2 u Bahreinu. Obojici će ovo biti prva kompletna sezona u kojoj se ne takmiče u jednosedima.

Foto Facebook

“Jedva čekam da napravim prve kilometre za volanom “BMW-a M6 GT3″. Prvi test je uvek kul”, rekao je petostruki osvajač DTM trka Timo Glok, koji će predstavljati ekipu Rowe rejsing.

Photo by Hoch Zwei

Lukas Auer će nakon nastupa za BMW u prethodnoj sezoni, ponovo biti u bojama Mercedesa. Austrijanac takođe ima pet DTM pobeda, a kada su u pitanju predstojeće dužnosti na testu, Auer je najavio: “Moramo da iskoristimo svaki krug i da uradimo domaći zadatak.”

“Prvi test na Hokenhajmu je DTM tradicija. Međutim, novi tim i “audi R8 LMS” su novine za mene,” prokomentarisao je Rokenfeler, koji će nastupati za ekipu Abt sportslajn.

Očekivanja su velika, ali ne samo među vozačima, već i među šefovima ekipa. “Jedva čekamo da se po prvi put sukobimo sa našim budućim protivnicima,” rekao je prvi čovek ekipe Rowe rejsing Hans-Peter Naundorf, čija će ekipa u DTM ući sa mnogo prethodnog iskustva u GT3 serijama.

“Vreme je prošlo jako brzo od finala na Hokenhajmu”, konstatacija je šefa tima Rozberg, Kima Limatajnena.

Mnogo očekuje i šef ekipe HRT, Hubert Haupt: “Pre tačno 30 godina imao sam vatreno krštenje kao DTM trkač. Nakon ponovnog rođenja serije, bio sam ponovo na starnoj rešetki 2001,” kaže čovek iz Minhena. “Sada, 2021. nova era počinje i imaću priliku da budem njen deo sa svojim timom.”

(c) Daimler AG

Auto-sport je jedan od retkih u kojima se muškarci i žene takmiče jedni protiv drugih. Ovaj izazov će biti i pred Sofijom Flerš, dvanaestom damom na startnoj listi u DTM istoriji. “Odličan je osećaj kada ste član DTM porodice,” entuzijastično je izjavila 20-godišnjakinja iz Minhena. Ona će se takođe prvi put sresti sa svojim “audijem R8 LMS” ekipe Abt sportslajn na Hokenhajmu i sprema se za “radne dane s puno fokusa”.

Pre početka testova, kompanija ITR koja stoji iza DTM organizacije očekuje još novosti u vezi sa vozačkim postavama za 2021. “Ushićeni smo zbog kvaliteta vozača koje imamo na startnoj rešetki. Sezonu 2021 će činiti neosporno najbolji timovi i automobilima će upravljati odlični vozači. Od novajlija, preko pilota Formule 1 do višestrukih DTM pobednika – veoma konkurentan spisak vozača,” kaže Frederik Elzner, šef operative u ITR.

Kao što je sa vozačima slučaj, i mašinerija u upotrebi biće raznovrsna: motor napred ili na sredini, osam ili deset cilindara, turboprehranjivan ili atmosferski – već sada DTM ima mnogo toga da ponudi.

Nakon dvodnevnog testa na Hokenhajmu, do prve od osam rundi sezone na autodromu Monca (18-20. jun) proći će deset nedelja.

Uprkos svim promenama i uzevši u obzir Mišlen kao novog dobavljača guma, DTM ostaje veran svojoj suštini: jedan vozač će upravljati jednim automobilom uz obavezan pit-stop.

Gran pri konfiguracija Hokenhajma će standardno biti i finalna trka sezone, prvog vikenda u oktobru. Test sesije za DTM i njegovu pripremnu seriju DTM trofej će oba dana trajati od 9 do 13 i od 14 do 18 časova. Drugi oficijelni DTM test biće vožen na autodromu Lauzicring od 4. do 6. maja.