Tri starta, tri pobede: Mostert i “audi” gospodarili na Bathurstu

World Copyright: Daniel Kalisz Photographer

As Superautomobila Čaz Mostert osvojio je sva tri sprinta treće runde TCR Australija na stazi Maunt Panorama i učetvorostručio je bodovnu prednost u generalnom plasmanu serije.

Osim dominantnog superstara za volanom “audija” Melburn performans centra, na Bathurstu se istakao i Aron Kameron, koji je s “pežoom” Geri Rodžers motorsporta sve trke završavao kao drugi.

Dva treća mesta pripala su Gartu Tanderu u drugom MPC “audiju”, a jedno Džordanu Koksu u “alfi”, što je ovog puta bio jedini podijum za automobil stvoren u radionici Romeo Ferarisa.

Scena za opisani ishod postavljena je na kvalifikacijama za prvi nastup TCR tehnike na Maunt Panorami.

Na njima je Mostert bio sekund brži od Kamerona, sledili su Tander i Koks. Sesija je umesto predviđenih 25 trajala 15 minuta jer je Koks sleteo s piste i ostao zaglavljen u šljunku.

U trci 1 Mostert nije pretvorio pol-poziciju u vođstvo, već se ispred njega probio Kameron. Takva situacija na vrhu trajala je do sedmog kruga, kada je gost iz Superautomobila “preživeo” jedan kontakt sa zidom, a potom na poslednjoj krivini izveo odlučujuće preticanje i vratio se na čelo kolone. Do karirane zastave izgradio je 1,1 sekund prednosti.

Povratnik u TCR Australija i bivši šampion Superautomobila, Tander je počeo i završio trku kao treći. Top 5 plasman kompletirali su Džej Henson i Li Holdsvort, obojica u “alfama”.

Holdsvort je napredovao tri mesta u odnosu na start, dok je na “meganu” Dilana O’Kifa u pretposlednjem krugu otkazao turbo i primorao ga na odustajanje sa šeste pozicije.

Mostertu je treća pobeda u ovoj sezoni TCR Australija omogućila 33 poena viška u odnosu na timskog kolegu Luka Kinga.

World Copyright: Daniel Kalisz Photographer

Podijum trke 2, takođe vožene u subotu, izgledao je identično: Mostert, Kameron, Tander.

Kameron je ponovo preskočio Mosterta na startu i anulirao prednost njegove pol-pozicije. Ovog puta “pežo” je na čelu kolone ostao do polovine distance jer se u 5. krugu “audi” vratio na prvo mesto. Konačna razlika između pobednika i drugoplasiranog iznosila je 3 sekunde.

Tander je za sobom zadržao “đulijetu” Džordana Koksa, a peti je završio Džon Martin u “hondi sivik”. Henson je bio pretendent na podijum u prvoj polovini trke, ali je posle kontakta s Koksovom sestrinskom “alfom” usporio i stao pored staze.

Četvrta pobeda dala je Mostertu prednost od 49 poena nad prvim pratiocem u generalnom. To mesto preuzeo je Li Holdsvort, koji je trku završio šesti, ali mu je to bilo dovoljno da na tabeli potisne Kinga na treću poziciju.

Treća preostala trka TCR programa vožena je u nedelju i u njoj je Mostert postigao het-trik pobeda na Bathurstu.

Ponovio se već dva puta viđeni scenario: Kameron je opet poveo na startu, Mostert ga je progonio, savladao koristeći zavetrinu u pretposlednjem, 8. krugu i na cilj stigao s prednošću od 1,4 sekunde.

Koks je u prvom krugu nadmašio Tandera i pošlo mu je za rukom da “alfu” doveze do trećeg mesta, samo 2 stotinke iza Kameronovog “pežoa”. Četvorostruki osvajač Bathursta 1000, Tander je morao da se zadovolji odbranom četvrte pozicije, peta je pripala Martinu i “hondi”.

Holdsvortova “đulijeta” kapitulirala je u oblaku dima već u prvom krugu, što je izazvalo jednu od dve intervencije sigurnosnog vozila. Ono se na stazi pojavilo i kada se “sivik” Tonija D’Alberta zaglavio u šljunku posle kontakta s jednom od sestrinskih “hondi”.

Tri vezane pobede dovele su 28-godišnjeg Mosterta do 344 poena, a tri uzastopna druga mesta uzdigla su Kamerona do druge pozicije u generalnom, uz zaostatak od 63 boda. King je ostao treći na tabeli, a Holdsvorta je tehnički problem u finalnom sprintu zbacio na petu poziciju u poretku vozača.

TCR prvenstvo Australije nastavlja se na Sidnej motorsport parku 1. i 2. maja.