Audi Rastu dao zadatak: Osvoji šest trka Formule E u Berlinu i imaš posao dogodine

Rene Rast će na aerodromu Tempelhof voziti šest trka Formule E za fabrički Audi sport Abt Šefler tim i ukoliko ih sve osvoji, garantovano mu je sedište u ekipi i za 2021. godinu.

“U DTM-u sam osvojio šest uzastopnih trka. Rekli su mi da ima šanse da iduće godine nastavim sa Audijem, ako sada osvojim šest trka u Berlinu”, rekao je Rast na video konferenciji za medije, a po izvezenom testu automobila Formule E na Lauzicringu.

Dvostruki DTM šampion je nastavio, ali sada ozbiljno: “Ne, samo se šalim! S njihove strane zaista nema ciljeva niti očekivanja.”

Konferenciju je slušao i Alan Mekniš, šef Audi fabričkog tima u Formuli E, koji se odmah umešao i svom pulenu poručio: “Rene, to nije bio vic.”

Kako Škot posle ovoga nije mogao da sakrije osmeh, jasno je da ipak nema govora o uslovu koji se postavlja pred Rasta, a koji bi podrazumevao pobeđivanje.

O svojim stvarnim prioritetima na Tempelhofu 33-godišnji trkač je kazao: “Najvažnije će biti da učim, napredujem i, nadam se, da osvojim nekoliko bodova. Audi mi nije rekao da moram da postignem određeni cilj ili da osvajam trke. Međutim, ja ću pokušati da svoj posao obavim što je moguće bolje.”

Konkretno govoreći, Audijev superstar očekuje mesta u sredini kolone i nada se da u kvalifikacijama neće kasniti dve sekunde za najbržim. Ogromnu razliku u odnosu na ono na šta je navikao za volanom DTM “audija” predstavljaće drugačiji stil vožnje koji Formula E iziskuje, pogotovu u trkama. Dok su u kvalifikacijama i tu teme brzina i jurnjava za vremenom na kakvu je Rene navikao, tokom trka (45′ + 1 krug) ključ je u korektnom upravljanju energijom.

Rastov jedinstveni i apsolutni DTM rekord od šest vezanih pobeda postignut je 2018. na uzastopnim vikendima na Nirburgringu, Red bul ringu i Hokenhajmringu. U Formuli E o sličnom postignuću ne može se ni sanjati – tamo su ogromna retkost i dve pobede zaredom. Uostalom, u tekućoj sezoni petorica različitih trkača osvojila su prvih trka, a u 2018/19. prvih osam e-prija imalo je osam različitih pobednika.

Ispunjavajući od ovog leta izuzetno naporan dupli program – kompletnu DTM kampanju i poslednje tri runde Formule E – Rast pokušava da ostane fabrički vozač Audija i po gašenju prestižnog turing programa, a to može isključivo ako se bude trkao u električnoj formuli.

Inače, on će samo u avgustu voziti 12 trka u 23 dana, a marka iz Ingolštata planira mu i dodatne zadatke u Nirburgring endurans (VLN) seriji. Šta će zaista biti s njegovom karijerom u 2021. i da li će zaista postoji uslov za ostanak s Audijem, o tome se niko zvanično ne izjašnjava.

Realno, od Rasta niko ne bi smeo da očekuje instant čuda u Berlinu. On je proveo dva dana za volanom eletričnog bolida na pomenutom pravom testu, što mu je bio prvi izlazak na pistu u formuli E druge generacije. Ostatak priprema vezan je za simulator i rad s inženjerima. Najveći deo njegovih budućih suparnika u kategoriji ima za sobom brojne test dane, kao i prvih pet izvezenih e-prija sezone 2019/20.

Takođe, malo zahteva koje postavlja DTM takmičenje liči na one na koje pilot nailazi u Formuli E. Čuvanje guma je možda jedini faktor koji postoji u obema serijama, dok bi se fanbust u Formuli E imao paralelu u P2P DTM opciji kratkotrajnog povećanja snage. Međutim, Rast se u nemačkoj premijum turing seriji dosad nije sretao s obavezom da istovremeno štedi energiju i bude brz, da enrgiju iz kruga u krug troši prema projektovanim i zadatim parametrima, da je prikuplja pri regenerativnom kočenju, da aktivira napadački mod vožnje ili da do krivine vozi po inerciji, ne dirajući ni gas ni kočnicu…

Zato iskustvo u električnoj formuli igra ogromnu ulogu i svi početnici u njoj imaju problema, a neki se inače afirimisani vozači na nove prioritete nikada ne naviknu.

Komentar je, naravno, imao i Mekniš: “Očekujem da će Reneu biti teško jer je bačen u hladnu vodu. Međutim, mi znamo da on ume dobro da pliva. Siguran sam da ga očekuje ogroman proces učenja i da će se tako nastaviti i u Berlinu.”