Voksol pauzira, Plejto ne vozi BTCC 2020!

Dvostruki osvajač Britanskog šampionata turing automobila Džeson Plejto neće učestvovati u ovogodišnjem prvenstvu jer je njegov tim PMR odustao od kompletne BTCC kampanje 2020.

PMR je zvanična postava Voksola za koju Plejto vozi od prošle sezone, a u 2020. je timski kolega trebalo da mu bude Met Džekson. I jedan i drugi vozač oslobođeni su ugovornih obaveza za tekuću godinu.

Šef ekipe Adam Viver istakao je da je reč samo o pauzi, te da će PMR biti na startnoj rešetki 2021: “Nije bilo lako doneti ovakvu odluku, ali smo i mi i naši komercijalni partneri osetili da je ovo pravi potez kako bismo sačuvali resurse za iduću godinu.”

“Da razjasnim: ovo ni na koji način nije odustajanje. Pritiskamo dugme za pauzu i to znači da će svi naši partneri ostati s nama, a imaćemo i više vremena da razvijemo “astre” i da borbeno restartujemo idućeg marta.”

Plejto je najtrofejniji BTCC vozač po broju pobeda – ima ih čak 97 – ali će dolazeću sezonu morati da propusti. Na spisku učesnika na prvoj rundi prvenstva na Doningtonu 1/2. avgusta neće biti njegovog imena, prvi put od 2003. godine.

Uprkos svemu, 52-godišnji vozač pokazao je puno razumevanje za Voksol/PMR pauzu: “Iskreno verujem da je to prava odluka za nas kao tim i za sve naše verne partnere.”

“To možda nije ono što ljudi žele da čuju i nikome od nas ne prija što se nećemo trkati kako smo planirali, ali je važno da se postaramo da se ponovo trkamo 2021. i mnogo godina potom. Ovo je bio najbolji način za sve nas da to garantujemo.”

Džekson je ove godine trebalo da se vrati u BTCC posle dvogodišnje pauze. On je 2018. napravio grešku u koracima i uprkos važećem ugovoru s ekipom Motorbejs pokušao da pređe u zvanični tim Honde, čije se sedište oslobodilo jer je Gordon Šeden prešao u WTCR.

Posle toga ga je Motorbejs otpustio, a da stvar po Džeksona bude još gora, ni ove godine mu se neće dati da vozi BTCC.

Inače, Plejto je već potvrđen kao vozač Voksol PMR tima za 2021, a Džekson je “prva opcija” za nastavak BTCC angažmana ekipe.

PMR inače planira da na pojedinim ovogodišnjim BTCC vikendima prijavljuje bar po jedan automobil i u tim slučajevima davaće šansu “mladim talentima i pojedinim poznatim turing trkačima koji iz različitih razloga ne voze punu sezonu”.