Auer: Ako DTM i ima manje preticanja, ona su sad bar prava!

(Photo by Hoch Zwei)

Nekoliko DTM vozača pozitivno je ocenilo prelaz serije na GT3 pravila i start njene nove epohe u Monci.

Tradicionalni nemački šampionat doživeo je najveću reformu od svog ponovnog rođenja 2000. godine. Namenski izrađivane turing siluete Klase 1 zamenila su široko upotrebljiva GT3 vozila koja se kupuju kod sportskih odeljenja proizvođača, a umesto fabričkih timova trkaju se klijenti-privatnici, neki od njih i dalje uz tehničku i/ili finansijsku podršku automobilskih kuća.

Nije tajna da je većina navijača bila skeptična u pogledu pravca kojim je DTM bio prinuđen da pođe posle gubitaka proizvođača i brendova – Mercedes, Aston Martin, Audi – u tri uzastopne protekle godine.

Kritičari su ponavljali jednostavnu, uostalom i tačnu tezu: DTM je napustio svoju turing osnovu, pridružio se rastućoj listi GT3 prvenstava na sceni koja je i bez njega delovala pretrpana.

Prelazak na GT3 tehniku je i pojedinim DTM vozačima delovao neatraktivno i nije ih motivisao da traže način da u njemu ostanu. S druge strane, on je postao dostupniji i mnogi piloti koji ne bi imali šanse da uđu u DTM kakav je nekad bio takmiče se u ovom sadašnjem.

U celoj sezoni 2021. učestvuju modeli pet proizvođača (Audi, BMW, Ferari, Lamborgini, Mercedes), a na tri runde će im se priključiti i Meklarenova GT3 sprava. Upoređenja radi, u poslednjoj godini kratkotrajne epohe Klase 1 takmičili su se samo Audi i BMW.

Preuređeni šampionat pohvalio je dvostruki viceprvak Niko Miler. On veruje da DTM 2021. “i dalje zaslužuje svoje ime”, kao i da je borba većeg broja brendova ove godine trkanju dala dodatnu novu dimenziju.

“Organizator zaslužuje veliki aplauz, pokazali smo da ovaj šampionat i dalje zaslužuje svoje ime, da je zadržao svoje vrednosti. Male razlike u nedeljnim kvalifikacijama bile su dokaz toga”, kazao je Švajcarac.

(Photo by Hoch Zwei)

“Ono što čini šampionat nekako još uzbudljivijim nego pre, po meni je činjenica da se trkate s automobilima koji imaju tako različite jake strane i slabosti.”

“Zavisno od toga koji auto treba da prestignete na stazi, pred vama leži potpuno nov izazov. Ranije smo imali DRS i P2P (push to pass), a automobili su ionako bili vrlo, vrlo slični, i uvek ste na neki način znali da vam predstoji ista bitka.”

“Ovde u stvari morate da menjate svoj trkački stil u zavisnosti od toga koji automobil imate pred sobom. Kada sam se trkao sa Šeldonom u “BMW-u” ispred mene, znao sam da će mi biti teško na pravcima, tada morate zaista žestoko da forsirate na izlasku iz krivina kako biste uopšte imali šansu.”

“Gledaćemo kako se performanse mnogo menjaju iz vikenda u vikend i morate maksimalno da iskoristite svoje prilike. Nema mesta za kompromise i to će ovu sezonu učiniti uzbudljivom.”

Audijev GT3 ekspert Kelvin van der Linde ovogodišnji je DTM debitant. Tokom najvećeg dela karijere vozio je GT3 sprave u serijama poput ADAC GT Masters i GT Svetski čelendž Evropa.

Južnoafrikanac je pohvalio organizatora jer je ovaj bio fleksibilan i nije se libio da, posle subotnje kvalifikacione dominacije Mercedesa, dva puta menja Balans performansi tokom vikenda.

“DTM zaslužuje komplimente zbog načina na koji je preokrenuo stvari od subote do nedelje”, kazao je vozač tima Abt sportslajn, koji je drugu trku osvojio s pol-pozicije.

“Mislim da je predstava bila mnogo bolja jer smo u kvalifikacijama imali pet proizvođača među prvih šest. Takođe, mislim da je u trci bilo mnogo neizvesnije. To je dobar predznak za ostatak sezone. Mislim da to zaista pokazuje da je organizator stvarno otvoren i da se trudi kako bi serija uspela.”

(Photo by Hoch Zwei)

“Monca je tipično teška, ali mislim da dolaze neke kul staze, Zolder, Nirburgring i, naravno, Norisring. Želim da vidim kako će to izgledati.”

“Moj je utisak veoma pozitivan. Mislim da je ovo sjajan početak godine za DTM. Bilo je mnogo negativnih komentara pre ovog vikenda, ali mislim da smo pojedincima uspeli da zapušimo usta.”

Fabrički pulen Mercedesa Lukas Auer pohvalio je preticanja u Monci. Ona su ove sezone prirodnija jer je DTM prešavši na GT3 automobile ostao bez pomagala za “poboljšanje predstave” kao što su DRS i P2P.

“Ranije su DRS i P2P činili preticanja jednostavnim. Čak i ako sada ima manje preticanja, to su prava preticanja, dok ih je P2P činio lakim,” ocenio je Austrijanac. “Sada morate da ih izvedete na kočenju i ne možete da se vratite na idealnu putanju još pre nego što zakočite.”

“Verujem da ljudi to žele da vide, da žele da preticanja budu komplikovana. Mislim da je trkanje sjajno, u prvim krugovima sam potpuno poludeo.”

2 Comments

  1. DTM shoul be cshampionsheep of touring cars not GT cars Championsheep for Porsche Panamera Audi 6 and 8 BMW 5 Volvo V90 Alfa Romeo Gulia These are cars of around 500 hp inaf for fast and interesting races. Kind regards real tourin car lover for more than 50 years

    • А да ли коментар може да се напише на српском језику ?

Comments are closed.