Haf: “Kupra” je dobar auto, nemamo brzinu, ali to nije do nas

Rob Haf je na Eštorilu došao do prvih bodova u povratničkoj sezoni u Svetskom kupu turing automobila.

Posle nemačkog vikenda završenog s nulom na tabeli, Englez je Zengeovu “kupru leon kompetision” dovezao do dva top 10 finiša.

Kao i svi vozači “kupre”, i Haf je eliminisan već u prvoj kvalifikacionoj rundi i bio je osuđen na startove sa 17. i 16. mesta.

Trke je iskoristio dobro. U prvoj je stigao do desetog mesta, ali ga je vremenska kazna izrečena timskom kolegi Mikelu Askoni podigla do konačne 9. pozicije. U tom rezultatu igrali su ulogu imala i odustajanja i maleri konkurenata – u prvom sprintu sa staze su zbog udesa ili defekata počišćeni Nestor Đirolami, Žan-Karl Verne, Norbert Mihelis i Gabrijele Tarkvini.

U drugoj vožnji Haf se ozbiljno naradio za deseto mesto na cilju. Usput je očitao lekciju manje iskusnim kolegama Luki Engstleru i Natanaelu Bertonu, a učestvovao je u ozbiljnoj razmeni udaraca u okršaju sa Ivanom Milerom i Estebanom Gerijerijem.

U obe trke Rob je rangiran kao najbolje plasirani vozač “kupre” i Folksvagen grupe.

On smatra da je na Eštorilu izvukao maksimum iz automobila, imajući u vidu važeći Balans performansi i požalio se na nedovoljno pripremnog vremena u predsezoni i manjak brzine “kupre” u odnosu na rivale. Taj je faktor, tvrdi Haf, van kontrole tima.

“U stvari sam bio zadovoljan svojim kvalifikacijama. Dosad sam izvezao samo jedan i po test dan u ovom automobilu, ukupno četiri kruga na Nirburgringu i samo dva treninga u subotu ujutru u Eštorilu. Tada sam bio samo dve desetinke iza mog kolege Mikela Askone, koji je test i razvojni vozač ovog automobila već dve godine i koji je u njemu prešao hiljade krugova”, kazao je WTCC prvak iz 2012. i prošlogodišnji šampion TCR Skandinavija.

“Onda smo vozili dve zaista dobre trke i stvarno sam zadovoljan rezultatima ovog vikenda. Doći do dva top 10 mesta s pozicija s kojih smo startovali predstavlja sjajan rezultat za tim i pokazuje veliku rešenost.”

“Auto je dobar, iako nismo imali brzinu da izvedemo ono što su “honde” i “hjundaiji” mogli da postignu ovog vikenda. Ali, to je izvan naših moći i nalazi se pod kontrolom organizatora. Jasno je da nešto nedostaje ako oni mogu da voze sekund ili preko sekunde brže od nas u trci.”

“U svakom slučaju, drago mi je što sam osvojio par top 10 mesta i što sam najbolji od Kuprinih i Audi trkača ovog vikenda, ali treba dodati da sam u nekim slučajevima bio na pravom mestu u pravo vreme.”

Sa 13 poena iz Eštorila, Haf je šesnaesti u generalnom plasmanu vozača, između Toma Koronela i Frederika Ferviša.

Treća WTCR runda vozi se na Motorland Aragonu u Španiji 10. i 11. jula.