Bez obzira na DTM sudbinu, Super GT ima koristi od pravila Klase 1

© SUPER GT

Novozelandski automobilista Nik Kasidi veruje da je harmonizacija tehničkih pravila između njegove domicilne Super GT serije i DTM-a imala vrednost bez obzira na sudbinu nemačkog prvenstva, ozbiljno ugroženog najavljenim istupanjem Audija.

Kasidi je superuspešan u Japanu. U pet sezona uspeo je da osvoji “trostruku krunu” tamošnjeg auto-sporta – titule u Formuli 3 (2015), Super GT (2017. godine) i Super Formuli, čiji je aktuelni prvak.

U mnogim analizama može se pročitati stav da je 25-godišnjak iz Oklenda kvalitetom već prerastao granice Japana i da bi zablistao u bilo kom internacionalnom poduhvatu na krugu, bilo sa prekrivenim ili otvorenim točkovima.

Kasidi je kao vozač “leksusa LC500” između ostalog trijumfovao na prvoj novembarskoj “Trci snova” na Fudži spidveju, u prvom pravom, mada revijalnom okršaju DTM i Super GT tehnike.

Do ove godine Super GT automobili nisu bili apsolutno izvedeni u skladu sa pravilnikom Klase 1, a tek 2020. su Tojotine, Hondine i Nisanove sprave iz GT 500 klase potpuno kompatibilne s onim što Audi i BMW izvode na nemačke i evropske piste.

Konačno usklađivanje DTM i Super GT pravila plod je dugogodišnjih dogovora između promotera ovih prvenstava. Međutim, tek što su ta pravila dobila svoje otelovljenje u novoj generaciji nemačkih i japanskih trkačkih automobila, opstanak Klase 1 doveden je u pitanje – barem na Starom kontinentu.

Često se pominje da bi jedan od načina da DTM preživi odlazak Audija bilo odustajanje od tehnike Klase 1 i prelazak na neku pristupačniju specifikaciju vozila, možda GTE ili GT3.

Ako se regulative ponovo razdvoje i Nemci pođu tim drugačijim i jeftinijim putem, Super GT će ostati jedini zastupnik vrednosti Klase 1. Međutim, Kasidi smatra da Japancima one u svakom slučaju pogoduju jer su brojne komponente standardizovane, a aerodinamika je pojednostavljena.

“Potencijalno izgleda da će to malo pomoći Super GT seriji”, kazao je Novozelanđanin za Motorsport.com. “Sad delimo mnogo više zajedničkih komponenti, što bi trebalo da mnogo smanji troškove. Razvoj je u mnogim područijma zaustavljen.”

“Automobili tri japanska proizvođača (tojota supra, honda NSX, nisan GT-R – prim.) sada su međusobno bliži nego ikada jer delimo te komponente. Aerodinamika je redukovana, što znači da je manje i razvoja, tako štedimo novac.”

“U Japanu su definitivno mnogo uradili da bi se uklopili u pravila Klase 1 i to će pomoći šampionatu da napreduje. Za ovdašnje proizvođače to je možda bila dobra stvar, iako može da se desi da DTM-a više ne bude.”

© SUPER GT

U prelasku na novi tehnički pravilnik, najveći posao od tri Super GT proizvođača s vozilima u GT500 klasi imala je Honda. Njen novi “NSX-GT” morao je da pretrpi radikalne izmene u arhitektonici, pa je umesto motora napred dobio agregat postavljen centralno i pozadi, kakav imaju i “nisan”, “tojota”, “audi” i “BMW” (pogon je svakako bio i ostao zadnji).

U takođe izvedene promene spadaju i usvajanje DTM Boš elektronike, montaža unificiranih komponenti oslanjanja, standardni pod i zamrzavanje razvoja aerodinamike u području prednjih i zadnjih blatobrana.

“Ne mislim da je Super GT zaista znao da postoji rizik od odlaska Audija i hteo je da se više približi DTM-u”, dodao je Kasidi. “Šteta je što se desilo to što se desilo i što možda neće više biti potencijalnih zajedničkih trka, ali s aspekta našeg šampionata, dobro je što smo se prbližili.”

“DTM budućnost neće isuviše pogoditi Super GT. Veći udarac će pretrpeti međunarodna baza navijača i to je najveće razočaranje. Ali, što se tiče timova i proizvođača, oni nisu preterano zabrinuti zbog svega.”