Bortoloti se pobedom na Zaksenringu vratio na vodeću poziciju u generalnom plasmanu

Vozač ekipe SSR performans Mirko Bortoloti slavio je na drugoj trci DTM vikenda na Zaksenringu, ispred vozača Mercedesa Luke Štolca i vozača Audija Rikarda Felera.

U kvalifikacijama za trku 2 najbolje se snašao Bortoloti, koji je u svom “lamborginiju hurakan” postavio najbolje vreme i započeo je trku sa pol-pozicije. U prvom startnom redu, potvrđujući dobru formu Ferarija na ovoj stazi, društvo mu je pravio Džek Ejtkin, vozač Emil Frej rejsinga u “ferariju 296 GT3”.

Štolc, pobednik prve trke, započeo je drugu trku sa treće startne pozicije, ispred drugog SSR “lamborginija” kojim upravlja Frank Perera. Vozač drugog Emil Frej “ferarija”, Tjeri Vermulen, postavio je četvrto najbrže vreme u kvalifikacijama, ali je zbog kazne pomeren na deveto startno mesto.

Sa petе pozicije je u trku ušao Feler, trećeplasirani u generalnom, u ABT “audiju R8 LMS”, dok je lider u generalnom plasmanu, Tomas Prajning, startovao tek 11, pošto se opredelio za samo jedan, rani izlazak na stazu u kvalifikacijama. Aktuelni šampion, Šeldon van der Linde, započeo je trku sa 16. mesta.

Bortoloti je zadržao vođstvo na startu, dok je Štolc uspeo da pretekne Ejtkina u prolasku kroz prvu krivinu. Na stazu je već u prvom krugu izašlo sigurnosno vozilo, zbog izletanja Mara Engela i Ajančan Givena na ulasku u četvrtu krivinu. Turski trkač se vratio na stazu dok je Engelov “mercedes AMG GTR” ostao u šljunku.

Na izlasku iz četvrte krivine, Prajning i Lukas Auer su imali blagi kontakt sa Šeldonom van der Lindeom koji je njegov “BMW M4 GT3” poslao u okret. Na automobil južnoaftičkog vozača su potom naleteli Poršei Laurina Hajnriha, Marvina Dinsta i Denisa Olsena.

Olsen je uspeo da se vrati na stazu, ali je morao da odustane iz trke. Pre kraja prvog kruga je prikazana crvena zastava.

Trka je, posle prekida, nastavljena vožnjom iza sigurnosnog vozila. Bortoloti je poveo na restartu i zadržao prvo mesto, dok Lukas Auer poslat sa staze u šljunak posle kontakta sa Timom Hajnemanom, ali je uspeo da se vrati na pistu.

Takođe, u prolasku kroz poslednju krivinu, Alezio Deleda je sišao sa piste, izgubio kontrolu nad svojim “lamborginijem” i zamalo završio u zidu.

Kelvin van der Linde je kažnjen sa tri prolaza kroz kaznenu zonu, zbog izazivanja incidenta sa Engelom, dok je Hajneman kažnjen jednim prolazom zbog incidenta sa Auerom.

Pit lejn je otvoren za obavezna stajanja, što je ponovo, kao i u prvom sprintu, iskoristio Luka Štolc da promeni gume. Isto su učinili Feler i Prajning, te su se njih trojica vratili na stazu na pozicijama od 13. do 15. Bortoloti je obavio zamenu guma jedan krug kasnije i uspeo da se vrati na stazu ispred konkurenata.
Ejtkin je takođe menjao gume, ali je zbog još nedovoljno zagrejanih pneumatika bio lak plen za Štolca i Felera. U duelu sa Felerom, Ejtkinov “ferari” je oštećen, zbog čega je Britanac odustao iz trke. Pored Ejtkina, odustao je i Given.

Bortoloti se žalio na pritisak ulja u svom “lamborginiju”, ali je uspevao da drži tempo i ostane ispred konkurenata.

Kada su svi vozači promenili gume, Italijan se vratio na vodeću poziciju, ispred Štolca i Felera. Frank Perera se vozio na četvrtom mestu, ispred Prajninga, koji je imao pune retrovizore Vermulenovog “ferarija 296 GT3”.

Kontakt su imali Lukas Auer i Luka Engstler, gde je Engstlerov “audi R8 LMS”, sišao sa staze i prošao kroz šljunak. Potom, sporom vožnjom, zasmetao je Bortolotiju, koji je umalo i sam izleteo na prolazu kroz 12. krivinu, ali je uspeo da se održi na stazi.

Auer je kažnjen sa tri prolaska kroz kaznenu zonu zbog incidenta sa Engstlerom, zbog čega je pao na 15. mesto. U duelu za 12. poziciju, Marko Vitman se branio od Kelvina van der Lindea, tokom poslednja dva kruga,

Bortoloti je prvi prošao pored karirane zastave, ispred Štolca i Felera. Frank Perera je dovezao drugi SSR performans “lamborgini” do četvrtog mesta, ispred Prajninga i Vermulena. Plasman prvih deset kompletirali su Ardžun Maini, Rene Rast, Jusuf Ovega i Patrik Niderhauzer.
David Šumaher, Marko Vitman, Kelvin van der Linde, Tim Hajneman i Lukas Auer su kompletirali listu osvajača poena.

U generalnom plasmanu Mirko Bortoloti je lider sa 173 poena, Tomas Prajning ima 162, dok je Rikardo Feler učvrstio treće mesto sa 148 bodova. Šeldon van der Linde je četvrti sa 113, dok Luka Štolc ima 106 poena.

Sledeća stanica za DTM vozače i timove je Red bul ring, gde nemačka premijum serija nastavlja takmičenje 23. i 24. septembra.