Buk umesto Pafeta na prva dva DTM vikenda

Foto: Gruppe C Photography

Fabrički vozač Mercedesa-AMG Maksimilijan Buk voziće prve dve DTM runde 2021. umesto Garija Pafeta.

Buk će u Monci i na Lauzicringu preuzeti kokpit “mercedesa-AMG GT3” Mike motoršporta opremljenog Šeflerovim elektronskim upravljačkim sistemom (spejs drajv), koji eliminiše fizičku vezu volana i prednjih točkova.

Kao što smo nedavno pisali, dvostruki DTM šampion Pafet tokom oba pomenuta vikenda ima obaveze u fabričkoj postavi Mercedesa u Formuli E. Otvaranje DTM sezone u Monci preklapa se sa E prijem koji se vozi na meksičkoj Puebli, dok se runda na Lauzicringu održava istog vikenda kada i trke električnih jednoseda u Londonu.

Britanac će se u DTM vratiti tek na trećoj rundi sezone, na avgustovskim trkama na Zolderu.

Podsećamo, kada je Pafet odlučio da ponovo postane DTM takmičar, ovo prvenstvo i Formula E imali su samo jedno preklapanje u kalendarima.

Izvorno neplanirani izostanak sa čak dva vikenda u praksi znači da on u 2021. nema šanse da osvoji novu titulu u tradicionalnoj nemačkoj seriji.

“Samo želim da vam saopštim vest koja će mnoge od vas verovatno razočarati: neću voziti prvu DTM rundu u Monci, kao ni drugu na Lauzicringu”, poručio je Pafet preko svog Tviter naloga.

“Zbog mojih ranije preuzetih obaveza rezervnog vozača i tehničkog i sportskog savetnika u Mercedes Formula E timu, neću moći da odem tamo zbog preklapanja s meksičkom i britanskom rundom Formule E.”

“Nažalost, neću biti na prva dva vikenda, ali ću se vratiti od trećeg vikenda nadalje i trudiću se žestoko kao i uvek.”

“Automobil, Šefler-Paravan “mercedes” Mike motoršporta, biće u veoma sigurnim i sposobnim rukama dobrog prijatelja Maksija Buka, pa se nadam da ćete svi navijati za tim za vreme mog odsustva, kao što ću ja činiti.”

Pafetov zamenik, 28-godišnji Buk, rutiner je u svetu GT trka. On je vozio prvi dan zvaničnog predsezonskog DTM testa na Hokenhajmringu, takođe umesto Pafeta, a nedavno je proveo dva dana u Monci testirajući “mercedes-AMG GT3” opremljen Šeflerovim elektronskim upravljačkim sistemom.

“Drago mi je što sam uključen u ovaj razvojni projekat, makar i kao zamena”, rekao je Buk. “Vožnja sa ‘spejs drajv’ sistemom mi je potpuno novo iskustvo.”

“Moj prvi utisak bio je veoma pozitivan i iznenadilo me koliko su dobre povratne informacije koje sam dobijao preko volana. Naravno, još postoje područja u kojima se možemo poboljšati. Otvaranje sezone u Monci biće uzbudljivo.”