Denis: Ako Aston osvoji poene na Asenu, to bi bio znak da smo optimizovali paket

Copy: R-Motorsport

R-Motorsport nastavlja svoj DTM pohod i započinje drugu polovinu sezone na stazi Asen, na koju serija dolazi prvi put u istoriji.

Prošla su svega četiri meseca od prve pojave “vantidža DTM” na stazi Herez na jugu Španije. Auto je stvoren za samo 90 dana, a debitovao je dva meseca posle prvog testa.

Danijel Hunkadelja je engleskom brendu doneo prve poene već tokom prve runde sezone, na autodromu Hokenhajm. Tokom prve polovine 2019, debitantski tim s licencom Aston Martina domogao se bar jednog boda na šest od osam trka, a sva četvorica vozača uz svoje ime imaju osvojene poene.

Tokom runde u Holandiji, u fokusu ekipe će biti bolje upoznavanje sa podešavanjima i ponašanjem automobila, uz primenu iskustava sa prethodnih trkačkih vikenda. Pol di Resta ističe da će jedino predznanje R-Motorsporta o Asenu biti simulacije, a isto važi i za sve druge timove.

“Nismo imali vremena za razvoj i svaki vikend posmatramo kao test. Nije lako proceniti kako će se naš “vantidž” pokazati na Asenu. Staza je nova, a jedini podaci koje imamo su simulacije. Međutim, uradičemo sve što možemo da se opet domognemo poena”, kaže bivši F1 pilot.

Asen predstavlja “sveto mesto” za ljubitelje trka motocikala. Očekuje se da će vozači dostići brzinu od oko 265 km/h, a uz pomoć DRS-a čak i 10 km/h više. Najduži pravac na holandskom autodromu ima 560 metara, a tokom jednog kruga, vozači menjaju stepen prenosa 32 puta.

Prethodno iskustvo trkanja na Asenu imaju debitanti R-Motorsport Aston Martina, Džejk Denis i Ferdinand Habzburg, obojica iz dana takmičenja u Formuli Reno.

Denis pamti: “Imao sam sreće da se tamo trkam 2012, što je bilo dosta davno, ali imam odlična sećanja sa te trke – bio sam na pol-poziciji i pobedio. Začudilo me je koliko je mnogo ljudi tada došlo da nas gleda, u to vreme nisam bio na to navikao i nadam se da će isto tako biti i na DTM vikendu. Moramo realno postaviti očekivanja – možemo da budemo srećni ako osvojimo poene, to bi bio znak da smo optimizovali paket.”

I Habzburg iznosi svoje uspomene: “Mnogo sam uživao na toj stazi u jednosedu, a ostvario sam i plasman na podijumu. Biće mi drago da saznam kako izgleda kada se tamo vozi DTM automobil. Ima mnogo zona za izletanje, pogotovo u prvom sektoru, pa ćemo moći da isprobamo više različitih putanja. Poslednji sektor je superbrz, potrebno je mnogo hrabrosti da bi se njime ovladalo, što će postavljanje dobrog vremena učiniti još uzbudljivijim.”

Specifičnost Asena je da su krivine blago zakrivljene, a Ramshuk je najbrža u celom kalendaru – kroz nju se prolazi sa 265 km/h bez DRS-a. Najsporija krivina na stazi je Struben, koja se vozi brzinom od 70 km/h.

Hunkadelja se raduje brzim krivinama: “Nisam se nikada trkao na Asenu, ali mi se dopada staza. Imao sam priliku da se njom provozam u svom simulatoru i mislim da će vozačima biti jako zabavna. Karakteriše je zabavna kombinacija brzih krivina.”

“Kao i do sada, svakoj trci pristupam korak po korak, sesiju po sesiju, ali glavni cilj mi je da oformim dobar odnos sa svojim inženjerima i mehaničarima od prvog treninga do trka. Samo tako se može izvući 100% iz automobila. To nam je uspelo na prošloj trci, tako da nema razloga da to ne ponovimo”, kaže Španac, dvostruki osvajač poena na Norisringu.

Direktor ekipe dr Florijan Kamelger realan je u analizi trenutka: “Na Norisringu smo osvajali poene tokom oba dana, ali ti rezultati ne mogu da sakriju činjenicu da konkurentnost našeg paketa još ne ispunjava naša očekivanja. Svi se u timu mnogo trude, očekujemo još jedan težak vikend na Asenu i bili bismo oduševljeni ako bi naši vozači završili u prvih deset.”