Dival: Audi me pušta da preskočim DTM trke ako imam neki važan endurans nastup

Fabrički vozač Audija Loik Dival može da računa da će mu poslodavac dopustiti da preskoči neku od ovogodišnjih DTM trka, ako bi pronašao angažman koji bi mu mogao doneti sedište za 2021. godinu.

Divalove sklonosti su takve da je on zapravo endurans vozač na privremenom radu u sprint turing automobilu. Bio je redovan i bitan pilot fabričkog Audi LMP1 programa u Svetskom šampionatu u trkama izdržljivosti.

Kada je Ingolštat krajem 2016. naglo prekinuo ovu kampanju, Divala je smestio u DTM, gde i dalje može da se trka i ostane na platnom spisku brenda s četiri prstena. Međutim, Francuz ne skriva da njegovo srce pripada trkama izdržljivosti i prototipovima, koji su mu prirodna trkačka sredina.

Njegova je želja bila da vozi 24 časa Le Mana 2020, što je sprečilo originalno preklapanje kalendara. Paralelno s Le Manom, DTM je trebalo da prvi put gostuje na Anderstorpu i takav nastup ne bi bio moguć.

Zatim je komandu preuzeo koronavirus. I DTM i WEC kalendari zbog njega su preuređeni, ali se na Divalovu žalost i novi DTM kalendar i dalje se poklapa s odloženim Le Manom: 19/20. septembra, u vreme legendarne trke na stazi La Sart, nemačka premijum turing serija vozi svoju drugu vezanu rundu na Nirburgringu.

Međutim, kako je Audi proletos najavio da napušta DTM, zauzeo je fleksibilniji stav prema potencijalnim alternativnim angažmanima svojih vozača. Zato nije nemoguće da Dival ipak vozi Le Man, trku koju je osvojio s Audijem 2013, i na kojoj je u protekle dve sezone startovao u LMP2 klasi s ekipom TDS rejsing.

“U ovom trenutku, ne idem na Le Man, ali ako budem imao dobru priliku, Diter (Gas – šef Audi sporta) je bio zaista jasan u vezi sa izlaskom Audija iz DTM-a”, otkrio je Francuz za Motorsport.com.

“Ako bilo ko od nas vozača ima nešto zanimljivo za budućnost, Gas je otvoren za mogućnost da nas pusti da preskočimo DTM trke, ukoliko je to zbog nečeg važnog.”

To “zanimljivo i važno” Divalu je ove godine trebalo da bude baš trka 24 časa Le Mana. Na njoj je mogao da vozi za švajcarski Rebelion rejsing, za koji se prošlog septembra trkao na Silverstonu, na otvaranju WEC sezone 2019/20.

“Imao sam ponudu da vozim Le Man u LMP1 klasi s Rebelion rejsingom, ali su me zamenili posle objavljivanja prvog DTM kalendara, tako da sada istražujem druge opcije.”

Dival je ove godine trebalo da vozi i sve četiri trke Endurans kupa u američkom IMSA prvenstvu sportskih automobila za tim JDC motorsports. S ovom ekipom je u januaru već startovao na Roleksu 24 i sa suvozačima dovezao “kadilak” do trećeg mesta u DPi klasi i apsolutno.

“Sledeće pitanje je Mali Le Man jer postoji preklapanje s DTM rundom na Zolderu”, nastavio je Francuz. “Ako je ekipi JDC zaista stalo i ako mogu s njima da nastavim u budućnosti, možda o tome mogu da pričam s Diterom. Svakako ću voziti 12 sati Sebringa na kraju godine, sto posto. Za Mali Le Man u ovom trenutku postoji preklapanje s DTM rundom, ali videćemo kako će se sezona odvijati.”

Dival u 2020. vozi svoju četvrtu DTM sezonu za Audi. Na otvaranju šampionata na Spa-Frankoršampu izašao je na podijum, tek treći put otkako je takmičar u nemačkoj premijum turing seriji. Samo nedelju dana kasnije, on je na istoj stazi nastupio za Algarve pro rejsing u LMP2 automobilu na drugoj rundi Evropske Le Man serije.

Nekadašnji šampion Formule Nipon, Super GT i WEC, Dival ima 38 godina i oseća da bi još četiri ili pet sezona mogao da izveze na vrhunskom nivou. Njegov strateški cilj je povratak u kokpit prototipa, i to u celosezonskom programu: “Ja stvarno volim prototipove. Takođe, neke nove stvari se dešavaju u endurans svetu, u budućnosti se uvode LMH i LMDh pravila, videćemo…”

“Dokle god mogu da se takmičim kao s Rebelionom na Silverstonu prošle godine, ili ove godine sa ekipom JDC na Dejtoni, ja još imam svoju ulogu u ovoj igri. Želim da ponovo osvojim Le Man, želim da osvojim Dejtonu u apsolutnoj konkurenciji, voleo bih da osvojim i Mali Le Man.”

Upitan da li može svoju budućnost da zamisli izvan Audija, Dival je rekao: “Ne znam šta Audi može da mi ponudi. Ako je to klijentsko trkanje, nisam siguran da sam spreman na takav potez.”

“Formula E sigurno nije opcija. Ako Audi ne vozi DTM, preostaje samo klijentsko trkanje. Ne kažem “ne”, ali je pitanje šta Audi može da ponudi, da li se nešto sprema za budućnost. Međutim, s Audijem ne vidim mnogo prilika, zato razmatram sve.”