TCR Evropa startuje na Pol Rikaru, za otvaranje prijavljena 24 automobila

Tri meseca kasnije u odnosu na izvorno planirani početak, ovog vikenda i TCR Evropa otvara svoju sezonu.

Domaćin prve runde je staza Pol Rikar u blizini Marseja, a za start su prijavljena 24 automobila.

Šampionat je, podsećamo, trebalo da počne krajem maja na Spa-Frankoršampu, ali je pandemijski zemljotres izazvao preuređenje kalendara, kao i njegovo skraćenje sa sedam na šest takmičarskih vikenda.

Prošlogodišnji viceprvak serije Žilijen Briše takmičiće se i 2020, s namerom da osvoji titulu koja mu je lane izmakla u okršaju s Džošom Fajlsom.

Briše će se i ove godine trkati u “pežou 308”, s kojim je 2019. zabeležio najviše pobeda od svih učesnika serije – četiri.

Francuz tradicionalno nastupa za JSB kompetision, koji prijavljuje i “pežoe” za Žan-Lorana Navara i Brišeovog sina Florijana.

Još četiri “pežoa” na staze Starog kontinenta izvodi Tim Klere sport, voziće ih Džimi i Tedi Klere, Stefan Ventaža i Žil Kolombani.

Timski šampion 2019, Target kompetišn, ove sezone je redukovao operaciju na tri “hjundaija i30 N TCR”. U pulu vozača ostali su Šveđani Andreas i Jesika Bekman, a ekipi se priključio Korzikanac Džon Filipi.

Tri “honde sivik” prijavljuje slovački Brutal fiš rejsing, s moćnom postavom koju čine Pepe Oriola i Danijel Lojd, potpomognuti Martinom Ribom u dvojakoj ulozi vlasnika tima i istovremeno takmičara.

Italijanski BRC rejsing računa na tandem dobro poznatih pilota; njegove “hjundaije” voziće Mađar Danijel Nađ i Slovak Mato Homola.

Veteran Tom Koronel planira parcijalnu kampanju sa “sivikom” ekipe Butsen Žinion rejsing, a “hondu” će treću sezonu uzastopce voziti i Viktor Davidovski.

Duže od decenije Mehdi Benani se trkao na svetskoj sceni, ali je ostavši bez WTCR kokpita sada prešao na evropsku. Marokanac će sedeti za volanom “audija RS 3 LMS” belgijskog Komtuju rejsinga.

Ista ekipa prijaviće još dva “audija”, za Nikolu Barta i Samija Taufika, drugog Marokanca u seriji. Bart je sin šefa tima i apsolutni je debitant u kategoriji, dok je Taufik u njoj debitovao prošlog oktobra u Monci.

Evropskom TCR prvenstvu pridružili su se brat i sestra Majk i Mišel Halder. Oni će voziti “honde sivik” s kojima su prilično uspešno nastupali u TCR Nemačka, šampionatu koji su ljuti na organizatora napustili prošlog vikenda.

Foto: Gruppe C

Na listi prijavljenih za Pol Rikar nalazimo i lidera TCR UK Luisa Kenta, koji se trka s “hjundaijem”, i Rusa Jevgenija Leonova, čiji je takmičarski automobil “kupra TCR”. Ovi vozači nemaju celosezonski program u kontinentalnoj seriji.

TCR Evropa će svoje trke na Pol Rikaru voziti na konfiguraciji dugačkoj 5.842 metra. TCR rekorde tu drži “hjundai”, a postavljeni su 2018.

Najbrži kvalifikacioni krug izvezao je Nikola Baldan (2:13.688, prosek 157,34 km/h), a trkački rekord kruga pripada Krisu Rihardu (2:15.034, prosek 155,7 km/h). Obe francuske trke TCR Evropa 2018. veoma ubedljivo je osvojio Dušan Borković, u ono vreme vozač Target “hjundaija”.

TCR satnica vikenda podrazumeva dva polučasovna treninga u petak, prvi od 9, drugi od 14:19.

Kvalifikacije traju 35 minuta i na programu su u subotu u 9 ujutru. Prva trka startuje istog dana u 12:50, druga u nedelju u 12:15. Obe će moći da se prate uživo, na odgovarajućim TCR platformama i društvenim mrežama.