DTM kampanja Aston martina 2020. deluje sve realnije

Photo: Nick Dungan / Drew Gibson photography

Planovi da Aston martin tim uđe u DTM napredovali su za još jedan korak: Mercedesova DTM operativa HWA upustila se u zajednički poduhvat sa Blanpan GT ekipom R-Motorsport.

Već je ranije pominjano da R-Motorsport razmatra mogućnost DTM programa sa Aston martinom, koji bi počeo od 2020. godine, sa podrškom Red bula i automobilima koje će praviti HWA. Nemcima bi na raspolaganju ostao višak resursa kada Mercedes napusti DTM na kraju 2018.

Sada je AF rejsing, organizacija iza švajcarskog R-Motorsporta, osnovala novo preduzeće sa HWA, u kojem su jednaki partneri.

R-Motorsport se ove godine priključio Blanpan GT kupu izdržljivosti sa timom “aston martin GT3″ automobila.

Iako se u izjavi R-Motorsporta nije spominjao budući DTM projekat, rečeno je sledeće: “Cilj zajedničkog poduhvata (sa HWA) jeste da se uspostavi partnerstvo u strateškim inovacijama za razvojne projekte u automobilskim trkama i automobilskom sektoru uopšte. AF Racing AG i HWA AG imaju nameru da spoje svoje prednosti u ovoj novoj kompaniji.”

Suvlasnik AF-a Andreas Benciger rekao je: “HWA je bio jako uspešan u DTM i GT trkama već nekoliko decenija. Ovo je odličan temelj da naš novi zajednički poduhvat postane uspešno tehnološko preduzeće.”

Ulrih Fric, prvi čovek HWA, trenutno i vođa Mercedes DTM operacije, dodao je: “Tržište na kojem HWA radi – internacionalni auto-sport – trenutno doživljava brz razvoj.”

“AF rejsing je podjednako i mlada dinamična kompanija, konstantno u potrazi za novim pravcima i prilikama.”

“U spoju sa mnogim godinama iskustva koje je HWA stekao u međunarodnom auto-sportu, javlja se ogroman potencijal koji uspostavljanjem zajedničkog preduzeća želimo da iskoristimo.”

Prve pretpostavke navodile su da su konkurenti za vozačka mesta u Aston martin DTM projektu Sebastijan Buemi, Brendon Hartli, Maksim Martan i Niki Tim, ali bi prema najnovijim informacijama HWA mogao da ima uticaj na sastav postave i da udomi svoje DTM vozače Mercedesa u novu ekipu.

Veruje se da su Audi i BMW voljni da se takmiče u DTM-u tokom 2019. sezone, dokle god ima naznaka da će se treći proizvođač priključiti od 2020.