DTM najavio dva predsezonska testa

DTM će ove godine održati dva zvanična predsezonska testa pre nego što nova GT3 epoha startuje trkačkim vikendom u Monci.

Prva, dvodnevna proba predviđena je za 7. i 8. april na Hokenhajmringu. Drugi test trajaće tri dana, od 4. do 6. maja i biće održan na Lauzicringu. Za njim sledi pauza od mesec i po dana do otvaranja šampionata u “Hramu brzine”, zakazanog za 18/20. jun.

Predsezonski DTM test na Lauzicringu poslednji put je vožen 2019, dok je 2020. domaćin bio Nirburgring.

Takođe, za prošlu sezonu timovi su se sa po jednim prisutnim automobilom spremali i na jednodnevnoj probi na Spa-Frankoršampu, jer se ova staza našla na kalendaru prvi put posle pauze od jedne i po decenije.

Na oba testa 2021. učestvovaće DTM Trofej, prateća serija zasnovana na GT4 automobilima. U vreme onog drugog, u Lauzicu, na pistu će izaći i protagonisti BMW M2 kupa, koji je od ove godine takođe element pratećeg programa.

DTM će 2021. voziti program skraćen na osam rundi, koje se voze u Nemačkoj, Italiji, Belgiji, Austriji i Holandiji. S kalendara je otpao peterburški autodrom Igora drajv, koji je po početnom planu organizatora trebalo da otvori sezonu.

Nedavno objavljeno odlaganje starta za drugu polovinu juna u Monci treba da pruži više vremena privatnim timovima da se pripreme i prijave za novu seriju u kojoj fabričkih ekipa neće biti. One su nestale zajedno s ukidanjem tehničkih pravila Klase 1.

Kasniji početak sezone treba da poveća šanse da se trke voze pred publikom, jer se računa da će razmere pandemije korona virusa vremenom biti smanjene zahvaljujući većem broju vakcinisanih u Evropi.

Posle Monce, DTM karavan obići će Norisring, Lauzicring, Zolder, Nirburgring, Red bul ring i Asen, a veliko finale zakazano je za početak oktobra na Hokenhajmringu.

“U novoj sezoni DTM ostaje veran svojim korenima. Ostaju sprint takmičarski format, profesionalni vozači, neće biti zamene vozača, postojaće obavezni pit-stopovi koji se odražavaju i na performanse, kao i direktni prenosi subotnjih i nedeljnih trka”, kazao je Frederik Elzner, operativni direktor u krovnoj organizaciji takmičenja.

“Nova su tehnička pravila koja najzad ponovo garantuju dugo očekivanu raznovrsnost zastupljenih brendova..”

Šta se zna o vozačima u predstojećoj sezoni? Bivši F1 pilot Aleks Albon zasad je najpoznatije ime. Njega u DTM šalje Red bul i očekuje se da će on u parcijalnom programu pilotirati “ferarijem 488 GT3”. Još nije objavljeno koji bi tim servisirao ovaj automobil.

Bivši fabrički Audi timovi Abt i Rozberg biće zastupljeni kao klijenti kuće iz Ingolštata, za nastup s “mercedesom” prijavila se GrupaM, dok će Dženson tim RJN i 2 Seas Motorsport biti klijenti Meklarena.