Kubica: Ove godine ne vozim DTM, cilj su mi LMP2 trke

DTM avantura Roberta Kubice neće imati reprizu: on definitivno ne namerava da troši vreme prilagođavajući se novoj GT3 tehničkoj platformi serije, već će se posvetiti test zadacima u Formuli 1, a trkačke angažmane tražiće u endurans svetu LMP2 prototipova.

Pilot iz Krakova već ima spisak zadataka za dolazeću sezonu, a LMP2 klasa privlači ga zbog određenih aerodinamičkih sličnosti sa karakteristikama jednosedima.

Robert je zadržao ulogu trećeg vozača u Alfa Romeo F1 timu i smatra da će ta obaveza od njega zahtevati maksimalnu koncentraciju i zna da uvek mora da bude na raspolaganju kada se za njegovim uslugama ukaže potreba. Zato on ne vidi mogućnost da svemu prododaje još i navikavanje na DTM GT3 mašineriju.

“GT3 su lepi automobili, ali su za vožnju potpuno drugačiji. Kako sam ja zadržao svoju ulogu rezervnog vozača Alfa Romea, imaću obaveza u Formuli 1 i malo vremena da pokušam da se na njih naviknem”, komentarisao je Kubica.

“To je situacija koju sam prošle godine već doživeo i ona uopšte nije jednostavna. Svaka dva ili tri meseca uskakaću u F1 kokpit da bih vozio jedan trening u petak, ili proveo pola dana na testu. Treba da dajem što je moguće preciznija uputstva inženjerima i ekipi i ako bih morao deo sebe da odvojim i za GT, bilo bi teško jer GT3 zahtevaju puno vremena za adaptaciju.”

Ovog vikenda je 36-godišnji poljski as u akciji na Roleksu 24 na Dejtoni, gde je član vozačke postave LMP2 “oreke 07-gibson” ekipe Haj klas rejsing, u kojoj su i njegov bivši DTM suparnik Ferdinand Habzburg, Denis Andersen i Anders Fjordbah.

Taj angažman mogao bi da bude uvod u nov izazov takmičenja u kategoriji prototipova. Oni su prema Kubicinom mišljenju mnogo bliži njegovom ličnom stilu vožnje i bolje se uklapaju u obaveze već predviđene njegovim već postojećim kalendarom za 2021.

“I iz tog razloga sam na Dejtoni sa LMP2 prototipom. Prototipovi su vozila s velikim aerodinamičkim potiskom i mnogo više liče na Formulu 1 nego na GT3 auto. Pokušavam da ih shvatim i da ih naučim. Ako bi tu bilo prilike, jasno je da bih je prihvatio. Na tome radim, LMP2 je moj primarni cilj i dopalo bi mi se da pokušam da se trkam s tim automobilom, ukoliko to bude moguće.”

“Svakako, glavna obaveza je s Alfa Romeom u Formuli 1, dakle već imam prilično toga da uradim. Osim toga, videli smo da je u pandemiji postalo mnogo teže uklopiti dve različite obaveze, s obzirom na preklapanja. U svakom slučaju, pokušaću da vozim neku trku, ali u ovom trenutku ne želim da razmišljam dalje od toga. Bolje je da se koncentrišem na ovu sezonu, a za budućnost ćemo videti.”