DTM test, dan 3: Audiju trostruko vođstvo, Habzburg opet na vrhu

Treći dan predsezonskog kolektivnog DTM testa na Nirburgringu završen je trostrukim vođstvom vozača Audija.

Najbrži krug je, kao i u utorak, vlasništvo Ferdinanda Habzburga, s tim što je opšti tempo dodatno poboljšan pa je Austrijanac štopericu zaustavio na 1:18.911. To je i novi nezvanični rekord staze.

Habzburg je posle dva dana na čelu tabele postao vrlo ambiciozan: “Kako na raspolaganju imam najkonkurentniji auto, osvajanje trka mora da bude cilj, a isto važi i za šampionat. Uspešan može da bude samo onaj ko sebi postavlja visoke ciljeve!”

Program u sredu je zbog magle počeo s minimalnim zakašnjenjem, a kratka manifestacija klasičnog vremena u Ajfelima donela je pljusak u doba podnevne pauze. Jutarnja sesija bila je rezervisana za brze krugove, dok su po podne simulirane duže ture, pa je i najbolji rezultat dana postignut krajem prepodnevnog termina.

Granicu od minuta i 19 sekundi za krug od 3.629 metara na sprint konfiguraciji piste probio je i Audijev fabrički pilot Niko Miler, 33 hiljaditinke sporiji od Habzburga. Miler je danas prvi put proveo ceo dan u “audiju M4 DTM” koji će voziti i tokom sezone.

U zbirnom poretku srede, treće mesto pripalo je Audi rutineru Džejmiju Grinu (+0.126), zadovoljnom što je mogao da testira i po vlažnoj pisti.

Top 5 poredak zaključili su BMW aduti Šeldon van der Linde (+0.159) i Timo Glok (+0.246), Nemac danas prvi put u akciji na predsezonskom testu.

“Pet meseci sam bio van automobila i dobro je što sam danas izvezao nekoliko tura. Imali smo obiman plan za danas, ali još više planiramo da izvedemo sutra”, najavio je Glok.

WRT Audi debitant Fabio Šerer klasifikovan je kao šesti (+0.600). On je prešao samo 31 krug tokom jutarnje sesije, dok je celu popodnevnu morao da propusti zbog tehničkih problema na automobilu.

Robert Kubica je ponovo bio vrlo aktivan, izvezao je 129 krugova i završio je na sedmom mestu (+0.730).

ART Grand Prix, Robert Kubica, BMW M4 DTM

U predsezonski test uključio se i Džonatan Aberdin, koji je u utorak uveče najzad iz Južne Afrike stigao na Nirburgring. Kako je propustio prethodna dva probna dana, u sredu je jednostavno morao da bude najvredniji, pa je u fabričkom “BMW M4 DTM” prešao 152 kruga, od kojih ga je najbrži smestio na osmu poziciju u zbirnoj klasifikaciji (+0.824).

Audijev Majk Rokenfeler vozio je i treći dan uzastopce, ovog puta sopstveni automobil, i rangiran je kao deveti (+1.050). Njegov timski kolega Loik Dival ostao je po strani posle jučerašnjih napora, sa staze ga je udaljio pre dve nedelje zarađeni prelom ključne kosti.

“Juče je Loik probao da vozi, ali je morao da prekine jer su mu se bolovi ponovo javili. Videćemo da li će u četvrtak moći da izveze nekoliko dužih tura. Roki je preuzeo njegov program i dobro ispunjavamo plan”, objasnio je Ernst Mozer, šef Audi sport tima Feniks.

Na stazi se pojavljivao i BMW as Marko Vitman i prešao je šest krugova, ali bez izmerenog vremena. Bavarac je zapravo isprobavao svoju trkačku šasiju i zadatak mu je bio da ne prelazi liniju cilja. Prethodnih dana Vitman je vozio Glokov “M4 DTM”.

Na listi najmarljivijih u sredu, Aberdinovom skoru od 152 izvezena kruga približili su se Rokenfeler i Habzburg (143, odnosno 142 kruga).

Zbog promenljivih vremenskih uslova danas je u zbiru izvezeno manje krugova nego juče: Audijevi vozači prešli su 406, BMW puleni osam manje. Ipak, timovi mogu da računaju da su u Ajfelima imali sreće jer je vremenska prognoza za sredu predviđala daleko više kiše, a u utorak se magla razišla samo pet minuta pre početka jutarnje sesije.

Četvrti i poslednji test dan na Nirburgringu počinje u četvrtak u pola devet ujutru.