Kolege otkrivaju: Kubici neće biti lako, evo šta ga čeka u adaptaciji na DTM

Kao što priliči vrhunskom profesionalcu, Robert Kubica je najozbiljnije shvatio kolektivni predsezonski test na Nirburgringu, tretira ga kao zlatnu priliku da stekne što više iskustva u DTM automobilu i spremi se za zadatke koji ga očekuju.

U prva tri dana on je izvezao 395 krugova (preko 1.400 kilometara) za volanom “BMW-a M4 DTM” klijentske ekipe ART GP.

Pre ovog testa, Kubica je samo dva puta sedao u DTM kokpit. Premijerno 2013, kada je bio pozvan na probnu vožnju Mercedesa, kao i u decembru prošle godine, na testu mladih vozača na Heresu, gde se prvi put upoznao sa BMW spravom Klase 1.

Poljak će u nemačkoj premijum turing seriji 2020. biti debitant. Činjenica da u nju dolazi kao F1 pilot ne garantuje mu ni uspeh ni lak početak u novoj disciplini, kao ni WRC2 titula prvaka sveta iz vremena kada se bavio prekrivenim točkovima.

O najvećim problemima formula vozača pri prelasku u DTM i posebnostima DTM automobila govorili su bivši piloti jednoseda Marko Vitman i Ferdinand Habzburg, Kubicine nove kolege.

“U DTM dođete ili iz Formule 1, ili iz jedne od nižih formula klasa i verujem da je ova druga varijanta jednostavnija. Automobili Formule 3 ne razlikuju se toliko mnogo od DTM automobila, bar kad je u pitanju vozna dinamika”, rekao je Vitman. BMW as je u DTM “formulu s krovom” dospeo posle tri F3 sezone od kojih je dve završavao kao viceprvak.

Kubica će naravno morati i da se privikne na novu vozačku poziciju i perspektivu: svoje točkove neće moći da vidi, a imaće krov nad glavom.

“U formuli sedite u sredini automobila i vidite otkrivene prednje točkove. Svega toga nema u DTM vozilu – tu sedite na levoj strani i prednje točkove ne vidite. Meni je to na prvom testu predstavljalo najveću poteškoću, da razumem kojim se tačno delom staze krećem. Mislio sam da sam na ivičnjaku, iako ga nisam ni dodirnuo. I malo je potrajalo dok se na to nisam navikao”, objasnio je dvostruki DTM šampion.

ART Grand Prix, Robert Kubica, BMW M4 DTM

I Habzburg je svoj trkački put gradio kroz jednosede. Preko Formule Reno i Formule 3 stigao je do Aston Martin DTM sedišta 2019. godine. To mu je bio prvi takmičarski automobil s krovom.

“Meni je mnogo teža bila temperatura, jer prilikom vrelih trka nemate stalni dotok svežeg vazduha u auto. Kako zbog toga ne bih izgubio koncentraciju, morao sam potpuno da promenim svoj trening”, ispričao je Austrijanac, najbrži tokom drugog i trećeg dana testa na Nirburgringu.

“Na početku mi nije toliko smetala vozačka pozicija na levoj strani, koliko to što nisam mogao da vidim gume. Tako je teže proceniti kako tačno kočite. U formuli vidite da li ste na ivici da vam točkovi blokiraju. I to je stvar navike, jer sve morate da osetite kroz pedalu kočnice. A tako je teže.”

U vožnji vlažnom pistom “katastrofalno” je teško steći pravi osećaj u DTM automobilu, tvrdi Habzburg: “Tu točak brzo blokira, a često uopšte ne znate da li je blokirao i to uopšte ne osećate. Onda skrenete, a auto neće u krivinu. I to je stvar prilagođavanja.”

Habzburg je prošle godine kao DTM debitant imao i problem da se navikne na turbo rupu, vreme koje prođe od pritiska na pedalu gasa do časa kad turbopunjač pokaže svu svoju moć: “To se ponekad vrlo teško kontroliše. Imate formulu s rednim motorom od 250 KS, ona nema turbo i radi tačno ono što radi vaše desno stopalo. I onda uđete u beštiju od 600 KS i nikad tačno ne znate šta će ona da uradi. U DTM automobilu je nekad i malo gasa dovoljno da se vaš auto okrene. Ili date pola gasa i tada se ne dešava ništa.”

Pilotu plave krvi posao je 2019. bio otežan i stalnim razvojem “aston martin vantidža DTM”: “Svake nedelje smo imali osavremenjivanje softvera. To znači da ste svaki put ulazili u auto i pojma niste imali kakav će osećaj biti.”

Poslednja i možda najveća prepona: upoznavanje Hankuk standardnih DTM guma. “Kako da u jednom krugu naterate gumu da funkcioniše i kako se prema njoj ponašati na trkačku distancu, a sve to bez prekrivača za grejanje” – te aspekte DTM tranzicije Habzburg ocenjuje kao najveće novine u odnosu navike koje vozač donese iz kokpita formule.