DTM test, utorak: Habzburg najbrži za Audi, Divala zaustavila povreda

I drugog dana zvaničnog predsezonskog DTM testa na Nirburgringu najbrži krug je izvezao Austrijanac, ali je ovog puta to izveo novi WRT Audi pulen Ferdinand Zvonimir fon Habzburg.

Potomak nekadašnje austrijske vladajuće dinastije je na prepodnevnoj sesiji prešao 3,629 kilometara dugačak krug za 1:19.319 i ostavio je za sobom zemljaka Filipa Enga u “BMW-u” za jednu stotinku.

Ipak, Engovih u ponedeljak zabeleženih 1:19.204 do daljeg ostaje provizorno najbolji rezultat kolektivnog testa u Ajfelima. Habzurgu je do tog vremena nedostajalo 115 hiljaditinki, ali je i njegov krug od utorka brži od prošlogodišnje pol-pozicije.

Na trećem mestu završio je Audijev veteran Džejmi Grin (+0.184), posle osam meseci prvi put u kokpitu. Englez je primetio da se automobili skoro nimalo nisu promenili u odnosu na 2019: “Posle 20 ili 30 krugova ponovo ste na nivou od prethodne sezone. Izveli smo mnogo kvalifikacionih simulacija i ovo je bio veoma plodan dan.”

Trkača iz Lestera sledili su dvostruki BMW šampion Marko Vitman (+0.262) i Audijev Loik Dival (+0.268). Francuz je na test došao kao rekonvalescent jer je pre samo dve nedelje polomio ključnu kost u mauntinbajk avanturi. Bilo je planirano da on vozi ceo utorak, ali je zbog sveže povrede prešao daleko najmanje krugova – samo 29 – i morao je da ga odmeni timski kolega Rokenfeler.

“Ovo je bio pravi izazov i uspelo mi je da vozim samo kraće ture”, požalio se Dival, za kog se ne zna hoće li se do kraja testa vraćati u kokpit.

Iza njega su se u plasmanu smestile Audi kolege Majk Rokenfeler (+0.300) i Niko Miler (+0.360), u utorak koncentrisan na duže vožnje.

“Zapravo je trebalo da Dival vozi, a da ja imam slobodan dan. Međutim, bio sam na raspolaganju i vozio sam više od pola dana, pa sam opet prešao puno kilometara”, ispričao je Rokenfeler.

Miler je dodao: “Radimo od 8:30 pa do podneva, a akcija se nastavlja od dva po podne. Ovi dani su intenzivni, a mi kao tim planiramo nekih 200 krugova na dan. Posle toga zaista osećate šta ste izveli.”

Testovi su posebno važni za DTM novajlije, od kojih je bez daljeg najpoznatiji Robert Kubica. Poljak je u klijentskom “BMW M4 DTM” prešao 143 kruga i u zbirnom poretku utorka klasifikovan je kao osmi (+0.464). U njegovom slučaju je važno da se ubrzao za sekundu u odnosu na ponedeljak i da je drugog dana testa premijerno probio granicu od 1:20 za krug.

“Moramo da ostanemo realni i ne možemo da očekujemo da ćemo odmah biti na nivou iskusnih vozača i timova”, rekao je Kubica. “Kada ste debitant, često je isuviše kasno da neke stvari razumete i to je cena koju plaćate kao početnik. Mnogi vozači su ovde već dugo i zato je debitantima teško da od početka budu dobri.”

ART GP, Robert Kubica, BMW M4 DTM

Poslednje tri pozicije kombinovanog plasmana utorka zauzeli su novi BMW pulen Lukas Auer (+0.684), WRT Audi privatnik Fabio Šerer (+0.750) i fabrički Audi vozač Robin Frajns (+1.754), kome je pripala popodnevna smena u automobilu koji je delio s timskim kolegom Milerom.

“Sve je bilo prilično opušteno, bez ikakvih tehničkih problema i progam smo ispunili od A do Š”, kazao je DTM povratnik Auer.

Još koja reč o rukijima. Dok se za Eda Džonsa definitivno zna da neće učestvovati na ovom testu jer zbog pandemijskih ograničenja nije mogao da dođe iz Dubaija, Južnoafrikanac Džonatan Aberdin uspeo je da doputuje u Nemačku i priključiće se probama možda već u sredu.

Najviše krugova je tokom drugog dana prešao Eng (164), Grin i Vitman izvezli su 155, odnosno 153.

Vozači Audija u zbiru su prevalili 513 krugova, BMW puleni 463. Pouzdanosti automobila dosad se nije imalo šta prigovoriti.