Ejtkin trijumfovao na subotnjoj, a Bortoloti na nedeljnoj DTM trci na Lauzicringu

Britanski vozač Džek Ejtkin postao je deveti različiti pobednik u isto toliko DTM trka ove sezone, pobedivši u prvoj trci na Lauzicringu, dok je Mirko Bortoloti slavio u drugom sprintu.

Ejtkin je u “ferariju 296 GT3” bio najbolji u kvalifikacijama za prvu trku pa je startovao sa pol-pozicije. Iza njega u trku su ušli Bortoloti u “lamborginiju hurakan GT3” i Lukas Auer u “mercedesu AMG GTR”. Kelvin van der Linde je krenuo u trku sa četvrtog mesta, dok je aktuelni lider u generalnom plasmanu, Tomas Prajning krenuo sa 16. pozicije.

Ejtkin je zadržao vođstvo ispred Bortolotija i Kelvina van der Lindea. U prolasku kroz kompleks prvih krivina, “audi R8 LMS” Luke Engstlera završio u šljunku nakon kontakta sa “lamborginijem” Franka Perere, što je dovelo do izlaska sigurnosnog vozila. Obojica su odustali iz trke.

Na restartu, poredak se nije menjao, a kazne su dobili Maro Engel, zbog nepoštovanja procedure na startu trke za šta je dobio kazneni krug, dok je Prajning kažnjen sa tri kaznena kruga zbog incidenta sa Pererom, koji je francuskog vozača poslao u kontakt sa Engstlerom.

Lider u generalnom plasmanu je odmah odradio dva kaznena kruga, zbog čega je pao na poslednju poziciju. U duelu četiri “poršea 911 GT3R”, Tim Hajneman je, zbog problema sa kočnicama, udario u Lorina Hajnriha na kočenju za prvu krivinu, posle čega je odustao iz trke.

U međuvremenu je započeo i period promene guma, što je prvi iskoristio Kelvin van der Linde.

Ejtkin je posetio garažu u narednom krugu i uspeo je da se vrati na stazu kao virtuelni lider, da bi izgubio tu poziciju nakon što je Bortoloti obavio promenu guma. Zbog nezagrejanih pneumatika, Italijan je bio laka meta za Ejtkina i Britanac je ponovo preuzeo poziciju virtuelnog lidera.

Bortoloti je upotrebio svu svoju veštinu da se odbrani od Kelvina van der Lindea i uspeo je da zavrži svoj SSR performans “lamborgini” ispred “audija R8 LMS”.

Neposredno posle promene guma, Patrik Niderhauzer je parkirao svoj Orandž 1 “audi R8 LMS” pored staze, zbog probušene zadnje desne gume. Među poslednjima koji nisu menjali pneumatike, David Šumaher je parkirao svoj “mercedes AMG GT3” u garažu i odustao iz trke.

Prajning je uspeo da se popne u poretku i stigao je do 15. mesta, pretekavši Marvina Dinsta, vozača koji menja Kristijana Engelharta u ekipi Toksport, pre nego što je usledio kontakt između Maksimilijana Pola i Dinsta, gde su oba vozača sišla u šljunak, ali su uspeli da se vrate na pistu.

Ejtkin je prvi prešao preko ciljne linije, što je prva pobeda za Ferari kao proizvođača, čime su sada svi brendovi osvojili bar po jednu trku. Bortoloti je prošao kroz cilj kao drugi ispred Kelvina van der Lindea, Auera i Šeldona van der Lindea. Luka Štolc, Rikardo Feler, Rene Rast, Tjeri Vermulen i Marko Vitman su kompletirali plasman najboljih deset.

Poene su još osvojili Klemens Šmit, Denis Olsen, Maro Engel, Jusuf Ovega i lider u generalnom plasmanu Tomas Prajning.

U kvalifikacijama za drugu trku, najbolje se snašao Bortoloti i dovezao svoj “lamborgini hurakan” do pol-pozicije. Iza njega, u trku su ušli Feler u “audiju R8 LMS” i još dva vozača Lamborginija, Šmit i Perera. Prajning se kvalifikovao na petu startnu poziciju.

Bortoloti je zadržao vodeću poziciju na startu, a na početku drugog kruga, Hajnrih je udario u “audi R8 LMS” Niderhauzera na kočenju za prvu krivinu. Na početku 12. kruga, Bortoloti je imao retrovizore pune plave boje, jer ga je sve više sustizao Feler.

Feler je smanjio razliku na oko pola sekunde, pred odlazak na promene guma, a Vermulen je bio pod istragom zato što je izgurao konkurentski automobil van staze, za šta nije bio kažnjen. Perera je napravio grešku na kočenju za pretposlednju krivinu u 15. krugu i udario je u svog kolegu po brendu, Šmita.

Francuski vozač je odmah skrenuo u pitlejn i povukao se iz trke zbog velikih oštećenja na prednjem kraju svog “lamborginija hurakan”, dok je Šmit nastavio trku. Ovaj incident je otvorio Prajningu put do treće pozicije.

U duelu sa Ejtkinom, David Šumaher je zaradio probušenu prednju levu gumu. Smit je u međuvremenu odustao iz trke, a isto je učinio i Šumaher.

Vodeća trojica su stigla na promenu guma u 21. krugu i vratili su se na stazu u identičnom poretku, sa tim da je Štolc uspeo da se domogne virtuelno trećeg mesta. Vozač “mercedesa” je uspeo da pretekne Prajninga na izlazu iz pitlejna.

U 26. krugu, Bortoloti i Feler su ponovo bili jedan uz drugog u borbi za vodeću poziciju u trci. Vozač Abt sportslajna je pokušavao da nađe prolaz pored SSR performans “lamborginija hurakan”, ali mu to nije uspevalo.

U duelu za osmu poziciju, u 41. krugu Kelvin van der Linde je uspeo da se odbrani od Marka Vitmana na prolazu kroz prvu krivinu, gde je na kratko izgubio poziciju, ali pošto je dvostruki DTM šampion pogrešio a kočenju, Kelvin van der Linde se vratio na svoju poziciju.

Štolc je sustigao vodeću dvojicu pred poslednja tri kruga trke, ali i dalje nije bio dovoljno blizu da se ozbiljnije umeša u borbu za drugo mesto.

Mirko Bortoloti je postao prvi vozač ove sezone koji je pobedio dva puta, kada je pored karirane zastave prošao ispred Felera i Štolca. Tomas Prajning je dovezao svoj “porše 911 GT3 R” ekipe Mantaj EMA ispred svog timskog kolege Olsena.

Lukas Auer je završio trku na šestom mestu za Mercedes, ispred Ejtkina i Kevina van der Lindea. Marko Vitman i Rene Rast su kompletirali plasman najboljih deset. Vermulen, Dinst, Šeldon van der Linde, Ardžun Maini i Luka Engstler su završili trku na poslednjih pet pozicija koje donose poene.

Nakon trkačkog vikenda na Lauzicringu, Bortoloti je preuzeo vodeću poziciju u generalnom plasmanu sa 138 poena, dok Prajning ima 131 bod. Rikardo Feler je treći sa 119 poena, dok je Šeldon van der Linde osvojio 103.

Sledeća stanica u kalendaru nemačke premijum serije je autodrom Zaksenring, prvi put nakon 2002. godine, gde će se trke voziti 9. i 10. septembra.