Farfus ponovo u DTM automobilu!

Augusto Farfus vratiće se za volan “BMW-a M4 DTM”, ali samo tokom jednog test dana na Spa-Frankoršampu, koji predstavlja uvertiru u DTM šampionat 2020.

Kao što smo sredinom juna pisali, Audi i BMW planirali su za 9. jul “proizvođačku” probnu vožnju na slavnoj belgijskoj pisti, pri čemu će svaka kuća nastupiti sa po jednim automobilom.

Test dužnosti za BMW izvršavaće popularni Brazilac, koji je vozio DTM za Bavarske motorne radionice od 2012. do 2018. godine, uz status viceprvaka stečen 2013. kao vrhunski domet u seriji.

I Audi je odredio svog aduta za test u Ardenima: u kokpit “RS 5 DTM” sešće Francuz Benoa Treluje. Nekadašnji osvajač Le Mana, Treluje je prošlog novembra vozio “Trku snova” na Fudžiju i u prvom sprintu bio je najuspešniji predstavnik kuće iz Ingolštata.

Belgijski angažman obojice pilota još mora da potvrdi DTM komisija, koju čine predstavnici oba proizvođača, Nemačkog saveza motornog sporta (DMSB) i krovne organizacije šampionata ITR. U svakom slučaju, ovaj potez biće čista formalnost.

Planirajući test dan na Spa-Frankoršampu, Audi i BMW su se dogovorili da nijedan od njihovih stalnih pilota na toj sesiji neće učestvovati. Ovo stoga što takmičarska sezona počinje tri nedelje kasnije na istoj stazi, pa bi učešće bilo koga od “regularnih” rezultiralo neželjenom prednošću imenovanih trkača.

Jednu i jedinu posetu Spa-Frankoršampu DTM je izveo 2005. godine i s te piste ne poseduje bilo kakve realne informacije koje se tiču automobila Klase 1.

Stoga je predstojeći julski test pre svega stvar bezbednosti. Dugačak 7,004 kilometra, Spa je poznat kao prohtevan, iziskuje specifičan setap i mogao bi da predstavlja opterećenje za tehniku i materijal. A kako će sam DTM trkački vikend na legendarnom autodromu u Ardenima trajati svega dva dana, proizvođači u slučaju nekog iznenadnog problema ne bi imali mogućnost da pravovremeno odreaguju.

Farfus odlično poznaje Spa-Frankoršamp, na njemu je prešao hiljade kilometara zahvaljujući svojim brojnim startovima na tamošnjoj godišnjoj 24-časovnoj trci. Međutim, njemu će nepoznanicu predstavljati redni četvorocilindarski turbo agregat od 2 litra. Kada je Brazilac poslednji put vozio DTM, u njemu su se još vrteli V8 atmosferci.

U tom smislu, BMW je imao još jednu opciju – Kanađanina Bruna Spenglera, koji je prošle godine u “M4 DTM” Klase 1 čak zabeležio i pobedu na Norisringu. Bavarci su ga u međusezoni prebacili u IMSA šampionat sportskih automobila.

Tokom vikenda pre belgijskog testa, Spengler će biti zauzet u Sjedinjenim Državama, na restartu IMSA sezone na Dejtoni. Ograničenja putovanja uzrokovana korona pandemijom učinila su njegov dolazak na Spa veoma komplikovanim, pa BMW nije želeo da se upušta u taj rizik.

Pred 36-godišnjim Farfusom su ove sezone još četiri trke u Interkontinental GT čelendž seriji, među kojima i Indijanapolis, Spa i Kjalami. Brazilac je u januaru u posadi “BMW-a M8 GTE” postigao drugu uzastopnu pobedu na Roleksu 24 na Dejtoni.

Početkom februara Augusto je startovao na 12 sati Bathursta zajedno s bivšim WTCR kolegom Nikijem Katsburgom i zvezdom Superautomobila Čazom Mostertom. Ovaj trio je neslavno završio nastup: Katsburg je udario kengura, a rezervna hauba nije mogla da spreči pregrevanje motora, pa je “BMW M6 GT3” odustao približno na polovini distance.