Audijev DTM tim Feniks cilja start na Le Manu 2021.

Feniks rejsing, još ove sezone partnerski/fabrički DTM tim Audija, okvirno je odredio pravce svog delovanja za period kada se fabrika iz Ingolštata na kraju 2020. bude povukla iz nemačke premijum turing serije.

Feniks je osnovan 1999, a DTM učesnik je od ponovnog rođenja šampionata. Na tu pozornicu ekipa je izašla 2000. godine, kao jedna od fabrički podržanih postava Opela. Već u prvoj sezoni, njen tadašnji as Manuel Rojter postao je viceprvak.

Po okončanju Opelovog DTM angažmana, tim iz okoline Nirburgringa ušao je u Audi redove i to partnerstvo bilo je vrlo uspešno. Vozačku titulu je 2011. godine s Feniksom osvojio Martin Tomčik, i to u modelu starije specifikacije, što je predstavljalo istinsku senzaciju. Dve godine docnije, do naslova je došao Majk Rokenfeler, koji je i danas pilot ekipe, uz Francuza Loika Divala.

Martin Tomčik na Hokenhajmringu 2011.

Najavljeni izlazak Audija iz DTM prvenstva primorao je ekipu Ernsta Mozera da svoj primarni takmičarski program traži u drugim serijama.

Prema sadašnjem stanju stvari, namere su potpuno usredsređene na trke sportskih automobila, uz kasniji mogući napad na 24 časa Le Mana. Paralelno s tim, Feniks bi održao svoje postojeće aktivnosti s GT3 automobilima Audija.

Mozer kaže da je prvi cilj iskorak u LMP2 klasu, što bi se počev od januara 2021. ostvarilo u Azijskoj Le Man seriji. Na rasporedu su po dve posete Buriramu i Sepangu, na kojima se eventualnim dobrim rezultatima može zaslužiti pozivnica za Le Man, koja automatski pripada šampionskom timu LMP2 klase.

Sledeći potez po želji Feniksa bilo bi učešće u ekvivalentnom evropskom šampionatu – ELMS.

“Želimo da preorijentišemo naš DTM tim”, kazao je prvi čovek ekipe za Motorsport-Total.com. “Imamo mnogo vrlo dobrih inženjera i mehaničara.”

“Zato sam odlučio da ćemo razmotriti temu Le Man prototipova. Ne znamo još s kojim proizvođačem, trenutno procenjujemo da li će to biti Oreka ili Ližije.”

“Ciljaćemo da se iduće zime takmičimo na četiri trke Azijske Le Man serije. Taj sam pravac jasno odredio. Ako se tu pokažemo dobro, iskreno se nadam da ćemo uspeti da izborimo start na Le Manu 2021, to je naš cilj. Zatim bismo mogli da se takmičimo u ELMS-u 2021. Grubo govoreći, to je naš pravac u ovom trenutku.”

Dugoročni cilj ekipe je jasan: partnerstvo s nekim proizvođačem, ali po novim LMDh (Le Man – Dejtona) tehničkim pravilima koja će koristiti i FIA Svetski endurans šampionat i američko IMSA prvenstvo sportskih automobila.

Ta pravila trebalo bi da stupe na snagu 2022. godine, jednu godinu po uvođenju LMH pravila (Le Man hiperautomobili biće naslednici aktuelnih LMP1 prototipa). U svetlosti kovid-19 pandemije, nije isključeno da se taj rok pomeri za 2023.

Između dve buduće vrhunske kategorije prototipa LMH i LMDh doći će do uravnoteženja performansi, kako bi i jedni i drugi mogli da se bore za najviše plasmane u trkama izdržljivosti.

Feniks se dosad nije trkao u kategoriji prototipa, ali se GT nadmetanjima bez prestanka bavi od 2006, kada je debitovao u FIA GT šampionatu, dok je u FIA GT1 Svetskom šampionatu 2010. nastupao s parom “ševrolet korveta”.

Tim ima nekoliko rezultata za pamćenje na dugoprugaškim trkama. Pet puta je osvajao 24 sata Nirburgringa: najpre s “poršeom” (2000. godine), pa sa modifikovanom DTM “opel astrom V8” (2003), a zatim 2012, 2014. i 2019, kao klijentski tim Audija.

Osim toga, upisao je trijumf na 24 sata Spa 2007. s “korvetom” i još jedan 2012, ali sa “audijem”.