Frajns: Ne želite da pobedite zato što konkurent ima tehnički problem, a to se danas desilo

Samo nedelju dana posle prve DTM pobede u karijeri, Robin Frajns je postigao i drugu, prošavši s “audijem” prvi kroz cilj na drugoj trci vikenda na Nirburgring GP stazi.

Ova 5.148 metara dugačka konfiguracija piste u Ajfelima prvi put je na programu prestižne serije još od 2001. godine.

Ishod desete trke sezone mogao je da bude i drugačiji, ali je vlasnika pol-pozicije i Frajnsovog timskog kolegu Nika Milera usporio tehnički problem. Odmah po obavljenom pitstopu, njegov dotle vodeći i dominantni “audi” izgubio je snagu zbog defekta senzora.

Stvar se pogoršavala kako je trka odmicala, Milera su osim Frajnsa obišla još trojica Audi vozača: Rene Rast, Majk Rokenfeler i Loik Dival. Pobednik subotnje trke na Nirburgringu ipak je zaustavio svoje propadanje na petom mestu, uknjiživši važne bodove za šampionsku kampanju.

Na podijum su izašli Frajns, Rast i Rokenfeler, pa su sva tri Audi fabrička DTM tima (Abt, Rozberg, Feniks) imala po predstavnika na pobedničkom postolju, što se prvi put desilo u 2020.

Frajns je otvoreno kazao da je tehnički problem njegovog timskog kolege zapravo bio ključni momenat u nedeljnom sprintu: “Ova pobeda je drugačija od moje prve DTM pobede na Asenu pre nedelju dana. Tamo sam se borio do linije cilja, a danas sam imao otvoren put od momenta kada sam se našao ispred Nika Milera. Ne želite pobedu zato što je neko ispred vas imao tehnički problem, a to je nažalost danas bio slučaj sa Milerom.”

“U prvom delu trke držao sam Nikov tempo, vozili smo manje-više slično. Posle pitstopa sam brzo primetio da on više nema uobičajenu maksimalnu brzinu i nije mi bio problem da ga prođem. Ipak, čuvao sam gume jer nisam znao šta još može da se desi u završnoj fazi. Naš tim Abt ne radi ništa drugačije, ali smo ovog vikenda Niko i ja očigledno imali prednost”, završio je Frajns, koji je današnji trijumf začinio i najbržim krugom trke.

Photo by Hoch Zwei

Branilac naslova Rast kasnio je više od 4 sekunde za Frajnsom i svoje drugo drugo mesto u dva dana ocenio je kao “dobar rezultat”: “Mislim da smo izvukli maksimum i iz subotnje i iz nedeljne trke. Nažalost, ja sam napravio malu grešku i prešao preko šljunka, ali to me nije koštalo pobede. Pozitivno je što smo bili brži nego u subotu i što sam dobro sačuvao gume.”

“Napravili smo korak napred, znamo kuda treba da idemo, ali je teško smanjiti zaostatak za Milerom i Frajnsom. Obojica imaju moćan paket i uopšte ne greše. Da znamo u čemu je zapravo razlika, to bismo istog časa promenili. Ali, kad stvari ne idu onako kako želite, počinjete da gubite samopouzdanje, da sumnjate, menjate stvari, ali to nije uvek najbolje rešenje. Svakako je lakše kada sve ide glatko, ja to na kraju krajeva znam od prošle godine”, ispričao je Rast.

Rokenfeler se na Nirburgringu prvi put popeo na podijum u 2020. i priznao je da bi bez tuđih nevolja njegov realan plasman bio niži: “Naravno da sam srećan zbog svog prvog podijuma ove sezone, ali takođe znam da bih u normalnim uslovima završio tek četvrti ili peti. Moja ekipa i inženjeri uvek se mnogo trude i zato je ovaj podijum i njima nagrada. Pokušavamo da shvatimo otkud zaostatak, na tome radimo sve vreme.”

“Danas je Miler imao problem, na pravcima nije bio brz koliko normalno jeste i ja sam tu priliku iskoristio da završim na pobedničkom postolju. Čak sam imao priliku da napadnem i Rasta, ali nije lako preticati i previše sam opteretio gume. Srećan sam što kući ponovo mogu da odnesem pehar i da obradujem decu!”, našalio se na kraju DTM šampion iz 2013.

Još jedan pobednik sa Asena, Šeldon van der Linde, zauzeo je šesto mesto i bio je danas najuspešniji BMW vozač. Njegove kolege Timo Glok, Filip Eng i Džonatan Aberdin vodile su zanimljive bitke u sredini kolone, ali nijednom nisu bile u prilici da ugroze premoćne automobile iz Ingolštata i Nojburga na Dunavu.

“Lično govoreći, ja sam veoma zadovoljan i današnja trka bila je savršena s taktičkog i s aspekta moje brzine”, izjavio je Van der Linde. “Drago mi je zbog bodova koje sam osvojio kao najbolji BMW vozač, ali ipak boli kada vidim tri “audija” na podijumu. Moramo da se postaramo da smanjimo zaostatak, jer želim uskoro da se vratim na pobedničko postolje.”

Posle desete od 18 sezonskih trka, Milerova prednost u generalnom smanjena je na 29 bodova, koliko zaostaje timski kolega Frajns (195:176). Rast ima 159 poena, slede Dival (85), Rokenfeler (79) i Van der Linde (72), kao najbolje rangirani BMW pulen.

DTM akcija nastavlja se već idućeg vikenda, na istoj stazi, ali na njenoj kraćoj, sprint verziji od 3,6 kilometara. Kako Audi ima kolosalnih 400 bodova više od BMW-a, proizvođačka titula bi već tada mogla da dobije svog novog/starog vlasnika.