Mišel Halder: Prvi put sam na Zolderu, vozila sam fantastičnu trku i nisam grešila

Mišel Halder je ostvarila istorijski rezultat u trci 2 na Zolderu i ostaće upisana kao prva žena – osvajač jednog sprinta u evropskom TCR šampionatu.

Nemica je s “hondom” porodične ekipe Profikar izvela savršen start, prestigla je vlasnika pol-pozicije Danijela Lojda u sestrinskom “siviku”, držala stabilan i visok tempo i završila nastup dve sekunde ispred britanskog konkurenta.

Drugi put zaredom jedan član familije Halder pobeđuje u nedeljnoj trci TCR Evropa – na Pol Rikaru je to pošlo za rukom Mišelinom bratu Majku.

Pilotesa iz Baden-Virtemberga opisala je svoj belgijski trijumf: “Moj start je bio jednostavno neverovatan. Prestigla sam Lojda odmah posle starta i posle sam vozila fantastičnu trku, nisam grešila, a auto je bio neverovatan. Prvi put sam na Zolderu, a ovo je i prva pobeda jedne žene u TCR Evropa i zato sam veoma, veoma srećna. Na prvom vikendu na Pol Rikaru pobedio je Majk. Ovde sam pobedila ja, a Majk je juče bio drugi, ovo je nama i našem timu veličanstven početak u TCR Evropa!”

Mišel je slično istorijsko postignuće imala i u nemačkom TCR šampionatu, u kom je s bratom vozila do ovogodišnjeg naglog prelaska u kontinentalno takmičenje. I tamo je bila prva (i ostala jedina) žena s upisanom pobedom: 2019. slavila je na Zandvortu.

Uprkos porazu u nedeljnom sprintu, Lojd nije bio preterano razočaran. Automobilista iz Hadersfilda upisao je 60 poena tokom vikenda na Zolderu i zadržao je prvo mesto u generalnom poretku serije. Najbliži pratioci su mu Majk Halder (-9) i Mehdi Benani (-29).

“Sjajan vikend, osvojili smo vredne bodove i povećao sam vođstvo u šampionatu, iako sam nosio maksimum balasta. Startovi mi ovog vikenda nisu bili najbolji, ali mislimo da znamo zašto. Ima veze s kvačilom, to zahteva određeni rad, ali smo uvereni da stvar možemo da dovedemo u red”, kazao je Lojd.

“Tim Brutal fiš uradio je neverovatan posao – vozili smo sa 60 kilograma viška na Zolderu, koji je poznat kao težak za kočnice. Iskreno, ne verujem da će “honda” biti na pol-poziciji svuda, ali je ona jedan od najkonzistentnijih automobila tokom cele sezone. “Audi” je ovde bio jak, biće tako i u Monci i na Spa, ali na Moncu barem ne idemo s tolikom težinom”, ispričao je Englez.

Do podijuma je danas stigao i “hjundai”, zaslugom mađarskog pilota Danijela Nađa, trećeg na cilju trke 2.

Bivši WTCC trkač, Nađ je u Belgiji uknjižio 62 boda i ponosan je što je njegov BRC rejsing nadmašio suparnički Hjundai klijentski tim Target kompetišn.

“Neverovatno sam srećan što se moja borba za titulu vratila na pravi put. Ovaj vikend je bio stvarno težak za sve “hjundaije” jer su “honda” i “audi” bili mnogo brži od nas. Finiš na podijumu je veoma lep i pomalo neočekivan”, izjavio je Nađ.

“Startovao sam dobro, a onda sam imao i sreće jer su se sudarila dva automobila ispred mene. Probao sam da se fokusiram na sebe samog, ali me je pritiskao Majk Halder. Bio je brži na pravcima, a bolji na kočenju i zato je bilo teško. Iskreno, mnogo sam rizikovao, zato veliko hvala BRC rejsingu. Izgleda da se krećemo u pravom smeru, vodi se velika borba između dva Hjundai tima i zbog naše ekipe mi je veoma drago što smo ovog vikenda uspeli da budemo brži od tima Target kompetišn.”

Komesari trke razmatrali su tri incidenta i izrekli su kaznu samo vozaču “pežoa” Tediju Klereu, koji je u prvom krugu okrenuo Brutal fiš “hondu” Martina Ribe. Francuzu je na ukupno vreme trke dodato 30 sekundi i u poretku je zbačen s devetog mesta na osamnaesto.

Startni incident između Žilijena Brišea i Andreasa Bekmana i sudar Mata Homole i Samija Taufika u poslednjem krugu nisu iziskivali dalje postupanje.

Sledeća runda TCR Evropa vozi se za dve nedelje na Nacionalnom autodromu Monca.