Frajns: Slupao sam se na izlasku iz boksa, greška je samo moja

DTM Frijns audi

Holanđanin Robin Frajns napravio je “majku svih grešaka” na drugoj DTM trci na Zolderu, kada je slupao svoj “audi” na izlasku iz pitlejna.

Jedan od trojice najozbiljnijih pretendenata na DTM titulu i osvajač najviše pol-pozicija u 2020, Frajns je kvalifkacije završio neobično nisko, tek kao osmi.

U ranoj fazi trke probio se do trećeg mesta, odakle je u 11. krugu otišao na obaveznu zamenu pneumatika. Na hladnim gumama, pri povratku na stazu on je u dugačkoj levoj krivini koja vodi iz boksa zakačio vlažno parče afalta i udario je u čeličnu ogradu.

Udes je oštetio vešanje “audija” i izbacio Holanđanina iz trke, što je umanjilo njegove šanse da u poslednjoj sezoni DTM Klase 1 stigne do vozačke titule.

Da stvar bude gora po Frajnsov tim Abt, ovaj incident izazvao je intervenciju sigurnosnog vozila, što je poremetilo trku Niku Mileru, lideru šampionata i prvoj violini ekipe.

Miler do tog trenutka nije obavio obavezan pitstop, a Rene Rast je reagovao u poslednji čas pre akcije sigurnosnog automobila. Švajcarca je to hendikepiralo za nastavak nedeljnog sprinta, koji je završio tek kao deveti, izgubivši ozbiljne bodove.

Za sve što se desilo Frajns je preuzeo punu odgovornost: “Dakle, slupao sam se u pitlejnu. Montirali smo nove gume, prianjanja napred nije bilo, udario sam u zid i to je bilo to – kraj trke.”

“Sve je to bila moja greška – ako udarite u zid, greška je svakako vaša. U samo jednog čoveka može da se uperi prstom, onog ko je bio u automobilu, a to sam bio ja.”

“Veoma mi je žao zbog sebe, a pogotovu zbog tima. Ovo odustajanje boli, ja zaostajem šesnaest bodova, ali je u iduće četiri trke još preko 100 poena na raspolaganju i još je sve moguće.”

Robin Frajns

Prvo Frajnsovo odustajanje u 2020. koštalo ga je drugog mesta u generalnom. Tu poziciju preuzeo je Rast, koji je osvojio oba sprinta na Zolderu i značajno uvećao izglede da odbrani DTM tron i stekne treću krunu u kategoriji.

Lider serije je i dalje Miler, Rast zaostaje 10, a Frajns 16 poena. Miler i Frajns su u zbiru trijumfovali na osam od 14 dosad voženih trka i ekipa Abt je dve runde pre kraja osvojila timsku titulu.

Međutim, zahvaljujući opisanim događanjima, nedelja je bila najgore izdanje tima Abt u sezoni, sa tek 2 upisana boda za Milerovo deveto mesto na cilju. Na vlažnoj stazi su se namučili, što je za njih neuobičajeno, pa u kvalifikacijama nisu bili na svom tradicionalnom nivou – Miler i Frajns delili su četvrti startni red.

Uprkos osvojenoj timskoj tituli, raspoloženje u ekipi iz Kemptena ozbiljno je uvenulo.

“Dan je bio težak i jasno je da smo trenutno svi veoma razočarani”, kazao je direktor ekipe Tomas Birmajer. “Međutim, bilo je jasno ta će tokom sezone doći neki dan koji će biti za zaborav, dan kada ćemo imati puno sranja. Taj dan bila je nedelja.”

“Ipak, ponosan sam na timsku titulu osvojenu četiri trke pre kraja. Mislim da nas svi znaju i vratićemo se jači. Imamo malo vremena do novih trka na Zolderu i dobro je što ne možemo previše da razmišljamo o onome što se dogodilo. Gledamo unapred i s pozitivnim stavom očekujemo idući vikend, jer naš tempo nije toliko loš. To se i videlo na trci u nedelju.”

“Uslovi nisu bili laki u kvalifikacijama. Imali smo gume za kišu, a staza je postajala sve brža. Mi u tim uslovima nismo bili brzi. Sitni detalji nisu funkcionisali ovog vikenda. Trkački tempo je bio dobar tokom oba dana, u subotu smo imali oba vozača na podijumu.”

“Nekada se i greši i kao što sam već ranije rekao, pobeđujemo zajedno i gubimo zajedno. U nedelju smo izgubili”, zaključio je temu Birmajer.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*