Treluje u “audiju” umesto Divala na DTM Zolderu II

Na drugom uzastopnom DTM trkačkom vikendu na Zolderu doći će do promene u fabričkoj vozačkoj postavi Audija.

Umesto Loika Divala, kokpit jednog od šest fabričkih “RS 5 DTM”, drugog automobila ekipe Feniks, zauzeće njegov zemljak Benoa Treluje.

Dival će preskočiti Zolder jer se taj DTM trkački vikend poklapa sa rundom IMSA prvenstva sportskih automobila. U pitanju je 10-časovna endurans trka Mali Le Man na Roud Atlanti, gde će 38-godišnji Francuz nastupiti kao pilot “kadilaka DPi-V.R” ekipe JDC.

Dival je ove godine već startovao u istom automobilu na najvećoj IMSA trci, Roleksu 24 na Dejtoni. Tamo je JDC “kadilak” #5 na cilj stigao treći.

Na Roud Atlanti on će biti član tročlane, potpuno francuske postave u kojoj su i redovni piloti ekipe Sebastijan Burde i Tristan Votije.

DTM obaveze su generalno uvek bile prioritet fabričkih vozača Audija, ali budući da je ovo poslednja sezona fabričkog tima u nemačkom tradicionalnom šampionatu, sada njegovi trkači imaju više slobode ukoliko su im u izgledu važni nastupi u drugim serijama.

Dival je počeo DTM karijeru 2017. godine, kada je Audi obustavio LMP1 program i ovo će mu biti prvi vikend s koga izostaje.

On je trebalo da nastupi na sve četiri trke Mišlen endurans kupa u okviru IMSA šampionata, ali je propustio septembarsku rundu na Roud Atlanti jer se ona poklopila s DTM takmičarskim vikendom. Međutim, ovog puta je proizvođač iz Ingolštata dopustio Divalu da propusti Zolder II, verovatno i stoga što je Francuz tek osmi u generalnom poretku u domicilnoj seriji.

Njegov zamenik Treluje trostruki je osvajač 24H Le Mana i zvanični rezervni vozač u Audi DTM programu. Pre početka sezone, on je u julu na Spa-Frankoršampu testirao “RS 5 DTM”.

Zvanično, Treluje nema nijedan DTM start, ali je nastupio na prošlogodišnjoj DTM-Super GT Trci snova na Fudži spidveju. Tamo je u subotnjem sprintu završio šesti za volanom najbolje rangiranog gostujućeg DTM automobila i izjavio je da bi rado stavio tačku na karijeru jednom DTM sezonom.

Na Zolderu će 43-godišnji Treluje svoj zvanični DTM debi imati kao timski kolega Majka Rokenfelera, šampiona serije 2013.

Kako je nedavno objavljeno, Audi je podržao DTM prelazak na GT3 tehniku u dopustiće svojim fabričkim pilotima da nastupaju za klijentske timove, na kojima će se renovirani DTM zasnivati.

Takav angažman Divala uopšte ne zanima. Kao ljubitelj trka izdržljivosti i prototipova, on svoju trkačku budućnost traži u američkom IMSA šampionatu, a DTM u GT3 tehničkoj varijanti ga u najmanju ruku ne inspiriše.

“Ako idem u Sjedinjene Države, to je i zbog moje budućnosti”, kazao je on. “Nažalost, DTM kakav poznajemo neće postojati iduće godine. Meni je i kao sportisti i kao čoveku važna ova prilika jer mi daje dobru šansu da se ubuduće trkam u Americi.”

“Voleo bih da nastavim ono što već godinama radim za Audi, ali iskreno ne vidim sebe kako se trkam u GT automobilima. U njih nisam naročito zaljubljen, volim automobile koji stvaraju aerodinamički potisak. Više mi se dopada DTM Klase 1, kakav je sada.”

“Volim Super GT, DPi, LMP2, LMP1, takve stvari mi više odgovaraju i u idealnom slučaju bih nešto takvo vozio. Svakako mi je poslednja želja da vozim “audi R8″, ili bilo šta slično u GT šampionatu.”