Gašenje Šnicer tima ne može se izbeći

©Martin Hangen

Odluka BMW da raskine višedecenijsku fabričku saradnju s ekipom Šnicer motorsport dovešće do gašenja ovog legendarnog tima.

Takav ishod je neizbežan, tvrdi njegov prvi čovek Herbert Šnicer Mlađi: „Različiti događaji prinudili su BMW da preustroji i prilagodi svoje fabričke auto-sportske strukture. Stoga BMW ne može da nastavi da sarađuje sa svim dosadašnjim timovima. Tako se 2020. – posle više od 50 godina – završava naš zajednički rad s BMW-om baziran na fabričkim programima.“

„Ipak, mi razumemo tu situaciju i poštujemo je. Ponosni smo što smo kao Tim Šnicer tokom tolikih godina zajedno s BMW-om ostavljali svoj trag u međunarodnom auto-sportu i rado se osvrćemo na sve velike uspehe koje smo zajedno proslavili u različitim kategorijama. Zahvaljujemo BMW motorsportu na ovom dugom i jedinstvenom partnerstvu.“

© BMW AG (10/2012).

„Vodili smo mnogo razgovora tražeći alernativnog partnera u vidu sponzora ili investitora. Međutim, u ovim kovid vremenima tržište nema mnogo da ponudi. Zbog naše profesionalne timske strukture i naše vrhunske pozicije, troškove trkačkih nastupa nije moguće pokriti na bazi sopstvenih sredstava naše firme, niti s vozačima koji plaćaju.“

„Isplata deonica kompanije udovici Čarlija Lama bila je enormno finansijsko opterećenje za naše preduzeće u 2020. A nepovoljan odnos između očekivanih prihoda i tekućih troškova u 2021. godini ekonomski nije održiv.”

„Iz tih razloga je zatvaranje firme neizbežno. Posle više od pola veka auto-sporta s BMW vozilima ova situacija nam svima veoma teško pada“, završio je Šnicer.

Zvanična izjava tima planirana je za kraj ove godine, s tim što se za sada ne vidi šta bi u ovakvoj situaciji moglo da donese obrt.

Šnicer motorsport baziran je u mestu Frajlasing, na samoj bavarsko-austrijskoj granici. Pokrenula su ga braća Jozef i Herbert Šnicer (Stariji), koji su svoj put u svetu automobilskog sporta započeli 1963. godine sa havarisanim “fijatom”. Malo kasnije na kormilo su došli rođaci Šnicerovih, braća blizanci Karl (Čarli) i Diter Lam, koji će rukovoditi ekipom do kraja svojih života.

Već 1966. Jozef Šnicer postao je nemački turing šampion vozeći “BMW 2000ti” koji je sam tjunirao.

Sledile su nebrojene titule i trofeji, koje su trupi donele status reference u turing i GT trkanju, u toj meri da se o njihovim automobilima češće govorilo kao o Šnicerovim, umesto da se prvo istakne proizvođač iz Minhena.

Početkom osamdesetih i u devedesetim ekipa je bila predvodnik BMW kampanja u turing trkama. Iz tog perioda datiraju ETCC titula Ditera Kvestera iz 1983, te dva evropska, jedan svetski i jedan DTM naslov Roberta Ravalje u neprekinutom nizu od 1986. do 1989.

Šnicerov je i niz od devet uzastopnih pobeda na turing trci u Makauu. Džoni Čekoto je u Šnicerovom automobilu postao turing prvak Italije 1989, a Joahim Vinkelhok je pokorio BTCC 1993. Ova dvojica pilota osvajala su i Nemački superturing šampionat 1995. i 1998. godine.

Na najvećoj endurans pozornici, osvojena je trka 24 časa Le Mana 1999. sa vozačima Joahimom Vinkelhokom, Pjerluiđijem Martinijem i Janikom Dalmasom u kokpitu “BMW V12 LMR” prototipa. Isti auto je iste godine bio prvi na cilju na 12 sati Sebringa.

BMW V12 LMR

Ekipa ima pet pobeda na 24 sata Spa, a između 1989. i 2010. trijumfovala je na pet izdanja 24 časa Nirburgringa. U blistave trenutke sa “Zelenog pakla” spada i dvostruka pobeda 2004. sa “BMW-om M3 GTR”, koju su izvojevale posade u sastavu Dirk Miler – Jerg Miler, Hans-Joahim Štuk i Pedro Lami – Dankan Hajsman – Boris Sed.

Šnicer je doživeo trenutke slave i u obnovljenom WTCC, pod dirigentskom palicom Marčela Lotija, zabeležio je 25 pobeda i 57 podijuma, ali je titule “plavom propeleru” u toj seriji donosio suparnički belgijski RBM.

Takođe, Šnicer je bio jedan od timova odabranih za BMW povratak u DTM i u njegovom automobilu je Bruno Spengler trijumfovao 2012. Pre dve godine, Augusto Farfus je za volanom Šnicerovog “M6 GT3” osvojio FIA GT Svetski kup u Makauu. To je bio poslednje slavlje pod komandom Čarlija Lama, koji je preminuo samo nekoliko nedelja kasnije.

Koliko u januaru 2020. BMW motorsport najavio je da će sa Timom Šnicer sarađivati na takmičarskom planu, ali da će zajednički primarni fokus biti razvoj i testiranja novog “BMW M4 GT3” i da će u tom poverenom joj poduhvatu ekipa iz Frajlasinga igrati ključnu ulogu.

Taj je “zavet” predat zaboravu, putevi BMW motorsporta i tradicionalnog trkačkog tima definitivno se razilaze, a preostali posao na novom GT3 adutu iz Minhena preuzima jedina preostala fabrička ekipa, RMG.

Šnicerov trkački program za minulu sezonu uključivao je nastupe s modelom “BMW M6 GT3” na Nirburgringu Nordšlajfe, što je podrazumevalo i Nirburgring endurans seriju (bivši VLN) i 24-časovnu trku.