Još tri TCR šampiona: Leonov u Španiji, Đakon u Italiji, De Andres u Iberijskoj seriji

Foto: V-line.org

Protekla tri decembarska takmičarska vikenda dala su šampiona TCR klase Španskog prvenstva izdržljivosti, osvajača Italijanskog turing kupa i prvaka TCR Iberiko.

Početkom meseca, titulu u španskoj CER seriji osvojio je Jevgenij Leonov.

Ruski vozač je trijumfovao za volanom “kupre” ekipe Volkano motorsport, za koju je nastupao i u TCR Evropa.

Poslednja, peta runda Španskog prvenstva izdržljivosti vožena je na Motorland Aragonu, Leonov je startovao zajedno s Mikelom Askonom i trijumf u trci 2 bio je dovoljan za titulu.

Njegov godišnji bilans u ovoj seriji glasi: šest pobeda, dva druga i jedno četvrto mesto u devet startova.

Askona je sezonu okončao na drugom mestu, 28 bodova iza Leonova jer s njim u tandemu nije vozio i dvočasovnu trku na Katalunji, pa ima jedan start manje.

U Italiji je Kevin Đakon s “hondom sivik tajp R TCR” tima MM motorsport stigao do zvanja osvajača Turing kupa.

Finale sezone voženo je po jakoj kiši na Valelungi. Đakonu je naslov donelo drugo mesto u trci 1, dok je u trci 2 zaradio 5 sekundi kazne zbog sudara s konkurentom i izbačen je iz zone bodova.

Osvajači završnih sprintova bili su Andrea Arđenti u “opel astri” i Gabrijele Đorđi u “VW golfu GTI”.

U konačnom skoru, Đakon je skupio 53 boda i slavio je ispred timskih kolega Davidea Nardilija (49) i Alesija Ajela (45).

O zvanju šampiona TCR Iberiko odlučivale su dva sprinta na autodromu Heres de la Frontera u Andaluziji, a glavni rivali bili su Leonov u “kupri ” i Gonzalo de Andres u “pežou 308”.

Finale su svojim nastupima uveličali i Askona i Nikola Baldan. Španac je vozio “kupru”, sa zadatkom da se umeša u bitku za titulu i pomogne Leonovu, a Italijan je startovao u “VW golfu” s DSG transmisijom.

Askona je startom u TCR Iberiko dodao još jednu kategoriju u svom raznovrsnom takmičarskom programu 2020. Bivši kontinentalni TCR prvak ove sezone se trkao u WTCR, TCR Evropa, Španskom prvenstvu izdržljivosti i TCR Italija.

Ipak, iberijsku seriju osvojio je De Andres, sa 14 poena više od ruskog suparnika.

Leonov je na stazi bio prvi u trci 1 na Heresu, ali je zbog nepoštovanja granica staze kažnjen dodatkom 30 sekundi. Istu sudbinu doživeli su i njegovi pratioci, Askona i izvorno trećeplasirani 16-godišnji debitant Isidro Kaljehas.

Izrečene vremenske penalizacije popele su De Andresa na najviši stepenik podijuma, a Baldanu su donele drugo mesto u prvoj vožnji vikenda.

Uigrani dvojac Volkano motorsporta izveo je kakav-takav revanš u trci 2, ostvarivši ubedljivu dvostruku pobedu: Leonov je na cilj stigao ispred Askone jer ga je ovaj propustio u završnici.

Međutim, to nije bilo dovoljno. De Andres je zahvaljujući već stečenoj bodovnoj prednosti mogao da se zadovolji kontrolisanim trećim mestom na pisti, koje je njemu i Pežou osiguralo regionalnu titulu.