Kraj DTM testa na Lauzicringu: Gec najbrži i u četvrtak, “ferari” kasnio 0.096 sekundi

Foto: Gruppe C Photography

Mercedesov Maksimilijan Gec bio je najbrži vozač i trećeg, poslednjeg dana predsezonskog DTM testa na Lauzicringu.

Povratnik u šampionat u četvrtak je zaustavio štopericu na 1:42.744, što je bio i apsolutno najbolji krug postignut na istočnonemačkoj pisti otkako je testiranje počelo.

Gec je bio na vrhu poretka i u utorak i u sredu, ali je u četvrtak njegova prednost bila manja nego prethodnih dana: prvoplasirani HRT “mercedes” i drugoplasirani AF Korse “ferari” razdvajalo je samo 96 hiljaditih delova sekunde. To su i jedina dva automobila koja su probila granicu od minuta i 43 sekunde za krug.

Druga pozicija pripala je Red bul junioru, 19-godišnjem Lijamu Losonu, koji je u svom poslednjem pokušaju zabeležio impresivnih 1:42.840. Dalje dve desetinke sporiji bio je njegov timski kolega Aleks Albon, pa je Red bul/AF Korse Ferari ponovo imao oba prisutna vozača u top 3 poretku.

Foto: Juergen Tap / Hoch Zwei

Mesta od četvrtog do osmog popunili su piloti Mercedesa, Filip Elis (1:43.108), Ardžun Maini (1:43.118), Lukas Auer (1:43.180), Vensan Abril (1:43.353) i Dani Hunkadelja (1:43.428).

“Dobro napredujemo u učenju”, kazao je bivši F2 trkač Maini, provizorno prvi u četvrtak ujutru. “Moj tim GetSpeed sve više prilagođava naš “mercedes-AMG” mom stilu vožnje i to mi zaista pomaže. Usredsredili smo se na naš program, a tek ćemo na otvaranju sezone u Monci otkriti gde se zaista nalazimo.”

Tri “audija” popunila su pozicije od 9. do 11, u poretku Kelvin van der Linde (1:43.560), Sofija Flerš (1:44.420) i Dev Gor (1:45.087).

U četvrtak se više niko od takmičara nije pojavio na stazi. Nije vozio Majk Rokenfeler, a Mercedesov pulen Gari Pafet, Audijev as Niko Miler i BMW ekipe Valkenhorst i ROWE rejsing imali su paralelne takmičarske obaveze u Formuli E, odnosno u endurans trci na Nirburgringu.

Poslednjeg dana se vozilo najbrže: osam najboljih krugova u kombinovanom poretku celog testa postignuto je u četvrtak popodne ili – ređe – ujutru (Maini, Van der Linde). Kao i u utorak, staza nije bily potpuno suva tokom jutarnje dvočasovne sesije, ali nije potrajalo dugo dok se moglo voziti na slikovima.

Tokom tri dana na asfalt 4,570 kilometara dugačke GP konfiguracije Lauzicringa izašlo je 17 DTM vozača u 15 automobila. Zajedno su prevalili 2.915 krugova, distancu od 13.321,55 kilometara.

Gec je tokom protekla tri dana bio i najvredniji. Prešao je 236 krugova, što je šest, odnosno 12 više od po tom parametru najbližih pratilaca Mainija i Abrila. Četvrta po izvezenoj kilometraži bila je 20-godišnja pilotesa “audija” Sofija Flerš, kojoj su 214 krugova na Lauzicringu bili i prvo iskustvo za volanom GT3 automobila.

“Razume se da sam presrećan, ne samo rezultatom već i napretkom koji smo postigli. Na testu smo postigli sve što smo želeli. Tri dana uzastopno sam na čelu poretka, to je svakako kul osećaj, ali to apsolutno ništa ne govori. Videćemo gde smo tek na otvaranju sezone u Monci. Definitivno će biti uzbudljivo”, sumirao je Gec svoj rad na Lauzicringu.

(Photo by Hoch Zwei)

Poslednji radni dan bio je posvećen turama dužih vožnji, simulacijama kvalifikacija, spektakularnom uvežbavanju letećih startova u dvoredu, kao i pitstopova.

I u četvrtak je zasebna 20-minutna faza testa bila posvećena prikupljanju podataka za određivanje Balansa performansi. Tom prilikom je od najmanje dva automobila svakog proizvođača zahtevano da na pistu izađu s malom količinom goriva, kako bi simulirali kvalifikacije. U takvom režimu vožnje najbrži je bio Albon, ispred Geca, Losona i Kelvina van der Lindea.

“DTM nivo je veoma visok, što zapažate već po tome koliko su testovi ozbiljni i detaljni”, primetio je Kelvin, čiji brat Šeldon, BMW pulen, uopšte nije vozio na Lauzicringu.

Na trodnevnom testu na Lauzicringu nije vozio ni T3 Motorsport. Prisutni su bili i šef tima Jens Fojht i pilot Esteban Mut, ali samo kao posmatrači, jer im “lamborgini hurakan” još nije isporučen. Sesije su prošle bez poljskog JP Motorsporta, koji će “meklaren” za bivšeg F1 pilota Kristijana Klina prijavljivati u nepotpunom DTM programu 2021.

Zaokružujući sliku o zbivanjima na stazi u blizini Kotbusa, iznosimo podatak da je partner serije Mišlen na finalni trodnevni DTM test dopremio ukupno 550 slikova S8 mešavine, 60 guma tvrđe S9 meštavine i 140 pneumatika za kišu.

DTM sezona 2021. startuje za 43 dana u Monci, u terminu od 18. do 20. juna.