Kubica: Dugo nisam bio na podijumu i uopšte ga nisam očekivao

Photo by Hoch Zwei

Robert Kubica je na nedeljnoj DTM trci u Zolderu prekinuo sušni period, osvojio treće mesto i prvi put je izašao na podijum u vrhunskoj disciplini na krugu još od 2010. godine.

Za drugi sprint pretposlednje runde sezone on se kvalifikovao deseti. Iskoristio je udese koji su eliminisali nekoliko konkurenata, kao i dve posledične intervencije sigurnosnog automobila, da se u ranoj fazi dočepa šestog mesta.

Krakovljanin je produžio svoju prvu smenu u trci i na obavezni pitstop otišao je poslednji, u 18. krugu. Ova strategija pomogla mu je da preskoči “audije” Majka Rokenflera i Džejmija Grina i stigne do četvrte pozicije.

Vozeći na svežijim gumama, Kubica je 12 krugova pre kraja za sobom ostavio i klijentski WRT “audi” Ferdinanda Habzburga i kroz cilj je prošao iza dvojice protagonista šampionata, Renea Rasta i Nika Milera.

Poljskom automobilisti to je prvi DTM podijum u debitantskoj sezoni s klijentskim BMW timom ART, kao i prvi u nekoj od vrhunskih serija na krugu još od trećeg mesta na F1 Velikoj nagradi Belgije 2010.

U svojim reli danima, Kubica je osvojio WRC2 titulu, a kao gost u Reno sport trofeju 2016. stigao je do pobedničkog postolja. Međutim, ti rezultati ili nisu postizani na kružnim pistama, ili nemaju specifičnu težinu jednog top 3 DTM plasmana.

Kubica je priznao da su u njegovom prvom DTM podijumu veliku ulogu odigrali i incidenti koji su izbacili čak šestoricu takmičara, a rezultat smatra zasluženom nagradom za svoje mehaničare, koji su rešili tehničke nevolje “BMW-a M4 DTM” posle subotnje prve trke.

“Nema sumnje – veoma sam srećan i naravno da je ovo bilo potpuno neočekivano”, ispričao je Robert. “Morate da iskoristite prilike kada se ukažu, a mislim da je u nedelju to bio slučaj sa nama.”

“Naravno, nismo bili kadri da na podijumu završimo samo zahvaljujući sopstvenoj snazi, ali i mimo onoga što se dešavalo ispred nas, takođe smo pokazali dobar tempo u ključnim momentima trke.”

“U subotu nismo završili zbog tehničkih problema, zato mislim da je ovo sjajna nagrada za veliki trud mojih momaka i veliki trenutak za ceo ART GP. Ja sam DTM početnik, i tim je nov, a sezona je dosad bila teška. Mnogo smo morali da naučimo i morali smo da se poboljšamo u mnogim područjima.”

Photo by Hoch Zwei

“U nedelju je sve funkcionisalo dobro, sačuvali smo se od problema, a strategija nam je bila savršena. Samo u boksu nije sve funkcionisalo perfektno, ali to niko nije primetio. “Lilihip” se nije podigao i u jednom trenutku samo sam dao gas i krenuo – u suprotnom bih još stajao tamo.”

“Posle toga sam pred sobom imao Milera. Bio sam malo brži u toj fazi, ali su i gume bile važan faktor, pa nisam previše forsirao posle pitstopa i pokušavao sam da ih održim u životu. Bilo mi je važnije da se dovezem do trećeg mesta.”

“Već dugo nisam bio na podijumu i osećaj je sjajan. Treće mesto nije pobeda, ali je opet bolje nego kada niste na podijumu i realno mi ovo nismo mogli da očekujemo.”

Generalno, do Zoldera je Kubicina debitantska DTM kampanja donosila raočaranja i frustracije. Iz prvih sedam vikenda i 14 trka Poljak je osvojio samo jedan bod zahvaljujući desetom mestu na Asenu.

Izostanak rezultata delom se može pripisati i ograničenom iskustvu njegovog ART GP tima u nemačkoj tradicionalnoj seriji, ali se ni izbor automobila nije pokazao kao srećno rešenje jer je za volanom “BWM M4 DTM” Robert morao da bude osuđen na ulogu druge violine i pratioca nadmoćnih Audija u drugoj (i poslednjoj) godini epohe Klase 1.

BMW je postigao samo dve pobede u 16 dosad izvezenih trka, što je Audiju omogućilo da mnogo lakše nego 2019. obezbedi trostruku krunu, proizvođačku, timsku i vozačku titulu. Timski naslov je već pripao Abtovoj ekipi, a o vozačkom će odlučiti poslednja runda na Hokenhajmringu.

Kubica je podvukao da se uopšte nije nadao pobedničkom postolju u 2020. s obzirom na to da ni on ni “BMW” nisu imali tempo za takvo ostvarenje: “Ako pogledamo sezonu do sada, mučili smo se da uđemo u prvih deset iz različitih razloga. Mislim da su u poslednje vreme performanse bile bolje, ali ne i stalne. Nažalost, imali smo i tehničkih nedaća, na Zolderu, na Nirburgringu… Bilo je i grešaka, operativnih nesporazuma.”

“Iskreno, ja na podijum nisam ni pomišljao, uvek sam razmišljao samo o tome da izvučem maksimum iz onog što imam. Videli smo da je DTM pomalo kao tobogan, a pogotovu tako deluje s “BMW-om”. Jednog dana možete da budete junak, a drugog daleko pozadi.”