Kubica i Jeloli voze za BMW na DTM testu na Heresu

Foto: Malcolm Griffiths

Robert Kubica i Nik Jeloli sešće za volan “BMW-a M4 DTM” na testu mladih vozača (zvaničan naziv) na autodromu Heres de la Frontera u južnoj Španiji.

Ni Poljak ni Englez ne spadaju u mlade vozače, ali je realno u pitanju ruki test, koji će biti održan od 10. do 13. decembra.

Prva veza BMW-Kubica uspostavljena je davno: pilot iz Krakova branio je boje BMW Zauber F1 tima od 2006. do 2009.

Danas je 34-godišnjak bivši F1 pilot koji traži put za nastavak karijere posle prilično tužne godine provedene u Vilijamsu. Njegova želja bila bi kombinovanje pravog trkačkog programa i role u F1 simulatoru.

Zahvalivši se BMW Motorsportu na dobijenoj prilici, Kubica je kazao: “Veoma se radujem testu i upoznavanju trkačkog DTM automobila s turbo motorom. Još kako mogu da zamislim svoju budućnost u DTM-u. Tražim novi izazov, a DTM je upravo to. Serija ima vrhunske vozače, a nivo vožnje je ekstremno visok. Međutim, najpre moramo da sačekamo i vidimo kako ću proći na testu.”

Kubica u biografiji već ima jednu DTM probnu vožnju: on je krajem 2013. testirao “mercedes” sa V8 atmosferskim motorom i u ono vreme je zadivio proizvođača iz Štutgarta.

Jeloli je posle godina u jednosedima i Porše superkupu postao fabrički BMW trkač u 2019. i poverenje je uzvratio osvojivši naslov u GT šampionatu Kine. Njemu predstojeće vožnje na Heresu neće biti i prve za volanom BMW DTM tehnike.

“Ja poznajem prošlogodišnji “BMW M4 DTM” sa prethodnog testa i to je izvanredan trkački auto”, ispričao je 29-godišnji Jeloli. “Međutim, nisam vozio novi “BMW” sa turbo motorom i drago mi je što ću isprobati novu generaciju DTM automobila s dodatnom turbo snagom. Jedva čekam da sednem za volan.”

“Drago nam je što pružamo priliku Robertu da učestvuje na Heres testu”, komentarisao je Jens Markvart direktor BMW Motorsporta. “On je veliko ime na međunarodnoj trkačkoj sceni i ima veliko iskustvo u serijama visoke klase, poput Formule 1. Sada smo zainteresovani da vidimo kao će se pokazati na testu za volanom turing automobila. Što se tiče Jelolija on posle titule u Kini apsolutno zaslužuje vožnju u Heresu.”

BMW je jedini proizvođač koji je otkrio imena vozača za ruki test u Andaluziji. Međutim, kako saznaje portal Motorsport.com, Kubica bi u Španiji mogao isproba i “audi RS 5 DTM” klijentske ekipe WRT.

Taj tim je u DTM-u 2019. debitovao s Džonatanom Aberdinom i Pjetrom Fitipaldijem. Obojica su zainteresovani za ostanak u nemačkom premijum turing prvenstvu, ali je Kubica veće ime i atraktivan kandidat. Njega prati ga i značajan sponzorski paket – navodno je Vilijamsovom budžetu u ovoj godini doprineo sa 15 miliona evra.

Kako se očekuje da će Audi zadržati fabrički sekstet DTM pilota, za Roberta će mesta u šampionskom “RS 5 DTM” biti samo u privatnoj postavi.

Zato njegovi BMW izgledi deluju mnogo bolje, jer je bavarski proizvođač posle žestokog poraza u prvenstvu 2019. – sve tri titule uzeo je Audi – najavio restrukturisanje celog DTM programa, što verovatno podrazumeva i promene u vozačkom pogonu. U taj kontekst se Kubica odlično uklapa, mada je činjenica i to da njegov glavni sponzor želi da u nekom vidu ostane prisutan u Formuli 1.

Poljskog pilota verovatno ne bi ni najmanje interesovalo sedište u Aston Martinu, a i R-Motorsport tek slaže mozaik svog DTM angažmana 2020, pa se kao igrač na vozačkom tržištu i ne pominje.