Kubica: Na kvalifikacijama sam 4 desetinke sporiji od pretposlednjeg, to nije normalno

Robert Kubica, Orlen tim ART

DTM debitant Robert Kubica izvezao je četiri trke u novoj disciplini, uz bilans koji uopšte ne izgleda dobro.

U startovima na Spa-Frankoršampu Poljak je zabeležio dva četrnaesta, a na Lauzicringu dva trinaesta mesta (od šesnaest učesnika). U oba slučaja to je daleko od zone poena, koji pripadaju prvoj desetorici.

Kubica u ovoj avanturi učestvuje s ekipom ART GP i klijentskim “BMW M4 DTM”. Na predsezonskom testu na Nirburgringu on se nije žalio na poseban nedostatak tempa svog automobila, ali posle dva frustrirajuća vikenda veruje da mu neki krupniji problem ruši performanse.

Za obe trke na Lauzicringu Kubica se kvalifikovao kao poslednji, šesnaesti i kasnio je skoro 1,4 sekunde za osvajačem pol-pozicije. Dodatno, njegov zaostatak za pretposlednjim iznosio je 4 desetinke.

Jasniju sliku o zbivanjima na Lauzicringu daje podatak da je u subotu na cilju zaostajao minut i 7 sekundi za pobedničkim “audijem” Nika Milera. U nedelju je sve to izgledalo nešto bolje. Kubica je kasnio 38,5 sekundi za pobednikom Reneom Rastom, ali je bio samo 1,5 sekund udaljen od desetoplasiranog Ferdinanda Habzburga.

Uprkos svemu, Robert ne veruje da je njegov “M4 DTM” na Lauzicringu bio išta brži nego na Spa i tvrdi da sve promene setapa nisu dovoljne da bi se automobil ubrzao.

“Ne mislim da je situacija išta drugačija od one na Spa”, izjavio je Krakovljanin za nacionalne medije. “Postoji samo jedan izuzetak: krug na Lauzicringu je upola kraći i razlike su manje, ali to u našem slučaju ne menja mnogo.”

“Isti osećaj – nedostatak prianjanja i performansi celog paketa – bio je prisutan i na Spa kao i na Lauzicringu. Na Lauzicringu je to vidljivije jer na kraćem krugu imate više vremena da sve podesite. Međutim, i drugi timovi i vozači takođe su imali više vremena.”

Robert Kubica, Orlen tim ART

“Nadali smo se da ćemo u petak moći nešto da isprobamo i poboljšamo. To je upalilo, ali mislim da se nalazimo na istoj tački. Izgleda da nije stvar u tome da se promene jedan ili dva parametra u setapu automobila. Postoji nešto veće što nas sputava.”

“Nije obavezno da postoji jedan problem. Činjenica je da je situacija teška. Ako izađete na kvalifikacije i vozite 0,4 sekunde sporije od pretposlednjeg vozača, to verovatno nije normalno.”

I druga i treća DTM runda voze se na Lauzicringu, pa je karavan šampionata ostao na stazi u saveznoj državi Brandenburg. Oba vikenda održavaju se iza zatvorenih vrata, a Kubici je posebno žao zbog toga: “Šteta je što zbog kovid-19 pandemije nije dozvoljeno prisustvo navijača. Ovo je staza najbliža Poljskoj, pa je to za mene moja domaća trka.”

Šef BMW motorsporta Jens Markvart smatra da će Robertu biti potrebno nekoliko vikenda da postane konkurentan u novom šampionatu i najavljuje da je bavarski proizvođač voljan da pomogne timu ART GP kako bi što pre dostigao nivo fabričkih postava RMG i RBM/RMR.

“Mislim da je na njemu da se uklopi u sve ovo”, kazao je Markvart. “Na Spa je bilo teško. Ceo BMW se mučio na Spa, pa je i njemu bilo teško. Mislim da smo na Lauzicringu već videli napredak.”

“Svi znamo koliko je DTM komplikovan, koliko je auto komplikovan za vožnju i koliko je teško izvući maksimum iz njega. Biće on sve bliži, ali će mu biti potrebno nekoliko trka.”

“Svakako, s naše strane činimo sve da pomognemo i njemu i timu da sve bolje razumeju i svime bolje ovladaju. To vidite po pitstopovima. Ekipi je još malo potrebno da se uhoda. U tom smislu, imamo dve ekipe koje su dobra referenca. Naši pitstopovi i startovi su bili prilično dobri, to moramo da kapitalizujemo i da dalje radimo kako bismo ART doveli na isti nivo.”