Kubica posle BMW DTM testa: Pozitivno me iznenadila povoznost automobila

Robert Kubica bio je jedan od učesnika decembarskog DTM testa mladih vozača na autodromu Heres de la Frontera u južnoj Španiji.

Taj događaj je već tradicija u međusezoni nemačke premijum turing serije, ali na njemu, iako ime govori drugačije, ne učestvuju samo zaista mladi vozači, već svi koje proizvođači žele da isprobaju, nagrade, ili mogu korisno da posluže u sticanju novih saznanja i razvoju automobila.

Tako je, osim Kubici, BMW M motorsport ove godine poverio kokpit svoja dva “M4 DTM” i fabričkom GT trkaču kuće Niku Jeloliju, te dvojici aktivnih DTM pilota, Marku Vitmanu i Filipu Engu.

Trodnevne probe vožene od 11. do 13. decembra iskorišćene su za proveru različitih tehničkih koncepata namenjenih idućoj sezoni. Jedan automobil bio je namenjen Kubici i Jeloliju, a drugi Vitmanu i Engu, čije su dužnosti bile posvećene razvoju i pripremama za 2020. Tokom sva tri dana bilo je suvo, povremeno i sunčano, pa je takvo vreme omogućilo BMW-u da prođe kroz opsežan program, koji je, izraženo u brojevima, podrazumevao preko 700 krugova, odnosno više od 3.200 izvezenih kilometara.

Utisci poljskog vozača sa Heresa privlače najveću pažnju, jer se očekuje da bi on dogodine mogao da postane celosezonski DTM pilot.

Kubica je test ocenio kao veoma produktivan i dodao: “Prvi put sam bio u DTM automobilu nove generacije. Imao sam mnogo šta da naučim i da otkrijem jer je, naravno, to bilo drugačije od onoga na šta sam u proteklim godinama navikao. Nekoliko stvari me je pozitivno iznenadilo kod DTM automobila. Već u prvim krugovima u automobilu bilo mi je ugodno, a to vozač uvek traži kada testira i otkriva nove automobile. Ako se osećate ugodno i samouvereno, vozite brže krugove i život vam je lakši. Povoznost automobila me je definitivno pozitivno iznenadila. Naravno, ima nekih razlika u odnosu na Formulu 1 koje odmah osećate, poput težine automobila. I, iako DTM automobili stvaraju veliki aeropotisak, to je ipak manje nego kod Formule 1. Svejedno, mislim da je to stvarno prijatan auto za vožnju i veoma napredan i sa tehničkog aspekta. Uživao sam u testu i u radu s timom, mislim da smo uspešno prošli kroz mnoge stvari i, da, prilično sam zadovoljan.”

Jeloli je ranije već bio za volanom BMW DTM automobila, ali je prošle nedelje prvi put vozio model s turboprehranjivanim motorom.

Britancu se iskustvo dopalo i detaljnije je otkrio svoje utiske: “Na prošlogodišnjem testu vozio sam “M4 DTM” iz 2018. i u poređenju s njim, promena je prilično velika. Najviše se primećuje u obrtnom momentu i u tome kako funkcioniše kočenje. Mnogo sam morao da naučim, ali sam u testu zaista uživao. Iako je tokom jutra bilo magle, osećam da smo prilično brzo uspeli da izvučemo mnogo o automobilu, a ja sam mnogo naučio o vožnji dužih tura u njemu. O gumama morate da se brinete na potpuno drugačiji način nego prošle godine, i to sam vrlo rano spoznao. Obavili smo puno posla i prešli smo veliku kilometražu, hvala BMW-u na toj prilici.”

Kao aktivni DTM pilot, Vitman je po okončanju sezone učestvovao u Trci snova na Fudžiju, a na Heresu je imao zadatke direktno usmerene na poboljšanja automobila za takmičarsku 2020.

“Od finala na Hokenhajmu ja se zapravo svakog meseca vraćam u kokpit “BMW-a M4 DTM”. Test je bio dobar i produktivan, obavili smo mnogo planiranog posla i stekli nova saznanja koja sada moramo da pokušamo da primenimo u 2020. Znamo da nam predstoji još rada kako bismo bili dobro pripremljeni za novu sezonu i zato je zimski test od velikog značaja”, ispričao je Bavarac.

Njegov austrijski kolega Eng pohvalio je stabilno vreme u Španiji, faktor koji je timu omogućio da korisno iskoristi probne dane: “Testovi poput ovog uvek su intenzivni i imaju opsežne programe. U pripremama za sezonu 2020. uspeli smo da krenemo pravim putem u mnogim aspektima, zato sam pozitivno raspoložen.”