Lauzicring pripada Mercedesu: Gec pobedio prvi put u DTM karijeri

Vozač Mercedesa Maksimilijan Gec pobedio je u drugoj DTM trci na Lauzicringu, ispred Lijama Losona i Kelvina van der Lindea.

Prepodnevne kvalifikacije pripale su jučerašnjem pobedniku Filipu Elisu u “mercedesu”, ispred Losona u “ferariju 488” i “mercedesa”, za čijim volanom je Gec.

“Audi R8” kojim upravlja Kelvin van der Linde je trku započeo sa četvrtog mesta, dok je najbolje plasirani BMW pilot bio Timo Glok, koji je startovao peti.

Esteban Mut je ponovo bio najbolje rangirani vozač Lamborginija, ali prvi put je startovao van top 10, sa 16. pozicije. Sofija Flerš se nije pojavila na stazi u kvalifikacijama, te je startovala sa začelja, iza Esme Hoki.

Loson je odlično startovao i pretekao Elisa na prolazu kroz drugu, treću i četvrtu krivinu, dok je Kelvin van der Linde došao do trećeg mesta, prestigavši Geca, a Nemac je izgubio još jednu poziciju do kraja prvog kruga od Danijela Hunkadelje.

Zamenik Garija Pafeta, Maksimilijan Buk kažnjen je prolaskom kroz pitlejn, jer je prerano startovao. Elis je pogrešio na kočenju i izgubio je poziciju od Kelvina van der Lindea.

Hunkadelja je iskoristio prvu priliku da odmah obavi obaveznu promenu guma već u petom krugu, ali je ostao nešto duže u boksu, jer je morao da sačeka da Flerš stane u svoj boks.

Elis je zamenio gume u narednom krugu i uspeo je da se vrati na stazu ispred Hunkadelje.

Audijev pilot iz Južne Afrike i Gec su imali bliski susret na izlasku iz pitlejna na kraju sedmog kruga, kada je “audi R8” ostao ispred “mercedesa”.

Losonov “ferari 488” se nakratko ukopao posle zamene guma, što ga je koštalo gubitka dve pozicije na izlazu, kada su ga pretekli Kelvin van der Linde i Maksimilijan Gec.

Na čelu kolone, Majk Rokenfeler još nije bio obavio svoj pitstop, dok je iza njega njegov kolega po brendu, Niko Miler, pretekao “BMW M6” Tima Gloka, koji je potom obavio svoju redovnu promenu guma.

BMW piloti bili su dosta aktivni u drugoj polovini trke. Šeldon van der Linde je pretekao Hunkadelju za šesto mesto, dok je Marko Vitman savladao Lukasa Auera i domogao se osme pozicije.

Esme Hoki je došl do 18. mesta za volanom svog “lamborginija” pretekavši Deva Gora na oko 22 minuta do kraja trke. Aleks Albon je iskoristio dobar tempo i pretekao je Ardžuna Mainija za deseto mesto.

Iako je delovalo kao da kontroliše trku, “audi R8” Kelvina van der Lindea je samo naprasno prestao da radi na pravcu posle prve krivine. Južnoafrikanac je uspeo da ponovo startuje, ali je pao na treću poziciju.

Nije mu trebalo mnogo da ponovo sustigne Losona, ali nije uspeo da ga pretekne. Kao posledica ovog duela, primakla im se kolona od pet vozača, koju je predvodio Elis i usput se branio od Šeldona van der Lindea, kako bi se održao na četvrtom mestu.

U finišu trke, “lamborgini” Estebana Muta je pao na začelje kolone nakon što mu je pukla zadnja desna guma. Belgijanac je dovezao automobil ekipe T3 motorsport nazad do pitlejna, gde je odustao iz trke.

Albon je izgubio dve pozicije u poslednjim krugovima, jer su ga pretekla dva vozača “audija”, Rokenfeler i aktuelni vicešampion Miler.

Maksimilijan Gec je pobedio prvi put u DTM karijeri, ispred Losona i Kelvina van der Lindea.

Elis je dovezao svoj “mercedes” do četvrte pozicije i uspešno se odbranio od Šeldona van der Lindea. Vitman je završio trku na šestom mestu, ispred Hunkadelje i Rokenfelera, dok su plasman prvih deset kompletirali Lukas Auer i Miler.

Kelvin van der Linde se održao na vodećoj poziciji sa 69 poena, ispred Losona koji ima 65 i Elisa sa 48. Gec se nakon ove pobede nalazi na četvrtom mestu u generalnom sa 46 poena, dok je Albon petoplasirani sa 31 poenom.

DTM sezona se nastavlja 7. i 8. avgusta, kada će timovi i vozači posetiti belgijski autodrom Zolder.