Luka Štolc pobedio u 90. DTM trci na Nirburgringu

Vozač Mercedesovog HRT tima Luka Štolc slavio je na drugoj DTM trci na Nirburgringu ispred vozača Poršea Denisa Olsena i svog kolege po brendu Lukasa Auera.

Nakon jučerašnje trke gde su završili na prve dve pozicije, braća van der Linde su započeli drugu trku na sprint konfiguraciji Nirburgringa sa prva dva nesta. Šubert “BMW M4 GT3” kojim upravlja Šeldon van der Linde se našao na prvom startnom mestu, ispred “audija R8 LMS” ekipe Abt sportslajn, za čijim volanom sedi Kelvin van der Linde.

Iza njih, startovala su dva vozača u “poršeima 911 GT3R”, Denis Olsen, koji nastupa za SSR performans i Tomas Prajning, koji vozi za ekipu Bertrand. Sa pete pozicije je u trku ušao Filip Eng, a Mirko Bortoloti je zbog kazne iz jučerašnje trke pomeren na desetu startnu poziciju.

Šeldon van der Linde je zadržao prvo mesto na startu, ispred timskog kolege Enga, koji je odlično startovao i sa unutrašnje strane krivine uspeo da se probije do druge pozicije. Olsen je ostao treći, ispred Prajninga i Luke Štolca u Mercedesu, dok je Kelvin van der Linde pao šesto mesto.

Dev Gor je ostao bez snage i na stazi tokom prva dva kruga, ali je uspeo ponovo da pokrene svoj “audi”. U trećem krugu, Maro Engel je zakačio zadnji kraj AF Korse “ferarija” kojim upravlja Nik Kasidi i gurnuo ga na “audi” Nika Milera, a nakon duplog kontakta, Kasidi je ostao okrenut na stazi.

U petom krugu, David Šumaher je imao kontakt sa Reneom Rastom, posle čega je “audi” ekipe Abt sportslajn završio u šljunku u poslednjoj krivini. Šumaherov “mercedes” je imao gumi-defekt na prednjem levom točku zbog čega je sin Ralfa Šumahera morao da odustane iz trke.

Na stazu je izašlo sigurnosno vozilo, što su iskoristili Kasidi i Gor da obave obavezne promene guma. Većina vozača je to učinila krug kasnije, što je rezultiralo mešanjem poretka na stazi, pa je Mercedes Luke Štolca izbio na čelo.

Denis Olsen je iskoristio restart da se probije na drugo mesto, ispred Lukasa Auera koji je takođe odlično iskoristio restart, i pretekao Kelvina van der Lindea.

Mirko Bortoloti je uspeo da napreduje do petog mesta, dok je drugi vozač “lamborginija” Klemens Šmit izbacio “BMW M4 GT3” Filipa Enga iz trke. Šeldon van der Linde se nakon restarta trke vozio na desetom mestu.

U 26. krugu, Nik Kasidi je odustao nakon što je dobio kaznu zbog prespore vožnje u pit lejnu. Luka Štolc je izgradio prednost od preko šest sekundi kako je trka odmicala, a sprint je produžen za dva kruga zbog izlaska sigurnosnog vozila.

Bortoloti je sve više pritiskao Kelvina van der Lindea u drugoj polovini trke i pokušao je napad na tri kruga do kraja. Duel je rezultovao kontaktom i Bortoloti je morao da odustane sa probušenom zadnjom levom gumom.

Štolc je prvi prošao pored ciljne linije za ekipu HRT, ispred Denisa Olsena u “poršeu” i Lukasa Auera u “mercedesu” ekipe Vinvard. Četvrti je do cilja stigao Kelvin van der Linde, ispred aktuelnog šampiona Maksimilijana Geca i svog kolege po brendu Nika Milera.

Tomas Prajning je trku završio na sedmom mestu za Porše ekipe Bernard. Kanađanin Mikael Grenije je završio trku na osmom mestu, ispred Šeldona van der Lindea i BMW-ovog Marka Vitmana.

U generalnom plasmanu i dalje vodi Šeldon van der Linde sa 110 poena, ispred Bortolotija sa 89 poena. Lukas Auer je doašo na treće mesto sa 85 poena, dok je Luka Štolc sada peti i ima 83, a Rene Rast četvrti sa 81 poenom.

Sledeća DTM trka se vozi na autodromu Spa-Frankoršamp 10. i 11. septembra.