Markvart: BMW na Lauzicringu kreće iz početka, cilj je da okrenemo novi list

DTM akcija se nastavlja u naredna dva uzastopna vikenda: autodrom Lauzicring je poprište prvog od tri dvostruka boravka na jednoj stazi u sezoni. Autodrom u Lauzic regiji Nemačke biće domaćin drugog trkačkog vikenda sezone, od 14. do. 16. avgusta.

Nedelju dana kasnije, od 21. do 23. avgusta, treća runda šampionata će se održati na istom mestu. Vozači će se tokom ove dve runde takmičiti na dve različite konfiguracije: prvi trkački vikend će biti vožen na 3,478 kilometara dugačkoj sprint konfiguraciji, drugi na standardnoj, dužoj, verziji autodroma od 4,570 kilometara.

Rukovodioci BMW partnerskih fabričkih timova navode da je to logistička pogodnost, jer neće morati da montiraju i demontiraju opremu, niti da putuju.

Prvi čovek BMW motorsporta Jens Markvart kaže da se na “M4 DTM” automobilima radilo kako bi bili konkurentniji na predstojećoj trci.

“Nakon prvog vikenda sezone na Spa Frankoršampu, gde smo bili mnogo ispod očekivanog, sada gledamo u trke pred nama. Analizirali smo probleme i radimo na tome popravimo naš ukupni paket. Na Spa smo bili dosta dobri po pouzdanosti i maksimalnoj brzini, ali moramo da poboljšamo tempo i u kvalifikacijama i u trkama. Daćemo sve od sebe da potencijal “BMW-a M4 DTM” pretvorimo u dobre rezultate. Počinjemo iz početka na Lauzicringu i cilj nam je da tamo okrenemo novi list.”

Osvajač samo jednog poena tokom dva trkačka dana u Belgiji, Marko Vitman smatra da ne treba razmišljati o lošim rezultatima, već se okrenuti sledećoj trci.

“Nadamo se da ćemo imati konkurentniji tempo na Lauzicringu i da ćemo moći da uzvratimo udarac. Za dvostruki trkački vikend na istoj stazi su potrebne posebne pripreme – najpre za kraću, pa za dužu konfiguraciju. Moramo da nadoknadimo izgubljeno na Spa. Želimo da smanjimo razliku u odnosu na Audi.”

Lukas Auer je najbolje plasirani BMW vozač u generalnom – na sedmoj je poziciji sa deset osvojenih poena. On svoje najlepše DTM sećanje nosi sa sprint konfiguracije Lauzicringa: “Moja prva pobeda ovde je bila neverovatna. Tada sam se probijao u DTM-u. Uživam takođe i u dužoj konfiguraciji, koju ćemo voziti drugog vikenda. Ima nešto više prilika za preticanje i odatle isto nosim lepa sećanja. Generalno govoreći, Lauzicring je staza na kojoj sam do sada bio dosta uspešan.”

Sa dva poena manje i direktno iza Auera u generalnom je Filip Eng, vlasnik rekorda duže konfiguracije staze sa vremenom kruga 1:37.897. Austrijanac, slično kao i njegov kolega i sunarodnik Auer, ima lepe uspomene na autodrom na istoku Nemačke.

“Osvojio sam svoju prvu DTM pol-poziciju, prvi put startovao iz prvog reda i osvojio svoj prvi DTM podijum na Lauzicringu 2018. To je bio moj drugi trkački vikend kako sam se priključio ovoj seriji, tako da uvek ovu stazu pamtim po lepom. Lauzicring je kul staza, više tehnička i potpuno drugačija nego Spa. Nema krivina kroz koje prolazite punim gasom. Međutim, pred nama vozačima će biti veliki izazov da izvezemo perfektan krug u kvalifikacijama. Nadam se da ćemo biti bliži vodećima nego na prošloj trci.”

Svoj prvi vikend u ulozi BMW DTM vozača, Džonatan Aberdin je završio sa osvojena tri poena. Južnoafrikanac kaže da je do sada dosta uspešan na Lauzicringu: “To je dobra staza za mene. Na njoj sam ranije pobedio u nekoliko trka, dosta sam samouveren i mislim da su i ostali optimistični da možemo da budemo bliži “audijima”.

Njegov sunarodnik i BMW kolega, Šeldon van der Linde, deveti je u generalnom sa osam osvojenih poena na trkama u Belgiji. On ističe značaj kvalifikacija za dobre rezultate tokom rundi na Lauzicringu: “Pokušaćemo da vršimo pritisak i veoma smo pozitivni, pa ćemo videti kako će se sve odigrati. Samouveren sam jer je pozitivno razmišljanje ključno za nas, moramo nastaviti da forsiramo jer je duga sezona ispred nas. Mislim da će kraća konfiguracija Lauzicringa nuditi manje prilika za preticanje, dok ih na dužoj konfiguraciji ima nešto više, ali ne mnogo. Zbog toga će kvalifikacije, kao i uvek, biti jako bitne, a mislim da ćemo biti konkurentni.”